Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ηλεία: Επιδημία . . . φόβου για τον Έμπολα


empola_1

Βροχή ερωτήσεων από ασφαλισμένους στα Πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ Πύργου - Αποστέλλεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας η εγκύκλιος του Υπ. Υγείας

Έκδηλη είναι η ανησυχία των Ηλείων για την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, καθώς καθημερινή είναι η αγωνία που εκδηλώνουν κατά την προσέλευση τους στα Πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ στον Πύργο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας του ΠΕΔΥ Βασίλης Στασινόπουλος, τα ερωτήματα των ασφαλισμένων σχετικά με τον Έμπολα, τον τρόπο μετάδοσης αλλά και τα συμπτώματα της νόσου, είναι δεκάδες. «Τους ενημερώνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε προκειμένου να τους καθησυχάσουμε. Μάλιστα χθες παραλάβαμε και την επικαιροποιημένη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας στην οποία αναφέρονται όλα τα μέτρα και οι οδηγίες για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα την οποία και θα αποστείλουμε σε όλους τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας. Η αλήθεια είναι, ότι ο κόσμος φοβάται και για αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η ενημέρωση και η πρόληψη» σημείωσε.
Συντονισμός δράσεων από Περιφέρεια
Ο συντονισμός δράσεων σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό των απαιτούμενων κινήσεων, προκειμένου να θωρακιστεί η δημόσια υγεία σε επίπεδο  ζώνης ευθύνης της,  προχωρά τις επόμενες ημέρες η αιρετή περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Αφορμή για τη ανάληψη της πρωτοβουλίας,  το γεγονός ό,τι στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής που  πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με ευθύνη του υπουργείου υγείας, όπως διαπιστώθηκε τα πάντα πάνω στο κεφάλαιο Έμπολα επί του παρόντος είναι στον «αυτόματο πιλότο», καθώς στο ερώτημα πως θα δράσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας σε περίπτωση καταγραφής πιθανού κρούσματος, τα πάντα παραπέμφθηκαν σε εγκυκλίους που θα σταλούν.
Την ίδια ώρα σε επίπεδο γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια της περιοχής επικρατεί προβληματισμός, καθώς όπως αναφέρουν μέχρι στιγμής η ιατρική και νοσοκομειακή κοινότητα της περιοχής γνωρίζει  – ως προς το κεφάλαιο Έμπολα και τρόπο άμεσης δράσης– τα ίδια ακριβώς που γνωρίζουν και οι πολίτες, δηλαδή σχεδόν τίποτα.
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
Πως μεταδίδεται ο ιός; Ποιοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο; Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ΚΕΕΛΠΝΟ)  δίνει  απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι για την επιδημία αυτή.
Τι είναι ο Έμπολα;
Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.
Πως μεταδίδεται;
O ιός Ebola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.

Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Μεταδίδεται με τον αέρα ο ιός;
Ο ιός Ebola δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη ή η φυματίωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά με πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας περιλαμβάνει έμετο, ναυτία, διάρροια, ανορεξία, κοιλιακό πόνο, εξάνθημα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν, επίσης, αιμορραγικές εκδηλώσεις εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων (π.χ. αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα, το δέρμα (π.χ. μελανιές), αίμα στα εμέσματα ή/και στα κόπρανα, αιμορραγίες στο σημείο ενέσεων) και πολυοργανική ανεπάρκεια. Η θνητότητα της νόσου κυμαίνεται από 25% έως 90%, ανάλογα με το είδος του ιού.

Υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό Ebola;
Δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή θεραπεία για αυτή την ασθένεια. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και συμπτωματική.

Ποιος είναι ο κίνδυνος να μολυνθώ από τον ιό Ebola και πως μπορώ να προφυλαχθώ;
Ακόμα και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν πληγεί στην τρέχουσα επιδημία στη Δυτική Αφρική, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Ebola είναι εξαιρετικά χαμηλός, εκτός εάν έχετε εκτεθεί σε αίμα ή σε άλλα σωματικά υγρά ενός νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου.
Η συνήθης κοινωνική επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του ιού Ebola.
Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε με τον ιό Ebola ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά ή κολυμπώντας σε πισίνα. Ο ιός Ebola δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών.
Ο ιός Ebola σκοτώνεται εύκολα με καλό πλύσιμο με σαπούνι, χλωρίνη (αραίωση 1:10), τα συνήθη αντισηπτικά / απολυμαντικά ή το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο.
Ο ιός δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει.
Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...