Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Όμιλος Εθιμοτυπικών Εκδηλώσεων Λεχαινών: Τίμησαν τους θεματοφύλακες του γενιτσαρίστικου χορού


omilos1
Χαρά και συγκίνηση κυριάρχησαν στο κινηματοθέατρο «Άστρον» στα Λεχαινά το βράδυ της περασμένης Κυριακής κατά την διάρκεια της παρουσίασης του οπτικού υλικού «Ο αγερμός των Γενίτσαρων στη Βορειοδυτική Ηλεία» απ’ τον Όμιλο Εθιμοτυπικών Εκδηλώσεων Λεχαινών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της αντιπροέδρου του Ομίλου κ. Βιργινίας Σχίζας.

Η συγκίνηση κατέλυσε την αίθουσα του «Άστρον» όταν η αντιπρόεδρος του Ομίλου κ. Σχίζα προανήγγειλε την βράβευση των παλαιότερων εν ζωή γενίτσαρων, που παρέλαβαν απ’ τους πιο παλιούς και παρέδωσαν στους σημερινούς χορευτές το έθιμο, παρουσία της γενιάς που αποτελεί το φυτώριο των γενίτσαρων.

omilos2

Ο πρώτος που τιμήθηκε στην ειδική εκδήλωση ήταν ο κ. Γρηγόριος Χριστόπουλος από την γκοτσαριά της Μυρσίνης που είναι σήμερα 90 χρόνων και αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του γενιτσαρίστικου χορού.

Από την γκοτσαριά του Στρουσίου τιμήθηκε ο κ. Ιωάννης Βούρτσης, ο παλαιότερος εν ζωή γενίτσαρος και από την γκοτσαριά των Λεχαινών τιμήθηκε επίσης ο παλαιότερος εν ζωή γενίτσαρος, ο κ. Νικόλαος Κοκοτσής.

omilos3

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: κ.Μιράντα Τερζοπούλου, Εθνολόγος, πρώην ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, κ.Ζωή Μάργαρη, Ανθρωπολόγος του χορού, ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και κ.Ελένη Ψυχογιού, Λαογράφος, πρώην ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Δημήτριος Αρβανίτης,  ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Διονύσιος Πατσούρης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών σωματείων κ.α..

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...