Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Στον αέρα χιλιάδες Ηλείοι μετά το λουκέτο των Πολυϊατρείων Πύργου και Αμαλιάδας


eopyy_louketo

Ασφαλισμένοι- Ανασφάλιστοι …ΕΝΑ! - Η προχειρότητα μετάβασης από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ, φέρνει "χάος" - Χωρίς Παθολόγους, Παιδίατρους και Γενικούς Ιατρούς από Δευτέρα -  Μονόδρομος τα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ.


Το… απόλυτο χάος, θα βιώσουν οι ασφαλισμένοι και της Ηλείας για τουλάχιστον ένα μήνα, μετά την απίστευτη σε προχειρότητα, έναρξη της μεταβατικής διαδικασίας από τον ΕΟΠΥΥ στο Π.Ε.Δ.Υ. (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας)!

Χωρίς καμία πρόνοια για το τι θα γίνει για τους χιλιάδες ασφαλισμένους που από τη μια στιγμή την άλλη, βρίσκονται στον αέρα, και ουσιαστικά χωρίς συμβεβλημένους ιατρούς βασικών ειδικοτήτων- τουλάχιστον όσον αφορά την Ηλεία- μπαίνει από Δευτέρα λουκέτο στα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Με διαδικασίες εξπρές δηλαδή, τα Πολυϊατρεία της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ στην Ηλεία, μετά και τη σχετική παραλαβή του εξαιρετικά επείγοντος εγγράφου, σφραγίζονται, καθώς το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει παραδοθεί πάσης φύσης υλικό των Μονάδων του Πύργου και της Αμαλιάδας! Συνταγολόγια, σφραγίδες και κλειδιά, θα παραδοθούν στο Διευθυντή της Ν.Μ. Βασίλη Στασινόπουλο και τα κτίρια θα ασφαλιστούν και θα σφραγιστούν!

Έτσι 53 συνολικά εργαζόμενοι εκ των οποίων 9 άτομα Διοικητικό προσωπικό (6 άτομα στη Νομαρχιακή Μονάδα του Πύργου και 3 στην Υγειονομική Υπηρεσία Αμαλιάδος) και 44 ιατροί εκ των οποίων 42 με  συμβάσεις αορίστου χρόνου και δυο μόνιμοι ( 26 γιατροί σε Πύργο και 18 στην Αμαλιάδα) τίθενται σε διαθεσιμότητα. Οι μεν Διοικητικοί Υπάλληλοι συμπεριλαμβανομένου των Νοσηλευτών και των Επισκεπτών Υγείας, θα επανατοποθετηθούν στην… πορεία, στις θέσεις που «θα» συσταθούν μέσω της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι δε γιατροί έχουν περιθώριο να επιλέξουν αν θα ενταχθούν ή όχι στο νέο σύστημα καθώς βασική προϋπόθεση για αυτούς είναι να έχουν κλείσει τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Ακυρώθηκαν τα ραντεβού
Εξάλλου χθες, έκπληκτοι έμειναν οι ασθενείς που βρίσκονταν στα πολυϊατρεία του Πύργου ή ανέμεναν το ραντεβού και οι θεράποντες γιατροί, ενημερώθηκαν να παραδώσουν με το χαρακτήρα του επείγοντος τις μονάδες σε ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ εν ώρα πλήρους λειτουργίας! Μάλιστα, τα προγραμματισμένα ραντεβού των επόμενων ημερών, ακυρώθηκαν ενώ η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων προβλέπεται να γιγαντωθεί στο προσεχές διάστημα, διότι η εξυπηρέτησή τους από τους ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ έχει περιοριστεί λόγω του «πλαφόν» συνταγογράφησης φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων, παρόλη την αύξηση του ορίου επισκέψεων στις 400.

