Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ηλεία: Σοβαρή μεταβολή του καιρού - Θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές καταιγίδες – αναλυτική πρόγνωση

kategida-7Τουλάχιστον τέσσερα επεισόδια υδροστροβίλων καταγράφηκαν την Τρίτη 12/3/2013 στην Δυτική Ελλάδα, δύο στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, στην Πάτρα και στην Κυπαρισσία.
Άν παρατηρήσετε ή καταγράψετε ανάλογο φαινόμενο στην Ηλεία στείλτε μας την αναφορά σας ή την φωτογραφία σας στο ilialive.gr@gmail.com
Ήδη από τα μεσάνυχτα της Τρίτης σημειώθηκαν τα "προεόρτια" της επερχόμενης σοβαρής μεταβολής του καιρού.

Από χθες  Τετάρτη βαθμιαία ο καιρός 'εχει  επιδεινωθεί.
Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας: ισχυροί έως πολύ θυελλώδεις, νοτίων διευθύνσεων άνεμοι και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, φαινόμενα που περιμένουμε κυρίως το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή.

Η
θερμοκρασία από την Παρασκευή θα παρουσιάσει εντυπωσιακή πτώση και το Σάββατο περιμένουμε χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.
Ύφεση της κακοκαιρίας μέσα στην ημέρα το Σάββατο. Ουσιαστική βελτίωση του καιρού την Κυριακή. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, την Καθαρά Δευτέρα δεν προβλέπονται φαινόμενα, ωστόσο οι νεφώσεις δεν θα λείψουν. Πάντως την Κυριακή και την Κ.Δευτέρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί το κρύο θα είναι τσουχτερό και τοπικά θα σημειωθεί παγετός.

Πάμε να δούμε τον καιρό αναλυτικά:
Την Πέμπτη 14/3, περιμένουμε νεφώσεις με βροχές, φαινόμενα τα οποία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές συνοδευόμενες, πιθανόν, από χαλαζοπτώσεις, ραγδαίες βροχές και ριπαίους ανέμους. Η θερμοκρασία νωρίς το πρωί 13 με 14 στα πεδινά και στα ορεινά 8 με 9, το μεσημέρι στους 18 με 19 στα πεδινά, 13 με 14 στα ορεινά. Άνεμοι στο Ιόνιο νότιοι - νοτιοανατολικοί έως σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί θυελλώδεις 8 έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Και στα χερσαία τμήματα θα πνέουν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι έως σχεδόν θυελλώδεις 7 και έως θυελλώδεις 8 στα ορεινά.

Την Παρασκευή 15/3, περιμένουμε βροχές και πιθανόν τοπικά ισχυρές καταιγίδες συνοδευόμενες πιθανόν από χαλαζοπτώσεις, ραγδαίες βροχές και ριπαίους ανέμους. Χιόνια στα ορεινά πάνω από τα 900 μέτρα υψόμετρο με τάση από το μεσημέρι σε χαμηλότερα υψόμετρα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 13 στα πεδινά, 4 με 5 στα ορεινά. Άνεμοι στο Ιόνιο δυτικοί - νοτιοδυτικοί 7-8 και πιθανόν πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Και στα χερσαία τμήματα θα πνέουν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι έως σχεδόν θυελλώδεις 7 και έως θυελλώδεις 8 στα ορεινά.

Tο Σάββατο 16/3, περιμένουμε κατά περιόδους μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο άνω των 750 μέτρων. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 11 με 12 στα πεδινά, 3 με 4 στα ορεινά. Άνεμοι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως ισχυροί 6 μποφόρ.

Την Κυριακή 17/3 περιμένουμε λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία νωρίς το πρωί 3 με 4 και τοπικά μηδέν με +1 στα πεδινά και στα ορεινά -1 με μηδέν, το μεσημέρι στους 13 με 14 στα πεδινά, 9 με 10 στα ορεινά. Άνεμοι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως ισχυροί 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, την Καθαρά Δευτέρα 18/3, περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν. Τοπικός παγετός (-1 με 0oC) τη νύχτα και νωρίς το πρωί, σε άνοδο η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας (15 με 16oC). Άνεμοι νότιοι γενικά ασθενείς.

Νεότερα στοιχεία για τον καιρό στις τακτικές προγνώσεις στο ilialive.gr. Παρακολουθήστε τον καιρό της χώρας μας, σε πραγματικό χρόνο, από 450 και πλέον μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα στο metar.gr.

Για το ilialive.gr πρόγνωση καιρού Θεόδωρος Κονδύλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...