Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ηλεία: "Λευκός καπνός" στις "Λίμνες" - Συμβιβασμός κατοίκων και δήμων για τα σκουπίδια


limnes1a

Πρόταση συμβιβασμού μεταξύ κατοίκων και δημάρχων – Ξεκινά η αποκομιδή των σκουπιδιών

Του Γιάννη Σπυρούνη

Χρειάστηκαν αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, γενικών συνελεύσεων, έντονων αντιδράσεων και κατάθεσης προτάσεων, για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα της συμβιβαστικής λύσης για το θέμα των «Λιμνών» μεταξύ των κατοίκων που είχαν αποκλείσει το χώρο, των δημάρχων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και της Αστυνομίας.

Τελικά λίγο μετά τις εφτά το απόγευμα της Παρασκευής υπήρξε καταρχήν συμφωνία με βάση την πρόταση που κατατέθηκε από τους κατοίκους για χρήση του χώρου μόνο για εναπόθεση σκουπιδιών έως το τέλος του μήνα και επανεξέταση του θέματος της εγκατάστασης του δεματοποιητή σε συνδυασμό με την προσφυγή που έχουν καταθέσει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι θα διατηρήσουν τις ομάδες περιφρούρησης όπως συνέβαινε και πριν την κατάληψη του χώρου, τουλάχιστον έως το τέλος της διορίας.

Μέσα από πολύωρη διαδικασία, όπου τέθηκαν επί τάπητος δεκάδες προτάσεις και παραλλαγές των δύο βασικών θέσεων των κατοίκων και ενώ η συζήτηση ξέφυγε πολλές φορές από τα όρια και φλέρταρε με το αδιέξοδο, τελικά υπήρξε λύση. Τις τελευταίες ώρες κυρίως μετά τις πέντε το απόγευμα υπήρξε ανοιχτή γραμμή με το δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο που είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τη σημαντική μεσολάβηση του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας Αριστείδη Ανδρικόπουλου, παρουσία της δικηγόρου των κατοίκων Μαρίας Παναγιωτοπούλου.

Και ενώ όλα έδειχναν πως θα υπάρξει μια τελική συμβιβαστική λύση, στο παραπέντε υπήρξε από τους κατοίκους μια διαφοροποιημένη και πιο «σφικτή» πρόταση, ως προς τις δεσμεύσεις για το δεματοποιητή που απέκλεισαν δια παντώς την εγκατάστασή του στο χώρο. Κάπου εκεί λίγο έλειψε να χαθούν όλα και η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων φωνών, υπήρξε μια ισορροπία στο διάλογο και τελικά επικράτησε η αρχική πρόταση των κατοίκων προς τους δημάρχους, που είχε εξεταστεί και είχε γίνει δεκτή.

Κάπως έτσι έλαβε τέλος η δεκαήμερη περιπέτεια στις «Λίμνες» και το μαρτύριο των σκουπιδιών σε Πύργο, Αρχ. Ολυμπία και Κρέστενα, χωρίς όμως να αποκλείεται νέος κύκλος κινητοποιήσεων στο τέλος του μήνα. Για την ώρα το σίγουρο είναι πως αποφεύχθηκε η κοινωνική σύγκρουση, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Η πρόταση των κατοίκων
Η πρώτη πρόταση των κατοίκων που έγινε και δεκτή από τους δημάρχους, αναφέρει τα εξής:

"Μέχρι τέλος του μήνα δεν θα εμποδίσουμε την απόθεση των απορριμμάτων ούτε την ταφή τους από τους δύο δήμους ήτοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Αιτούμαστε να αναστείλετε τις εργασίες εγκατάστασης του δεματοποιητή, μέχρι να αποφανθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος επί της προσφυγής που έχει ήδη ασκηθεί.

Να αναζητηθεί νέος χώρος με τη συνδρομή και της συντονιστικής επιτροπής και να επισπευτούν οι διαδικασίες αδειοδότησής του.

Να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ μετά το τέλος της περιόδου κατά την οποία θα εναποθέτετε τα απορρίμματα.

Εφόσον δεν τηρηθούν οι όροι αυτοί θα ακολουθήσουν οι νόμιμες διαδικασίες".

Τα παραπάνω υπεγράφησαν το βράδυ της Παρασκευής από τις δύο πλευρές και επισημοποιήθηκε ο συμβιβασμός για να δοθεί τέλος στο μαρτύριο των σκουπιδιών... για την ώρα.
 ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...