Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Παραμένει στην κορυφή η «Μύκονος» της Πελοποννήσου


Θα πας Κουρούτα και δε θα μείνεις ευχαριστημένος; Αποκλείεται! Το γνωστό σύνθημα του καλοκαιριού, λοιπόν, επαληθεύεται και φέτος που «οι μύγες δεν είναι τόσο παχιές…» - κατά την
παράφραση της λαϊκής ρήσης - και έτσι θα μπορέσει ο καθένας που θα την επισκεφθεί να συνδυάσει μπάνιο, καφέ και φαγητό, άθληση, διασκέδαση και νυχτερινό ξεφάντωμα με σειρά από event που έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Αύγουστο. Ο μήνας αυτός είναι κατ’ εξοχήν μήνας γιορτής για την πανέμορφη παραλιακή τοποθεσία της Αμαλιάδας που την τελευταία δεκαετία έχει απογειωθεί στις προτιμήσεις ξένων και ντόπιων επισκεπτών χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε και στις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν από τους φορείς, να εκσυγχρονίσουν το πατροπαράδοτο θέρετρο του ηλειακού  κάμπου!

Όμως μένουν ακόμη να γίνουν πολλά… αφού η Κουρούτα είναι ένα ακόμη τουριστικό καταφύγιο της χώρας μας «χτυπημένο» από την ανελέητη οικονομική στενότητα των Ελλήνων επισκεπτών του και συνάμα, οι επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν την φοροεισπρακτική επιδρομή των κάθε φορά νέων μέτρων, άλλοτε κατά της φοροδιαφυγής κι άλλοτε κατά της αισχροκέρδειας, όπως ονομάζονται αντίστοιχα, με κριτήριο το πόσο κοντύτερα ή όχι βρισκόμαστε ημερολογιακά σε εκλογική αναμέτρηση!


Τώρα μπήκε το καλοκαίρι;
Κι όσο κι αν ακουστεί άτοπο ότι στα μέσα Αυγούστου ήρθε το καλοκαίρι στην περιοχή, εντούτοις αυτό υποστήριζαν όλοι όσοι ερωτήθηκαν από πλευράς επιχειρηματιών στην Κουρούτα. Μόλις στις αρχές του τρέχοντος μήνα ένιωσαν να δονείται η βαλτωμένη κίνηση στην περιοχή! «Οι άδειες τώρα ξεκίνησαν για τους ταλαιπωρημένους Έλληνες και νωρίτερα εδώ ήταν σαν Φθινόπωρο. Κάτι οι καιρικές συνθήκες που δεν βοήθησαν κάτι και ο κόσμος που δε διαθέτει άνεση οικονομική, δουλέψαμε ένα Σαββατοκύριακο κάθε εβδομάδα και πάλι ανάλογα με τα κέφια του καιρού!» μας εξήγησε ο κ. Γιάννης Κότσυφας που διατηρεί το ομώνυμο ψητοπωλείο στην πλατεία της Κουρούτας.
«Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας φέτος γι’ αυτό και καθυστερήσαμε όλοι να αισθανθούμε καλοκαίρι. Τόσο οι λουόμενοι και οι παραθεριστές όσο και εμείς οι επιχειρηματίες μείναμε «στον πάγο» όλο το προηγούμενο διάστημα! Τώρα τον Αύγουστο ό,τι γίνει και πάλι μέχρι τις είκοσι του μήνα που παραδοσιακά λήγουν οι άδειες των περισσοτέρων!» σχολίασε και ο κ. Παναγιώτης Ρέντεσης.

Και για του λόγου το αληθές λίγα μέτρα πιο κάτω εντοπίσαμε μια παρέα κοριτσιών που μόλις είχαν πατήσει το πόδι τους στην Κουρούτα έχοντας ξεκινήσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές διάρκειας δυο εβδομάδων που θα φιλοξενηθούν σε φιλικό τους σπίτι στην Αμαλιάδα εξοικονομώντας έτσι όσο το δυνατόν  περισσότερα χρήματα. Διάλεξαν, μας είπαν, η Μεταξία,η Νικολέττα και η Νίκη, την περιοχή αφενός γιατί η μια τους κατάγεται από εδώ και διέθετε εξοχικό και αφετέρου γιατί, εδώ, θα τα συνδύαζαν όλα. Μπάνιο, καφέ, ποτό και διασκέδαση!

Τιμές στα πρότυπα της κρίσης
Και στην Κουρούτα οι τιμές είτε κρατήθηκαν στα περσινά και προπέρσινα επίπεδα είτε και κινήθηκαν καθοδικά προκειμένου να δελεάσουν κόσμο στην περίοδο που η περιοχή δεν συγκέντρωνε επισκέπτες  εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών και της οικονομικής στενότητας των καταναλωτών.

