Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Φράγμα Φλόκα: Διαμαρτυρίες για τον υπερχειλιστή


fragma1

Από κατοίκους των Μακρισίων στο φράγμα του Αλφειού

Του Γιάννη Σπυρούνη

Για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΥΔΡΗΛ, διαμαρτυρήθηκαν για ακόμα μια φορά οι αγρότες της περιοχής των Μακρισίων, στο χώρο του φράγματος του Αλφειού στο Φλόκα χθες το μεσημέρι. Συγκεντρώθηκαν και μίλησαν στους εκπροσώπους του Τύπου για το θέμα των πλημμυρισμένων καλλιεργειών, που ύστερα από έναν ήπιο χειμώνα, παραμένουν απροσπέλαστες με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε τη συγκομιδή, ούτε τη φροντίδα των δέντρων τους. Την ευθύνη την αποδίδουν στον υπερχειλιστή και τη μη λειτουργία του όπως υποστηρίζουν που προκαλεί πλημμύρες στις παρόχθιες εκτάσεις των Μακρισίων.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μακρισίων, Θανάσης Δάγλαρης, σε δηλώσεις του τόνισε πως «παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας δεν μας ακούει κανείς. Από πέρυσι έχουμε κινητοποιηθεί και δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Δεν μπορούμε να μπούμε στις καλλιέργειές μας. Αιτία είναι τα κλειστά θυροφράγματα.

Είναι ξεκάθαρο πως κατά τη χειμερινή περίοδο πρέπει να παραμένουν ανοιχτά για να μην προκαλούν ζημιές στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Δεν μπορούμε να μπούμε στα περιβόλια και τις σταφίδες, όπου πρέπει να κάνουμε συγκομιδή και περιποίηση κατά περίπτωση. Από τότε που το έργο κατασκευάστηκε δημιουργήθηκε αυτό. Έχουμε προσφύγει στα Δικαστήρια και θα κυνηγήσουμε το δίκιο μας. Σε λίγο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Το μισό χωριό έχει καταστραφεί».

Αγανακτισμένοι δηλώνουν και οι κάτοικοι του χωριού, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να παραμένουν μέσα στο νερό. «Το 90% της περιουσίας μου βρίσκεται σε πλημμυρισμένη έκταση. Είμαστε σε απόγνωση, χάσαμε τις παραγωγές. Πορτοκάλια, σταφίδες δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Από τότε που έγινε αυτό το έργο σκόπιμα γίνονται όλα αυτά. Οι υπερχειλιστές δεν καθαρίζονται για να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση στην παραγωγή ρεύματος. Ο θάνατός μας η ζωή τους. Ανήκει στη νομαρχία, αλλά τι κάνουν; Εμείς κλέφτες θα γίνουμε, πως θα ζήσουμε;» είπε ο Γιώργος Τσούρας.

«Δεν έχει νόημα να ερχόμαστε εδώ και να λέμε τα ίδια. Η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα για το πρόβλημα και οι υπηρεσίες κάνουν το κορόιδο. Το ΓΟΕΒ που είναι; Δεν έχει πρόεδρο; Δεν έχει ευθύνη για τους καλλιεργητές; Ποιος θα δώσει εντολή να αλλάξουν όσα παρουσιάζουν πρόβλημα; Ο υπερχειλιστής δεν λειτουργεί και το χειμώνα χειροτερεύουν τα πράγματα. Για όλα αυτά ποιος φταίει; Φταίμε εμείς; Ο χειμώνας φέτος μπορεί να ήταν σύμμαχος για εμάς, όμως αυτοί οι άνθρωποι αδιαφορούν. Με εμάς δεν συζητούν να ακούσουν το πρόβλημά μας. Από τότε που λειτούργησε το έργο έχουμε πρόβλημα. Καταστρέφουν τη ζωή μας και το μέλλον το παιδιών μας. Τι θα κάνουμε…;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο Σπύρος Νικολακόπουλος.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που έχει και την ευθύνη για την ΥΔΡΗΛ, επισημάνθηκε πως το έργο λειτουργεί κανονικά από την πρώτη στιγμή και δεν έχει φτάσει ποτέ το νερό στο όριο που έχει θέσει η ΔΕΚΕ για την ενεργοποίηση του υπερχειλιστή.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...