Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ηλεία: Μετρούν τις πληγές τους και έρχεται νέα κακοκαιρία στον Αλφειό (photos)


katastrofes10.JPGΥπεγράφη η απόφαση για την κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη των περιοχών των δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής
Προστασίας.  Εν τω μεταξύ για πέμπτη μέρα σήμερα, τα συνεργεία των δήμων συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών είτε στην παραποτάμια ζώνη είτε σε ορεινά και ημιορεινά τοπικά διαμερίσματα.

Η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την αποκατάστασή τους. Μια πιθανή νέα επιδείνωση του καιρού, σημαντική όπως αυτή που παρουσιάζουν οι προγνώσεις, αναμένεται να αποτελειώσει ότι άφησε πίσω της η προηγούμενη κακοκαιρία.

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πάρα πολλά στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Από την παραποτάμια ζώνη που εκτείνεται από το φράγμα του Αλφειού, έως την Τρυπητή. Πέρα από τα γνωστά προβλήματα σε Καλυβάκια – Μακρίσια, στο Πλουτοχώρι, μια αλλαγή της ροής του ποταμού μετά την πλημμύρα, κατατρώγει ολόκληρα κτήματα με εσπεριδοειδή και άλλες καλλιέργειες. Χθες το πρωί οι αντιδήμαρχοι Δήμος Φωτεινόπουλος και Γιάννης Δάγκαρης που βρέθηκαν στο σημείο έγιναν αυτόπτες μάρτυρες του φαινομένου, τα ορμητικά νερά του ποταμού, να παρασύρουν δεκάδες δέντρα στο διάβα τους.

Σε άλλο σημείο στην Παπαδού τα σαρζανέτ παρασύρονται από το ποτάμι και τοποθετούνται ογκόλιθοι για να μην διαλυθούν τα πάντα στην περιοχή και βρεθεί στο έλεος του Αλφειού, ολόκληρος ο κάμπος.

Στα ορεινά – ημιορεινά η κατάσταση δεν διαφοροποιείται και τα προβλήματα είναι δεκάδες. Το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σχεδόν στο σύνολό του. Δρόμοι κομμένοι, γεφύρια στον αέρα, νεκροταφεία, εκκλησίες και άλλα κτίρια που απειλούνται από τις καταστροφές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους κομμένους δρόμους σε περιοχές Λειβαδάκι, Φρίξα, Τρυπητή και Πλατιάνα. Και σε όποιους δρόμους δεν έχουν σοβαρά προβλήματα χρειάζονται άμεσα συντήρηση για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Δήμος Φωτεινόπουλος εξέφρασε την αγανάκτησή του για την «ηχηρή» απουσία της πολιτείας από την περιοχή. «Για πέμπτη ημέρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα μέτωπα που είναι ανοικτά στο δήμο μας και δεν έχουμε δει ούτε έναν αρμόδιο από τις υπηρεσίες που άλλες φορές με το παραμικρό βρίσκονται εδώ. Όταν προσπαθούμε να καθαρίσουμε από τα αδρανή το ποτάμι, ή όταν θα κόψουμε ένα δέντρο που δημιουργεί πρόβλημα στην κοίτη.

Μας έχουν δεμένα τα χέρια και θέλουν να λειτουργήσουμε έτσι. Πως θα γίνει αυτό δεν ξέρουμε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φωτεινόπουλος. «Ο Αλφειός είναι δύσκολο κομμάτι και πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Τα φερτά υλικά έχουν πνίξει το ποτάμι. Κάθε χρόνο λέμε τα ίδια και τίποτα δεν γίνεται. Αν δεν γίνουν παρεμβάσεις σε κάποια σημεία η καταστροφή θα είναι μεγάλη» σχολίασε ο κ. Φωτεινόπουλος που ευχήθηκε να μην συνεχιστεί η κακοκαιρία. «Κάνουμε το σταυρό μας να μην υπάρξει συνέχεια στα φαινόμενα. Η Πολιτεία είναι απούσα, δεν φαίνεται πουθενά» επανέλαβε.

Στην περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, σήμερα συνεδριάζει «εκτάκτως» για πρώτη φορά μετά την καταστροφή το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο. Ο δήμος κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη αφού συμπεριλήφθη στο αίτημα που κατέθεσε το δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων με αναφορά προβλημάτων και καταστροφών στις δύο πλευρές του ποταμού. Και εκεί τα προβλήματα είναι τεράστια κυρίως στα Άσπρα Σπίτια και την περιοχή του βιολογικού της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και σε όλη την ενδιάμεση απόσταση στους κάμπους των χωριών, Λιναριά, Μουριά, Λούβρο κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...