Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος: Δωρεάν εξέταση από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή


Melanoma1Με το απλό αλλά ουσιαστικό σύνθημα «Δες το. Σταμάτησέ το!» θα υποδεχτούμε την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος 2013, από την Δευτέρα 27 έως
και την Παρασκευή 31 Μαΐου και στην Ηλεία. 
Τις ημέρες αυτές, όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να εξεταστούν δωρεάν για μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος σε έναν από τους τρείς Δερματολόγους- μέλη της Δερματολογική και Αφροδισιολογικής Εταιρείας που συμμετέχουν στην εκστρατεία και συγκεκριμένα στους κ.κ. Θεανώ Αθανασίου Παρασκευοπούλου, Γεωργία Χήνου και Γιώργο Ντούφα στον Πύργο.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το μελάνωμα αποτελεί ένα από τα δέκα είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο καταγράφεται αύξηση έως και 8% στη συχνότητα διάγνωσης νέων κρουσμάτων μελανώματος. Την ίδια στιγμή περίπου 130.000 μελανώματα (καρκίνοι του δέρματος) εμφανίζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως και 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της νόσου. Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.

Η πρόληψη σώζει
Η Δερματολόγος κ. Θεανώ Αθανασίου Παρασκευοπούλου στον Πύργο, απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να εκμεταλλευτούν την εβδομάδα δωρεάν εξετασης των ελιών του σώματος τους και να επισκεφθούν τους Δερματολόγους της περιοχής που συμμετέχουν στην καμπάνια. «Αφιερώνοντας μόλις πέντε λεπτά, μπορεί ο γιατρός να εξετάσει τις ελιές και να δει αν κάποια από αυτές είναι επικίνδυνη και μπορεί να εξελιχθεί σε έναν καρκίνο του δέρματος ή αν έχουν κάποια άλλη καρκινική βλάβη στο δέρμα. 

«Έρχεται για 5 λεπτά και προλαβαίνει κάτι που μπορεί να συμβεί στα επόμενα χρόνια. Η πρόληψη όσο αφορά τον καρκίνο του δέρματος είναι πολύ σημαντική καθώς 8 στα 10 μελανώματα θεραπεύονται εάν διαγνωστούν έγκαιρα. Διότι το μελάνωμα είναι από τους κακοηθέστερους καρκίνους που υπάρχουν. Οι δε άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, το βασικοκυτταρικό που συνήθως είναι στο πρόσωπο (μύτη, αυτιά, κάτω από τα μάτια) είναι καρκίνος τοπικός και αν είναι στην αρχή του μπορεί να αφαιρεθεί και να τελειώσεις όπως επίσης και το ακανθοκυτταρικό που είναι ένας καρκίνος που κάνει μεταστάσεις αλλά και αυτός θεραπεύεται στο 100% .

Εάν φυσικά τον προλάβεις στα πρώτα στάδια, χειρουργικά αφαιρείται και τελείωσε η υπόθεση. Γιατί λοιπόν να πεθάνεις από ένα τέτοιο καρκίνο τη στιγμή που μπορείς να σωθείς αρκεί εγκαίρως να πάς στον δερματολόγο για τη διάγνωση;» επισήμανε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς οι πολίτες και της Ηλείας αδιαφορούν και δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που τους δίνεται με την δωρεάν εξέταση. «Έχουν ευκαιρία να εξεταστούν στο διάστημα μιας ολόκληρης εβδομάδας και δεν πρέπει να την χάνουν».

Τρόποι προφύλαξης
Όπως σημείωσε η κ. Θεανώ Αθανασίου Παρασκευοπούλου, το μελάνωμα και ο καρκίνος του δέρματος σαν πρώτη αιτία εμφάνισης έχουν την ηλιακή ακτινοβολία και ειδικά τη UVA. «Βεβαίως συντρέχουν και άλλοι λόγοι όπως η προδιάθεση, το γενετικό και οικογενειακό ιστορικό, η δουλειά που κάνει ο καθένας, αλλά το 80% οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Πως θα προφυλαχτούμε από την ηλιακή ακτινοβολία; Ένας τρόπος μόνο υπάρχει. Η χρήση του αντηλιακού. Για να έχει όμως αποτέλεσμα πρέπει να φοριέται όλο το χρόνο, 365 ημέρες το χρόνο ακόμα και μέσα στο σπίτι ή το γραφείο. Το αντηλιακό όμως για να δράσει πρέπει να το βάλουμε στη σωστή ποσότητα και συγκεκριμένα μια ποσότητα ενός «φουντουκιού» για το πρόσωπο και το λαιμό, και ενός «καρυδιού» για το σώμα».

Προσοχή στα παιδιά
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προστασία των παιδιών τονίζοντας ότι το 80% των βλαβών της ηλιακής ακτινοβολίας προκαλούνται από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι και τα 18 έτη. «Οι βλάβες αυτές δεν φαίνονται και εμφανίζονται μετά τα 45 έτη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα ηλιακά εγκαύματα κάτω των 18 ετών. Όταν καιγόμαστε στην παραλία και εμφανίζουμε φυσαλίδες στην πλάτη, αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος στο συγκεκριμένο σημείο.

Η αντηλιακή χρήση καθημερινά και η ανανέωση κάθε 3-4 ώρες ανάλογα πως εκτίθεσαι στον ήλιο είναι ο «χρυσός» κανόνας για να προφυλαχτείς από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Αν το κάνεις αυτό μειώνεις κατά πολύ τον κίνδυνο και εμφανίσεως μελανώματος και άλλων καρκίνων του δέρματος και φωτογήρανσης και των πρόσφατων βλαβών από τον ήλιο που είναι το ηλιακό έγκαυμα ή το μέλασμα που έχουμε στο πρόσωπο».
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr
ilialive.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...