Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Απέρριψαν 54χρονο παραπληγικό από το έκτακτο βοήθημα



Κατάκοιτος στο κρεβάτι τα τελευταία επτά χρόνια, παραπληγικός με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, παρ’ όλα αυτά για την πολιτεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να λάβει το έκτακτο βοήθημα από το κοινωνικό μέρισμα, αφού το προνοιακό επίδομα που λαμβάνει είναι λίγο παραπάνω από το πλαφόν!

Ακούγεται ως ανέκδοτο, ωστόσο η περίπτωση του 54χρονου Θεόδωρου Λαγού στα Σαβάλια, έρχεται να προστεθεί στην αδυναμία της πολιτείας να διαχειριστεί με τον δέοντα τρόπο τους ανθρώπους με αναπηρία και αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, ότι η κοινωνική πολιτική παραμένει απλώς στις εξαγγελίες και τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».

Το επίδομα ξεπερνά το πλαφόν!
Ο 54χρονος, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι από τη μια ημέρα στην άλλη θα καθηλωνόταν στο κρεβάτι και σήμερα, αντί για τη στήριξη της πολιτείας, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τα ψιλά γράμματα των όποιων αποφάσεων, οι οποίες λαμβάνονται περισσότερο για το θεαθήναι παρά για ουσιαστική βοήθεια.
Μία φλεγμονή ανάμεσα στον 4ο και 5ο σπόνδυλο, που οφειλόταν σε μικρόβιο και επηρέασε το νευρικό του σύστημα και ένα εγκεφαλικό που ακολούθησε, καθήλωσαν πριν από επτά χρόνια τον 54χρονο στο κρεβάτι. Πέρα από τα χέρια του δεν μπορεί να κουνήσει το υπόλοιπο σώμα του και εκτός από την αναπηρική σύνταξη, λαμβάνει ένα προνοιακό επίδομα της τάξεως των 645 ευρώ το μήνα ως παραπληγικός, προκειμένου να πληρώνει μία γυναίκα για να τον φροντίζει. Πέραν αυτού, τα έξοδα έχουν αυξηθεί δραματικά, αφού το κράτος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τόσες περικοπές στα αναλώσιμα, που οι άνθρωποι με αναπηρία είναι αναγκασμένοι να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Παρ’ όλα αυτά, η αίτηση που υπέβαλε ο κ. Λαγός για να λάβει το έκτακτο βοήθημα απορρίφθηκε, αφού το εισόδημά από το προνοιακό επίδομα αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 8.000 ευρώ ετησίως, αντί των 6.000 ευρώ που είναι το πλαφόν!

Πικρία και αγανάκτηση
Ο κ. Λαγός δεν κρύβει την αγανάκτηση και τη πικρία του γι’ αυτή την εξέλιξη και μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με πέταξε έξω το σύστημα γιατί το εισόδημα από το επίδομα παραπληγίας ανέρχεται σε 8.000 ευρώ. Και όμως, ακούω τους Υπουργούς και όλους τους πολιτικούς να μιλάνε για ευπαθείς ομάδες και αναρωτιέμαι ποια είναι η κοινωνική μέριμνα γι’ αυτές τις ομάδες.
Οι πιο πολλοί που θα πάρουν το βοήθημα θα είναι τελικά οι αλλοδαποί και οι ρομά. Λένε για πλεόνασμα ότι θα δούμε άσπρη μέρα και όμως έχουν κόψει όλα τα εισοδήματα. Για ποια υγεία μιλάνε όταν πηγαίνεις σε Νοσοκομείο και πρέπει να πας εσύ τα πάντα, αφού δεν υπάρχουν ούτε γάζες; Έχουν βάλει τον Υπουργό Υγείας να βγαίνει καθημερινά στην τηλεόραση σαν σταρ του σινεμά, χωρίς επί της ουσίας να κάνει τίποτα. Λένε ότι θα κάνουν κοινωνική πολιτική για τους άστεγους, αφού πρώτα τους τα πήραν όλα. Αυτό δεν είναι κράτος».
Τον περασμένο Δεκέμβριο έληξε η προθεσμία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος για τον κ. Λαγό και ενώ έχει περάσει από την επιτροπή του ΚΕΠΑ από τις 15 Ιανουαρίου, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος.
Αν και υπάγεται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ο τελευταίος λογαριασμός που έλαβε ανέρχεται στα 1300 ευρώ, γιατί χρησιμοποιούσε μία ηλεκτρική σόμπα κατά την διάρκεια του χειμώνα για να ζεσταθεί και τώρα δεν έχει να πληρώσει και προχώρησε σε διακανονισμό.
Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, σύμφωνα με την πολιτεία, δεν μπορεί να είναι δικαιούχος του έκτακτου βοηθήματος.
« Οι άνθρωποι που έθεσαν τα κριτήρια δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για τους ανάπηρους ειδικά δεν έπρεπε να υπάρχουν κριτήρια. Αυτό δεν είναι κράτος, είναι μπανανία» λέει περίλυπος και τώρα περιμένει να επανεξετάσουν την αίτησή του.

Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...