Τα σενάρια με την κυβέρνηση στο σημείο μηδέν – Εκλογές ή συμβιβασμός;


Κανένα από τα τρία κόμματα δεν επιθυμεί εκλογές, αλλά τα τελευταία 24ωρα και οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης έδειξαν αδιάλλακτοι. Κανείς δείχνει έτοιμος να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο της ΕΡΤ και έτσι ένας συμβιβασμός γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος. Ουσιαστικά υπάρχουν πέντε σενάρια, τα τρία από αυτά οδηγούν σε εκλογές, τα άλλα δύο σε συμβιβασμό.

Τα δύο σενάρια συμβιβασμού περνούν μέσα από πολιτική απόφαση. Το πρώτο θέλει τους τρεις αρχηγούς να βρίσκουν σήμερα συμβιβαστική λύση. Επί της ουσίας μιλάμε για υποχώρηση όλων των πλευρών. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να δεχθούν το δεδομένο τους κλεισίματος της ΕΡΤ, αλλά από την άλλη πλευρά τη ΝΔ να δέχεται άμεσο άνοιγμα με ένα μεταβατικό σχήμα. Οι τρεις εταίροι μετά θα πρέπει να καθορίσουν από κοινού αναζητώντας και νέες ισορροπίες τη φόρμουλα για τη νέα ΕΡΤ.
Το δεύτερο σενάριο συμβιβασμού ... περνάει απ' το ΣτΕ. Στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ είναι υπερ της ΠΟΣΠΕΡΤ κρίνει δηλαδή ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία της ΕΡΤ, τότε η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί σεβασμό της απόφασης του δικαστηρίου, η ΕΡΤ να λειτουργήσει εκ νέου και τα τρία κόμματα χωρίς κανένα (φαινομενικά) να έχει υποχωρήσει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση με την ΕΡΤ ανοιχτή.
Τα τρία επόμενα σενάρια οδηγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε εκλογές.
Το πρώτο λέει ότι θα υπάρξει πλήρης ασυμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σήμερα και είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΔΗΜΑΡ είτε και οι δύο μαζί άρουν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό η χώρα οδηγείται άμεσα σε εκλογές.
Το δεύτερο σενάριο μιλάει για μη συμφωνία, αλλά με τον Α. Σαμαρά να αναζητά συμμαχίες με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Μπορεί ο αριθμός των βουλευτών αυτών να είναι 150 όμως πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία. Παράλληλα με τα δεδομένα της βουλής χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ κανένα άλλο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να υπάρξει, εκτός και εάν συμμετάσχει και η Χρυσή Αυγή.
Το τρίτο σενάριο λέει ότι ο Α. Σαμαράς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης μετά από αδιέξοδο με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ή αναγάγει σε ψηφοφορία αυτού του είδους την ψήφιση του νόμου για τη νέα ΕΡΤ. Και σε αυτή την περίπτωση οι ψήφοι των δύο άλλων εταίρων θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης.
newsit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