Σάββατο 24 Μαΐου 2014

«Ξαναχτύπησαν» αρχαιοκάπηλοι στο νεκροταφείο της Δάφνης!


Στο στόχαστρο βρέθηκε για ακόμη μία φορά το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη Δάφνη του δήμου Ήλιδας, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του patrisnews.com, την Πέμπτη εντοπίστηκε λαθρανασκαφή σε δύο τάφους.

Η λαθρανασκαφή εντοπίστηκε από φύλακες της Αρχαίας Ήλιδας κατά τη διάρκεια τακτικής περιπολίας στο σημείο και αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία και η Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην Αρχαία Ολυμπία.

Πάνε σήμερα οι αρχαιολόγοι
Το εάν οι άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν αρχαιολογικά ευρήματα από το σημείο παραμένει άγνωστο, καθώς η λαθρανασκαφή εντοπίστηκε χθες και σήμερα το πρωί αναμένεται να μεταβούν στο σημείο αρχαιολόγοι της Ζ’ ΕΠΚΑ, προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί στην περιοχή.
Η νέα λαθρανασκαφή, και μάλιστα σε δύο τάφους, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην περιοχή, αφού είναι ξεκάθαρο πλέον ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να συλήσουν τους Μυκηναϊκούς τάφους, προφανώς θεωρώντας ότι υπάρχουν ευρήματα μεγάλης αξίας τα οποία μπορούν να πουλήσουν σε αρχαιοκάπηλους.
Η προηγούμενη λαθρανασκαφή στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο είχε εντοπιστεί στις αρχές Απριλίου, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί ότι είχαν απομακρυνθεί κάποια ευρήματα.  Οι αρχαιολόγοι που μετέβησαν τότε στο σημείο προχώρησαν σε σωστική έρευνα σε θαλαμωτό Μυκηναϊκό τάφο, όπου και εντοπίστηκαν αξιόλογα ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής, κυρίως υπολειμματικά κεραμικά ευρήματα και άλλα μικροευρήματα της εποχής. Ο συγκεκριμένος τάφος είχε συληθεί κατά την αρχαιότητα, ωστόσο τα ευρήματα που εντοπίστηκαν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και μεταφέρθηκαν για συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας.
Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο βρίσκεται στην θέση «Λακκαθέλα» και περιλαμβάνει δώδεκα θαλαμωτούς τάφους που αναπτύσσονται σε δύο συστάδες στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς του λόφου. Οι τάφοι χρονολογούνται στην ΥΕ ΙΙΙ περίοδο 1400π.Χ.- 1060/40 π. Χ. , ήταν ασύλητοι όταν εντοπίστηκαν και απέδωσαν πλούσια ευρήματα σε κεραμική, οπλισμό και κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους και υαλόμαζα.


Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...