Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ηλεία: Ήταν κάποτε ένας δρόμος - Κόπηκε στα δύο η επαρχιακή οδός Πύργου – Οινόης στην Κουτσοχέρα (photos )


oinoi1a

Πολλά τα «βομβαρδισμένα» σημεία – Διακοπή της κυκλοφορίας από την Π.Ε. Ηλείας

Του Γιάννη Σπυρούνη

Από τα μέσα τις δεκαετίας του 1980 τοπικοί άρχοντες και κοινωνία συζητούν για ένα νέο δρόμο στον άξονα Πύργου – Οινόης. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά η φύση έρχεται να τιμωρήσει την ολιγωρία, την αδράνεια, την αδιαφορία και να καταστρέψει το δρόμο, διακόπτοντας την κυκλοφορία ολοκληρωτικά. Τα ξημερώματα της Τρίτης, έξω από το χωριό Κουτσοχέρα, ο δρόμος σε μήκος είκοσι μέτρων υποχώρησε στο πρανές κατά πέντε με έξι μέτρα με αποτέλεσμα να καταστεί αδιάβατος. Κάθε παρέμβαση κρίνεται μάταιη από τις αρχές καθώς το κατολισθητικό φαινόμενο που δείχνει να οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και νέα κακοκαιρία. Όποια παρέμβαση και αν γίνει δεν θα έχει τύχη, καθώς θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για νέα καθίζηση.

Στο δρόμο Πύργου – Οινόης από το Χειμαδιό έως και λίγο πριν την Οινόη σε πολλά τμήματα του, έχει υποχωρήσει αυτό το χειμώνα. Σε κάποια από αυτά οι συνθήκες ευνόησαν τις πρόχειρες παρεμβάσεις που προσφέρουν σχετική βατότητα. Όμως αυτό που συνέβη χθες έξω από την Κουτσοχέρα κατέστρεψε το δρόμο σε τέτοιο βαθμό που είναι αδιάβατος. Αυτοψία στο σημείο πραγματοποίησαν χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος.

«Το φαινόμενο των κατολισθήσεων ιδιαίτερα στην Ηλεία, είναι σε εξέλιξη σε πάρα πολλές οδικές αρτηρίες. Στο συγκεκριμένο δρόμο σε πάνω από πέντε σημεία έχουμε πρόβλημα κατακρημνήσεων. Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί λίγο το φαινόμενο γιατί έχουμε δύσκολες καιρικές συνθήκες μπροστά μας.

Οι τεχνικές υπηρεσίες είναι εδώ και όπου μπορούμε να δώσουμε άμεσες λύσεις πρόσβασης θα τις δώσουμε. Όπου χρειάζεται να κάνουμε ένα έργο υποδομής μακροπρόθεσμα, θα το δούμε πρώτα με τους επιστήμονες βάση της συμπεριφοράς του φαινομένου. Κάνω και εγώ έκκληση προς τον κόσμο. Τον κατανοούμε και πιστεύουμε ότι κατανοεί και αυτός από την πλευρά του. Είναι κάτι πάνω από τις δικές μας δυνάμεις. Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και όσο γίνεται πιο άμεσα» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Κατσιφάρας. Σχολίασε πως θα γίνει το καλύτερο δυνατό με μικρές και έκτακτες παρεμβάσεις, θα εξεταστεί η μορφολογία του εδάφους και μακροπρόθεσμα θα δοθεί ένας ασφαλής οδικός άξονας στην κυκλοφορία στη σύνδεση του Πύργου με την Πηνεία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για το Ταμείο Μολυβιάτη σχολίασε πως αποτελεί μια πονεμένη ιστορία για την Ηλεία. «Αυτό που έχουμε ως ευθύνη ως περιφέρεια, είναι όποιο έργο έχει ωριμότητα σε επίπεδο τεχνικών μελετών, να το εγκρίνουμε. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα περάσουμε από το περιφερειακό συμβούλιο εφτά ή οκτώ παρεμβάσεις οι οποίες έχουν την πλήρη μελετητική ωριμότητα που σημαίνει ότι μπορούν να προκηρυχθούν τα έργα άμεσα για την Ηλεία. Αυτό αφορά τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ που έχουμε την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης των πόρων, εμείς ως περιφέρεια αλά φορείς υλοποίησης είναι οι δήμοι.

