"Έπνιξαν" στα μουλωχτά την υπόθεση του πολιτικού αεροδρομίου Ανδραβίδας


perifereiakoΜιλώντας χθες κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαρ. Καφύρας, ζήτησε εξηγήσεις για τις μεθοδεύσεις που έλαβαν χώρα κατά
το τελευταίο χρονικό διάστημα, με σκοπό την ματαίωση της κατασκευής των έργων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου στην Ανδραβιδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξης:

«Στην εισήγηση για την πορεία του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας (ΔΕΠΙΝ), υπάρχει ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που αφορά την Ηλεία. Μέσα από την εισήγηση φαίνεται ότι δρομολογήθηκε η δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος ΠΕΠ.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο (αναθεώρηση ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ 2007-2013) που συμπεριλαμβάνεται στην εισήγηση, προβλέπεται μείωση της «Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης του Άξονα Προτεραιότητας Υποδομές Προσπελασιμότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» κατά 20εκ. Ευρώ.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι αυτά τα 20εκ.€ ήταν ονοματισμένα και δρομολογημένα για το αεροδρόμιο της Αβδραβίδας και αφορούσαν το κτίριο, ώστε να λειτουργεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο και ως πολιτικό.

Για αυτό το θέμα υπάρχουν αποφάσεις του προηγούμενου μη αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου, ανακοινώσεις από τους μη αιρετούς Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας, καθώς και από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δηλώσεις Πρωθυπουργών, Υπουργών και αλεπάλληλες εγκαινιάσεις και δημοπρατήσεις  του αεροδρομίου.

Ως εκ τούτου δεν τίθεται προς αμφισβήτηση ότι τα 20εκ.€ που υπάρχουν στο ΠΕΠ και στον Άξονα: Υποδομές και Υπηρεσίες  Προσπελασιμότητας / Αερολιμένες, αφορούν το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Η πρόταση αναθεώρησης από τα 20εκ.€ μεταφέρει τα 19.600.000€ και αφήνει 400.000€ στον κωδικό που προαναφέραμε. Ενέργεια που ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στην προοπτική της λειτουργίας ως πολιτικού του αεροδρόμιου της Ανδραβίδας.

Βέβαια αυτή η αναθεώρηση απαφασίστηκε στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνια Νησιά» 2007-2013, που συνήλθε στις 13-11-12 στο Ναύπλιο. Μάλιστα επ’ αυτού, είχε προηγηθεί γραπτή διαδικασία της αναθεώρησης, εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ στις 3-05-12.

Ουσιαστικά υπήρχε μια διαδικασία αναθεώρησης που εξελίχθηκε όλο το 2012 και εμείς οι Ηλείοι ως μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Φορείς, ο λαός της Ηλείας, δεν γνώριζε τίποτα. Από αυτό προκύπτει ένα τεράστιο ηθικό θέμα, ένα θέμα δημοκρατίας και συνεργασίας.
Δεν είναι απλό το θέμα και τουλάχιστον έπρεπε να ερωτηθούμε, να ερωτηθούν όλοι οι Ηλείοι για ένα θέμα που τους ενδιαφέρει και να αποφασίσουμε.

Το θέμα του αεροδρομίου της Ανδραβίδας έχει απασχολήσει όλους μας, με διάφορες προσεγγίσεις, υπέρ και κατά, αν θα επηρεάσει ή όχι το αεροδρόμιο του Αράξου και αν το αντιμάχεται, όπως και υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις από ορισμένους τα χρήματα να οδηγηθούν σε άλλες δράσεις και άλλα έργα. Θα αναφερθώ παρακάτω για τις δεσμεύσεις, την πορεία των ενεργειών μας και για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί.

Όμως τώρα προτείνω, πριν από οτιδήποτε, να υπάρξει απόφαση να σταματήσει η διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΠ όσον αφορά το σκέλος των 20εκ.€ που αναφέρεται στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και να προβούμε στις εξής ενέργειες:

  • Αντιπροσωπεία από τους φορείς της Ηλείας, του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον Περιφερειάρχη, να επισκεφθεί την Αθήνα και σε κοινή σύσκεψη με το Υπουργείο Μεταφορών, Εθνικής Αμύνης και την ΥΠ.ΠΑ και στην οποία να γίνει αναλυτική ενημέρωση πως έχει η διαδικασία και η πορεία για το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.
  • Με βάση αυτή την ενημέρωση, να γίνει σύσκεψη στην Ηλεία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων και των πολιτών για την κατάσταση και να παρθούν αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει και το τι θέλει η Ηλεία.
  • Με βάση τις αποφάσεις των Ηλείων, να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα «Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας» και να πάρει τις αποφάσεις του.

Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και έπρεπε να έχει ήδη ακολουθηθεί και όχι στα κρυφά και αντιδεολογικά να παίρνονται αποφάσεις ερήμην του λαού της Ηλείας».
ilialive.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