Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ηλεία: Αντιγριπικό εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες με μηδενικό κόστος για ασφαλισμένους


 
Από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα γίνει και φέτος η διάθεση αντιγριπικών εμβολίων για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο, με απόφαση του υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και η εφαρμογή της, για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ξεκίνησε ουσιαστικά από χθες Δευτέρα.



Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται κάποιες ημέρες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Δικαίωμα δωρεάν προμήθειας του αντιγριπικού εμβολίου έχουν, όπως εξήγησε ο Διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΕΟΠΥΥ Πύργου Βασίλης Στασινόπουλος, τα άτομα  (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι παρακάτω
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα.
- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
- Μεταμόσχευση οργάνων.
- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Νευρομυϊκά Νοσήματα
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης
4. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια ( π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αθρίτιδα και άλλα) για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
5. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
6. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων , στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
7. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Με 0% συμμετοχή
   Το ενδιαφέρον των ασφαλισμένων για τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου έχει ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτέμβρη και καθημερινά απευθύνονται στην Νομαρχιακή Μονάδα, ρωτώντας για τη δωρεάν διάθεσή του.
Όπως σημειώνει ο κ.Στασινόπουλος «…Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ, οι οποίοι ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να απευθύνονται στους θεράποντες ιατρούς, να συνταγογραφούν το αντιγριπικό εμβόλιο και να το προμηθεύονται δωρεάν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και να απευθύνονται στη νοσηλεύτρια της Νομαρχιακής Μονάδας για τον εμβολιασμό. Η δωρεάν διάθεση, επισημαίνω, ότι αφορά μόνο τις ομάδας υψηλού κινδύνου». Επίσης, όσον αφορά το παιδιατρικό εμβόλιο, ή την παιδιατρική δόση, αυτή «…χορηγείται μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Μετά την ηλικία αυτή συνίσταται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου», συμπληρώνει τέλος ο κ.Στασινόπουλος.
Το αντιγριπικό εμβόλιο θα διατίθεται ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο, μέχρι και τον Μάρτιο αν κριθεί σκόπιμο από τους θεράποντες ιατρούς, θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να το προμηθεύονται.
Νάνσυ Σπυροπούλου
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...