Μονόδρομος τα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ.
Η ταλαιπωρία όμως, για τους Ηλείους ασφαλισμένους, μόλις τώρα ξεκινά και το χειρότερο είναι, ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι τους περιμένει από βδομάδα…
Με δεδομένου ότι οι συμβεβλημένοι ιατροί που παραμένουν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι και 31 Μαρτίου είναι ελάχιστοι στην Ηλεία, εκατοντάδες ασφαλισμένοι θα τρέχουν και δε θα φθάνουν από Δευτέρα όχι μόνο για να εξεταστούν αλλά ακόμα και να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους.

Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει συμβεβλημένος Παθολόγος, Παιδίατρος, Γενικός Ιατρός, Χειρούργος και Οφθαλμίατρος μπορεί εύκολα να συμπεράνει πως η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού, θα είναι χαοτική! Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, στα οποία ως γνωστόν η αναμονή στα εξωτερικά τους ιατρεία είναι τεράστια λόγω των ελλείψεων προσωπικού ενώ τα ραντεβού για εξετάσεις κλείνονται 3 και 4 μήνες μετά.

Παράλληλα, άγνωστο παραμένει τι τελικά θα γίνει με το ενοικιαζόμενο κτίριο των Πολυϊατρείων και αν μετά τον ένα μήνα θα χρησιμοποιηθεί για την στέγαση του Π.Ε.Δ.Υ.  δεδομένου ότι ο Πύργος δε διαθέτει Κέντρο Υγείας. Που θα απευθύνονται οι ασθενείς; Όλοι στο Νοσοκομείο;
Και τέλος, αυτό που προκαλεί εντύπωση σε όλους και κυρίως στους Ηλείους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ είναι ότι κανείς, μα κανείς τοπικός φορέας ή άρχοντας δεν έχει ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα για το τι θα γίνει και που εντέλει θα βρίσκουν την.. υγεία τους οι δημότες!

Γιατροί συμβεβλημένοι μόνον 5 ειδικοτήτων στον Πύργο!

Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο αφορούν μόνον πέντε ειδικότητες και συγκεκριμένα είναι οι εξής:
Μαιευτήρας- Γυναικολόγος: Ευθύμιος Αντωνόπουλος
Καρδιολόγοι: Αθανάσιος Κατσώλης, Σουζάνα Αθανασοπούλου Γκόγκερ
Νευρολόγος: Μαρία Σικαλιά
Ορθοπεδικοί: Ιωάννης Αθανασόπουλος, Γεώργιος Γαλανόπουλος, Αθανάσιος Καραγεωργος.
Ουρολόγος: Λεωνίδας Λεοναρδόπουλος.

Διευθυντής Νομαρχιακής Μονάδας ΕΟΠΥΥ Ηλείας Β. Στασινόπουλος: «Έχουμε εντολή να παραδώσουμε τα κλειδιά, το μετά είναι… άγνωστο»

«Εμείς μετά το εξαιρετικά επείγον έγγραφο που παραλάβαμε θα πρέπει να παραδώσουμε το πάσης φύσεως υλικό των Μονάδων του Πύργου και της Αμαλιάδας, μαζί με τα κλειδιά, τη Δευτέρα» επισήμανε ο Διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ στην Ηλεία Βασίλης Στασινόπουλος και τόνισε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες η παραλαβή θα ξεκινήσει από τους μικρότερους σχηματισμούς (αποκεντρωμένα ιατρεία, τοπικά ιατρεία κλπ) και θα ολοκληρωθεί με την παραλαβή των τοπικών και νομαρχιακών μονάδων υγείας. «Επισημαίνεται ότι κάθε σχηματισμός που θα παραλαμβάνεται θα πρέπει να ασφαλίζεται με ευθύνη των Διευθυντών των ΠΕΔΥ και της επιτροπής παραλαβής. Επίσης μας ενημερώνουν ότι θα αποστέλλεται καθημερινά ενημέρωση για την πορεία παραλαβής των δομών. Καλούνται οι διευθυντές να συμβάλουν στην υλοποίηση των ανωτέρω όπως προβλέπεται ρητά από το Νόμο».

