Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ρύθμιση-ανάσα για τα «κόκκινα» ενυπόθηκα αγροτικά δάνεια


 
Ρύθμιση – ανάσα για τα «κόκκινα» ενυπόθηκα αγροτικά δάνεια αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εντός της ημέρας στη Βουλή μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης και έντονο παρασκήνιο.

Ως προς την ουσία της ρύθμισης και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «επιδιώκεται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων μη εξυπηρετούμενων οφειλών των αγροτών που απορρέουν από δάνεια για τα οποία έχουν εγγραφεί υποθήκες υπερ ΑτΕ. Μετά την μετάβαση του τραπεζικά υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, το εναπομείναν τμήμα τέθηκε υπο εκκαθάριση.
Μέρος του υπό εκκαθάριση τμήματος αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα ληξιπρόθεσμα δάνεια σε αγρότες φυσικά πρόσωπα. Τα δάνεια αυτά έχουν εμπράγματη διασφάλιση με υποθήκη αγρών, εγκαταστάσεων, οικοπέδων, οικιών και λοιπών ακινήτων, συνολικού ύψους μεγαλύτερου από το ύψος των δανείων». Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στις υποθήκες ή προσημειώσεις υποθηκών… το ποσό του δανείου περιορίζεται σε ποσοστό 120% του κεφαλαίου του δανείου, εφόσον το σύνολο των ως άνω πάσης φύσεως απαιτήσεων της Τράπεζας δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου του δανείου, αν το σύνολο αυτών είναι ανώτερο του διπλάσιου. Επιπροσθέτως, προτείνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής από 7 έως 10 έτη.
Να σημειωθεί ότι αρχικά η ρύθμιση κατατέθηκε ως βουλευτική τροπολογία εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ((Μ. Κασσής, Π. Ρήγας, Γ. Κουτσούκος, Χρ. Γκόκας, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Ντόλιος, Θ. Μωραΐτης Ν. Σηφουνάκης). Το θέμα άλλωστε είχε θέσει πριν από λίγες εβδομάδες η Χαριλάου Τρικούπη καθώς υπήρχε φόβος ότι ο εκκαθαριστής της ΑτΕ θα προχωρούσε άμεσα σε κατασχέσεις αγροτικής γης και πως ήδη τα «κοράκια» είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Τσαυτάρης, όσο και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έκαναν αποδεκτή επι της αρχής μια ρύθμιση εξέφρασαν όμως επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα δημιουργούταν πρόβλημα με την ευρωπαϊκή επιτροπή Ανταγωνισμού. Τελικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έλαβε το «πράσινο φως» κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες και κατ επέκταση έδωσε την έγκριση του στους βουλευτές για να φέρουν την ρύθμιση.
Στην πορεία όμως και μετά από συνεννόηση των επιτελείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κρίθηκε σκόπιμο να συνυπογράψουν την ρύθμιση προκειμένου να επωφεληθούν και οι δυο κατά τις επελάσεις των βουλευτών τους στην επαρχία.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν θα μετριάσει τις αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης για την εγκύκλιο που αφορά την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες. Τόσο ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής από την ΝΔ όσο και ο κ. Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ θέτουν έντονα το αίτημα να αυξηθεί το όριο στις 20.000 ευρώ αγροτικού εισοδήματος πάνω από το οποίο θα υποχρεούνται να τηρούν τα βιβλία οι αγρότες.


Πηγή: Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...