Εκτιμώ πως οι παρεμβάσεις θα κάνουμε θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν κρίσιμες παρεμβάσεις τους οδικούς άξονες που είναι και το κύριο πρόβλημα. Γενικότερα υπάρχει ένα ζήτημα. Σχέδιο ουσιαστικά ολοκληρωμένο, παρεμβάσεων τεχνικών και αναπτυξιακών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν υπήρξε στην Ηλεία. Αυτό είναι ένα έλλειμμα που θα έχουμε και στο μέλλον να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό που έχει σημασία και που αφορά εμάς ως ευθύνη διαχείρισης των πόρων από την ΠΔΕ να είστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρήσιμο και αποτελεσματικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας στις δηλώσεις του χαρακτήρισε βομβαρδισμένο το τοπίο που αντίκρισαν στον οδικό άξονα. «Υπάρχουν πολλά σημεία και τα προβλήματα είναι γνωστά. Εμφανίζονται κάθε χρόνο αλλά φέτος είναι σε πολύ μεγάλη έκταση.

Οι λόγοι είναι ότι δεν έγινε τίποτα μετά τις φωτιές με το σχέδιο ανασυγκρότησης. Υπάρχουν σημεία με έντονα τα φαινόμενα , όπου δεν έγινε τίποτα και κάθε χρόνο αρκούμαστε σε συντηρήσεις του δρόμου και μικρές παρεμβάσεις. Για πολλοστή φορά και κυρίως φέτος φαίνεται πως πρέπει να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις για να μην έχουμε σοβαρότερα προβλήματα. Και χρειάζονται αρκετά χρήματα. Πήραμε απόφαση με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων κλείσαμε το δρόμο και κάνουμε έκκληση σε όλο τον κόσμο να μην τον χρησιμοποιεί. Μέχρι τις 30 Μάρτη θα παραμένει κλειστός και αν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα κάνουμε παρεμβάσεις ώστε να δώσουμε βατότητα και να εξυπηρετηθεί ο κόσμος» είπε ο κ. Καφύρας. Από την άλλη απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της νέας χάραξης τόνισε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο παρεμβάσεις σε 18 επικίνδυνα σημεία που έχει υποδείξει μέσα από γεωλογική μελέτη ο γεωλόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος,  έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές που ξεπερνούν τα όρια του δήμου, του νομού και πλέον ανάγονται στις αντοχές της Περιφέρειας και του κράτους. «Βέβαια στο μέρος που βρισκόμαστε ξαναμπαίνει επιτακτικά η ανάγκη κατασκευής επιτέλους της αρτηρίας, Οινόης – Πύργου. Μιας αρτηρίας που πολλές φορές έχει συζητηθεί και πολλές φορές έχει εμποδιστεί. Η αλήθεια είναι ότι οι ζημιές που σήμερα αντιμετωπίζουμε θα βάλουν  σε μια περιπέτεια το δήμο του Πύργου και το νομό για πολλά χρόνια. Εάν μετά τις φωτιές το σχέδιο ανασυγκρότησης που είχαμε προτείνει, είχε προχωρήσει, σήμερα και αυτή εδώ η οδική αρτηρία θα είχε γίνει πραγματικότητα».

Σχολιάζοντας το θέμα της αποκατάστασης τόνισε πως όπου είναι εφικτό θα γίνουν μπαζώματα και χαλικοστρώσεις όμως ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να αυταπατόμαστε καθώς η ζημιά είναι τεράστια, απαιτούνται γεωλογικές μελέτες και κυρίως γενναία χρηματοδότηση. «Όμως θεωρώ ότι πολύ σύντομα, μόλις σταματήσουν οι βροχές θα αποκατασταθεί στοιχειωδώς η βατότητα» κατέληξε.

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σύλλογος Νεοχωριτών Αθήνας : Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την ""ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ 2024 "" ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

  Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΤΩΝ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ “Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” σ ας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε και να ευχηθούμε όλοι μαζί για