Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεία: Οικολογική καταστροφή στην πρώην λίμνη Αγουλινίτσας

Ηλεία: Οικολογική καταστροφή στην πρώην λίμνη Αγουλινίτσας
Εξαιρετικά αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο Επιτάλιο για την εικόν των εκτάσεων της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας.
Η διενέργεια των  εδαφολογικών αναλύσεων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, υλοποιήθηκε στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.  Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις κι ακολούθησαν λήψεις 300 δειγμάτων εδάφους κατα τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και 62 μετά το πέρας αυτής κι ανάλυση των κυριότερων χημικών, φυσικών ιδιοτήτων αυτών και βάσει των αποτελεσμάτων καταρτίστηκαν εδαφολογικοί χάρτες για όλη την περιοχή. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εδαφολογικό εργαστήριο «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΗΛΕΙΑΣ» το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.



Από τις μετρήσεις στο εργαστήριο προέκυψε πως τα υπό μελέτη εδάφη της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας είναι κυρίως αλκαλικής αντίδρασης, με το μεγαλύτερο ποσοστό των εδαφών της περιοχής μελέτης να εμφανίζει pH μεγαλύτερο του 8, παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης χλωρώσεων στα φυτά λόγω ελλείψεων μικροθρεπτικών, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος κλπ.



Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εδαφών της πρώην λίμνης αποτελείται από εδάφη ελαφρώς αλατούχα έως πολύ ισχυρά αλατούχα, ενώ στην περιοχή εκατέρωθεν του αντλιοστασίου αποστραγγίσεως τα εδάφη είναι πολύ ισχυρά αλατούχα. Τα υψηλά ποσοστά αλατότητας σημαίνουν μειώσεις στις αποδόσεις κι ειναι πολύ σημαντικά για την επιλογή του είδους των φυτικών ειδών που είναι κατάλληλα προς καλλιέργεια.


Το δυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής μελέτης αποτελείται από αμμώδη εδάφη, θίνες, οι οποίες φθάνουν και μέχρι το εσωτερικό της λίμνης. Μέρος των εδαφών αυτών δεν καλλιεργείται, ενώ στα καλλιεργούμενα τεμάχια τα φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανάπτυξη και χαμηλές αποδόσεις όχι μόνο λόγω της αμμώδους σύστασης, αλλά και λόγω των υπολοίπων δυσμενών ιδιοτήτων του εδάφους στα σημεία αυτά (υψηλές τιμές pH, ηλεκτρικής αγωγιμότητας και υψηλό ποσοστό CaCO3).



Όπως διαπιστώθηκε οι τιμές του ολικού ανθρακικού ασβεστίου των εδαφών της λίμνης Αγουλινίτσας είναι πολύ υψηλές. Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως σε ολόκληρη την περιοχή μελέτης είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση τροφοπενειών μικροθρεπτικών στοιχείων (χαλκού, ψευδάργυρου, σιδήρου και το μαγγανίου) αλλά και του φωσφόρου σε όλες τις καλλιέργειες, σε συνδυασμό και με τις υψηλές τιμές pH που ευρέθησαν.



Από τις μετρήσεις επίσης προέκυψε πως το ποσοστό της οργανικής ουσίας στην μεγαλύτερη έκταση της πρώην λίμνης είναι πάνω από 1,5% και σε μεγάλο βαθμό  ξεπερνά και το 2%. Σε οτι αφορά τα επίπεδα υπολειμματικού αζώτου, από τα προκύπτοντα αποτελέσματα, διαπιστώνεται πως κυμαίνονται σε μεγάλο ποσοστό από επαρκή έως και υψηλά. Επιπλέον, προέκυψε πως το ποσοστό του διαθεσίμου φωσφόρου στο μεγαλύτερο ποσοστό των εδαφών της πρώην λίμνης βρέθηκε χαμηλό έως οριακό, ενώ επαρκή, υψηλά και πολύ υψηλά ποσοστά φωσφόρου διαπιστώθηκαν σε μεμονωμένα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια ως αποτέλεσμα των εφαρμογών λίπανσης σε αυτά. Από την ανάλυση των δειγμάτων εδάφους της αποξηραμένης λίμνης προέκυψε ότι τα επίπεδα του ανταλλαξίμου καλίου είναι χαμηλότερα στα τμήματα της λίμνης όπου τα εδάφη είναι αμμώδη, δηλαδή δυτικά και στο κέντρο αυτής, αλλά και πολύ βαριά ? αργιλλώδη (βορειοδυτικά της περιοχής μελέτης). Επαρκή αλλά και υψηλά επίπεδα ανταλλαξίμου καλίου απαντώνται και στο βόρειο τμήμα της λίμνης, στην εκβολή του ποταμού Αλφειού.

«Εντείνουν φαινόμενα υποβάθμισης κι ερημοποίησης του εδάφους κατά τόπους»


Παρά τη μεγάλη αξία του φυσικού περιβάλλοντος της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι γεωργικές καλλιέργειες οι οποίες επεκτάθηκαν σε βάρος των τύπων οικοτύπων στην περιοχή, η αυθαίρετη δόμηση, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, αποβλήτων κ.ά., η καταστροφή της βλάστησης, τα κάθε μορφής τεχνικά έργα στην περιοχή (εγγειοβελτιωτικά, οδοποιίας, οικοδομικά κ.α.), η ύπαρξη χώρου διαχείρισης απορριμάτων, οδηγούν σε φαινόμενα ευτροφισμού του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δίκτυου, σε ρύπανση των υπόγειων υδάτων και των θαλάσσιων περιοχών, σε έντονες υποβαθμίσεις των εδαφών στις εκτάσεις αυτές, ενώ εντείνουν φαινόμενα υποβάθμισης κι ερημοποίησης του εδάφους κατά τόπους.


Προτείνονται μέτρα

Μέσω της μελέτης, προτείνονται μέτρα αποκατάστασης και διαχείρισης των εδαφικών πόρων της περιοχής, τα  οποία αφορούν τις γεωργικές δραστηριότητες όπως είναι η kατεργασία του εδάφους, η αμειψισπορά, η λίπανση, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η φυτοπροστασία, η διαχείριση αυτοφυούς χλωρίδας, η συγκομιδή, η διαχείριση υπολειμμάτων καλλιέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων και η δαχείριση της κτηνοτροφίας.

Επιπλέον, προτείνονται ειδικά μέτρα διαχείρισης της Ζώνης με προβλήματα υφαλμύρωσης των υπογείων υδροφορέων, υψηλής αλατότητας εδάφους, αυξημένου pH κι ολικού CaCO3, κακής μηχανικής σύστασης και μειωμένου ποσοστού σε οργανική ουσία του εδάφους της λίμνης, η οποία διαπιστώνεται μέσω της έρευνας.
Γιώργος Κ.Ροζής
giorgosrozis@yahoo.gr
patrisnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...