Και έτσι όμως το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμενε σχεδόν ανέπαφο! Και απόρροια  αυτού είναι και το γεγονός πως φέτος τα εστιατόρια του δημοτικού κάμπινγκ Κουρούτας δεν άνοιξαν γιατί κρίθηκε ασύμφορη η προσφορά μίσθωσης τους -όπως μας πληροφόρησαν πηγές  -για μια σύντομη, όπως όλα έδειχναν, φετινή σεζόν, που και άργησε να ξεκινήσει και νωρίτερα αναμένεται να τελειώσει!
Σε ένα παραλιακό κατάστημα μάλιστα πληροφορηθήκαμε ότι οι τιμές του στα αναψυκτικά και τους χυμούς «έπεσαν» κατά 50 λεπτά ενώ στον καφέ έμειναν αυστηρώς στα τρία ευρώ προκειμένου να αυξήσουν την κίνηση ακόμη και μέσα στον Αύγουστο που είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας κίνησής τους!

Υποδομή ύπνου

Όσο κι αν η Κουρούτα φημίζεται ότι τα έχει όλα φαίνεται να μην διαθέτει το βασικότερο… την υποδομή παραμονής παραθεριστών και τουριστών για μακρύ διάστημα στην περιοχή, αφού ο αριθμός των ενοικιαζόμενων δωματίων και κατοικιών είναι εξαιρετικά περιορισμένος παρόλο που λειτουργεί χρόνια τώρα και το δημοτικό κάμπινγκ για φθηνές διακοπές.
Αυτό σχολιάστηκε από ανθρώπους που χρόνια τώρα επιχειρούν με αξιώσεις στην περιοχή. Ο κ. Γιάννης Ρέντεσης στην Κουρούτα αλλά και ο γνωστός στη Ζάκυνθο επιχειρηματίας Χρήστος  Ξένος, που λειτουργεί συνολικά 3500 κλίνες στο νησί και ήρθε στην περιοχή μας για αναψυχή και ανεύρεση οικοπέδου αφού κατάγεται από τα Σαβάλια και δεν ξεχνά ποτέ την αγάπη του για την Ηλεία! «Θα έλεγα ευθαρσώς ότι η Κουρούτα είναι ομορφότερη από την Ζάκυνθο όμως θεωρώ ότι έχει να καλύψει ακόμη πολύ δρόμο για τη βελτίωση υποδομών της. Είναι να απορεί κανείς πως μέσα στην Κουρούτα απουσιάζει ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα εκτίναζε τον τουρισμό της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνον για τη σεζόν» σχολίασε ο κ. Ξένος.

«Είναι γεγονός πως και καλά ξενοδοχεία έγιναν στην ευρύτερη περιοχή και εμείς οι επαγγελματίες αναδείξαμε με τις παρεμβάσεις μας την Κουρούτα. Όμως υστερεί στην υποδομή ύπνου η περιοχή και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον. Εδώ μέσα στον παραλιακό ιστό έχει ανάγκη ο τουρίστας να έρθει να διανυκτερεύσει και όχι στα δυο και τρία χιλιόμετρα μακριά» σχολίασε και ο κ. Γ. Ρέντεσης.

Προσέχουμε για να έχουμε!

Είναι δίκοπο μαχαίρι να στηλιτεύσεις τις ελλείψεις μιας περιοχής που κάθε χρόνο παραδοσιακά το καλοκαίρι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων λουόμενων και η αλήθεια είναι πως η παραλία Κουρούτας εδώ και δεκαετίες κερδίζει, όχι τυχαία, τον τίτλο μιας εκ των καλύτερα οργανωμένων πλαζ στην Ευρώπη! Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που την «πληγώνουν» με πράξεις ή και παραλείψεις τους δημιουργώντας συνθήκες δυσφήμισης σε μια περιοχή που και μόνο που υπάρχει ομορφαίνει τις μέρες μας και δίνει εργασία σε εκατοντάδες εργαζόμενους. Στο σημείο αυτό θα παραθέσω την άποψη της κας  Όλγας Χατζηηλία,που τα τελευταία 15 χρόνια παραθερίζει κάθε Αύγουστο στην Κουρούτα ερχόμενη από το Μαρούσι και με λύπη της είδε τις τελευταίες μέρες την θάλασσα να έχει ρυπανθεί, ευτυχώς πρόσκαιρα… «Δεν τιμά κανέναν μας ούτε εμάς ως παραθεριστές ούτε τους φορείς ούτε τους κατοίκους ούτε τους επαγγελματίες, η εικόνα ρύπανσης στην θάλασσα. Η Κουρούτα εάν έχει ένα «όπλο», είναι η θάλασσά της κι αυτό κάποιοι δεν το διαφυλάττουν» αρκέστηκε να σχολιάσει.
Η απουσία βιολογικού καθαρισμού που θα συγκέντρωνε λύματα από τις εκβολές των ρεμάτων Μπουρλέσας και Ροβιάτας που χύνονται τη θάλασσα και η επιβάρυνση των θαλασσών μας από ποικίλες παρεμβάσεις χωρίς να εξετάζονται τα αίτια και να μην αποδίδεται ευθύνη, καθιστούν το μέλλον του τουρισμού μας αβέβαιο εάν μένουμε απλώς θεατές των γεγονότων και δεν χτυπάμε το «κακό από τη ρίζα»!

Από την Μαρία Χρυσικοπούλου
mariaxrisi@yahoo.gr
 http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...