Ερωτηθείς ο κ. Στασινόπουλος, για το τι σημαίνει ουσιαστικά αυτό, τόνισε ότι τα Πολυϊατρεία κλείνουν και το προσωπικό, διοικητικό και ιατρικό τίθεται σε διαθεσιμότητα. «Οι υπάλληλοι θα κάνουν αιτήσεις μέσα σε εφτά ημέρες ότι αποδέχονται την ένταξη τους στο νέο σύστημα ενώ οι γιατροί εντός προθεσμίας ενός μήνα θα πρέπει αν αποδεχτούν την ένταξη τους στο ΠΕΔΥ να υποβάλουν και τα δικαιολογητικά της εφορείας ότι κλείνουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία».

Όσον αφορά τους ασφαλισμένους και την ταλαιπωρία που τους περιμένει, ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε ότι θα απευθύνονται στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και στους ελάχιστους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ (στους οποίους έχει αυξηθεί το όριο των επισκέψεων από 200 σε 400). «Δυστυχώς, οι συμβεβλημένοι ιατροί είναι πολλοί λίγοι στην Ηλεία, βασικές ειδικότητες όπως παιδίατρος και παθολόγος δεν υπάρχουν και το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τους ασφαλισμένους».

Νίκος Δημόπουλος, ιατρός ΕΟΠΥΥ Πύργου: «Ανατρέπουν βίαια την επαγγελματική και οικογενειακή μας κατάσταση»

Κανένα επίσημο έγγραφο δεν έχουν στα χέρια τους, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ της Ηλείας καθώς όπως υποστήριξε ο Ορθοπεδικός κ. Νίκος Δημόπουλος, την Τρίτη αναμένεται – μετά και το ΦΕΚ- η ανάρτηση στο διαδίκτυο του προγράμματος των διαθεσιμοτήτων και της κινητικότητας του προσωπικού. Την ίδια στιγμή, καμία επίσημη ενημέρωση για το πώς θα εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι, δεν υπάρχει. «Θα έπρεπε να υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο που δεν υπάρχει. Πλέον, οι δυνατότητες πρόσβασης των ασφαλισμένων στο δημόσιο σύστημα περιορίζονται στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, στα Κ.Υ. και στα Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία. Αυτές είναι οι υπάρχουσες δομές. Επίσης στην α’ θμια περίθαλψη μπορούν οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους ιατρούς οι οποίοι έχουν συμβάσεις και είναι προσωρινές μέχρι τις 31 Μαρτίου».

Όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό, τόνισε ότι μετά το τέλος της διαθεσιμότητας θα επανατοποθετηθεί στις νέες μονάδες, οι οποίες ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποιες θα είναι δεδομένου, όπως υποστήριξε ο κ. Δημόπουλος, δεν έχει σχηματιστεί υγειονομικός χάρτης. «Για τους γιατρούς όμως υπάρχει μια ιδιομορφία. Όποιος γιατρός θέλει να μπει στο φορέα θα πρέπει να κλείσει το ιατρείο του και να ενταχθεί. Αυτό καταλαβαίνετε ότι γιατροί με υπηρεσία 20 και πλέον χρόνια που έχουν αναπτύξει μια δραστηριότητα στο χώρο της Α/θμιας περίθαλψης, που έχουν κάνει δαπάνες πολλών χιλιάδων ευρώ για εξοπλισμούς, που έχουν οργανώσει μονάδες με προσωπικό και με υποχρεώσεις σε τράπεζες, ανατρέπει βίαια την επαγγελματική και οικογενειακή τους κατάσταση και δημιουργεί σοβαρές ανατροπές. Η ομοσπονδία αποφάσισε συμβουλευόμενη νομικές υπηρεσίες να προσφύγουμε με ασφαλιστικά μέτρα αφού κάνουμε την αίτηση μας., προσβάλλοντας το σύστημα καθότι είναι αντιδεοντολογικό και ανατρέπει τα πάντα. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι η πλειοψηφία θα υποβάλει αιτήσεις να ενταχθεί στο νέο σύστημα και θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που θέτει το υπουργείο».
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...