ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ BLOG ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ιστότοπός μας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.Σε αυτόν δημοσιεύουμε ειδήσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ειδήσεις χαρούμενες και λυπηρές που αφορούν το χωριό μας, ρεπορτάζ και δελτία τύπου που δεχόμαστε, χωρίς όμως να φέρουμε την ευθύνη για αυτά καθώς δεν προέρχονται από δική μας έρευνα που δεν είναι δημοσιογραφική αλλά από τον κόπο και την δημοσιογραφία σωστών και εμπείρων δημοσιογράφων κυρίως της Ηλείας .Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει πάντα ενεργός σύνδεσμος (αν πρόκειται για αναδημοσίευση) που παραπέμπει στην πρωτότυπη δημοσίευση.Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται ή προσβάλεται ή {{ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΤΑΙ }}από το περιεχόμενο κάποιων άρθρων μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail neohorikillinis@gmail.com για να μας εκθέσει τις αντιρρήσεις του.Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τις αναδημοσιεύσεις την έχουν οι πηγές αυτών και σε αυτούς μπορείτε να απευθυνθείτε. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται από κάτω εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "neohorikillinis.blogspot.com" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

«Πέταξε» η τιμή αλλά έπεσε η παραγωγή


Στα 3 ευρώ έχει πετάξει η τιμή του λαδιού, αλλά το χαμόγελο στα χείλη των καλλιεργητών ελαιόδενδρων στην Ηλεία  έχει παγώσει λόγω της μεγάλης καταστροφής που έχει υποστεί η παραγωγή κυρίως από τον δάκο.
Πάνω από το
50% του ελαιοκάρπου σάπισε πάνω στα δέντρα με αποτέλεσμα το εισόδημα των αγροτών να είναι μειωμένο κατά πολύ και φέτος που πολύ  την έχουν χαρακτηρίσει ως την «χρυσή χρονιά» για το λάδι αφού  ούτε η Ισπανία ούτε η Ιταλία έχουν φέτος.
«Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει που θα φθάσει η τιμή γιατί δεν είναι θέμα μόνο ότι δεν έχουμε εμείς λάδι. Η Ισπανία φέτος θα βγάλει 50%  κάτω από ότι έκανε πέρυσι που είχε φθάσει τους 1.870.000 τόννους. Προβλέπεται ότι φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 850.000  με 900.000 τόνους.  Το ίδιο πρόβλημα έχει και η Ιταλία όπου και εκεί η παραγωγή καταστράφηκε από τον δάκο. Μιλάμε σε κάποιες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ιταλίας η καταστροφή έφθασε το 80%, η Γαλλία, η Καλλιφόρνια, η Συρία έχουμε μειωμένη για διάφορους λόγους και δεν θα μπορέσει να καλύψει την ζήτηση που υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα ανέβουν. Θα ξεκινήσει από το 3 ευρώ,  ενώ το αγουρέλαιο άρχισε από το 3.40. Δεν μας συμφέρει να ανέβουν πολύ οι τιμές για πολύς λόγους. Πρώτον δεν έχουμε παραγωγή για να το εκμεταλλευτούμε ως περιοχή και δεύτερον αυτό θα το πληρώσουμε τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή του χρόνου θα είναι πολύ χαμηλή η τιμή και εμείς θα είμαστε με μεγάλη παραγωγή. Παίζονται παιχνίδια για να ανεβάσουν τεχνικά την τιμή κάποιοι», επεσήμανε ο κ Γεώργιος Παπαδόπουλος  ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Βαρβάσαινα.
Ο κ Δημήτρης Θανόπουλος  ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην  Κορυφή αναφέρθηκε στα προβλήματα με τον δάκο επισημαίνοντας ότι λόγω έλλειψης παραγωγής το λάδι θα κρατήσει τιμή. «Το λάδι θα κρατήσει τιμή αλλά δεν υπάρχει παραγωγή ενώ έχουμε προβλήματα με τον δάκο και την ποιότητα του λαδιού. Η τιμή θα αρχίσει από τα 3 ευρώ Ο δάκος χτυπάει πάντα στον καρπό», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο κ Παναγιώτης Σπυρόπουλος παραγωγός από τον Ξυλοκέρα επισημαίνει  ότι το πρόβλημα με τον δάκο προέκυψε από τον γεγονός ότι δεν έγιναν οι δολωματικοί ψεκασμοί την εποχή που έπρεπε.
«Οι υπηρεσίες  έλεγαν πως δεν έχει δάκο αλλά αποδείχτηκε το αντίθετο με το απότελεσμα η ποιότητα του λαδιού να είναι κακή. Οι αρμόδιοι δουλεύουν από τα γραφεία», υποστηρίζει ο κ Σπύρος Τσουκαλάς ελαιοτριβέας από την Ξυλοκέρα.
«Θέλουμε να είμαστε νόμιμοι»
Ένα σοβαρό πρόβλημα που οι ελαιοτριβείς αντιμετωπίζουμε με επιπτώσεις οικονομικές είναι το ζήτημα τη διάθεσης των αποβλήτων για το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι έχουν ενταχθεί σε επενδυτικά προγράμματα να μην μπορούν να πάρουν την χρηματοδότηση γιατί δεν έχουν οριστική άδεια.
«Το βασικότερο πρόβλημα είναι η διάθεση των αποβλήτων, λόγος για τον οποίοαπό το 2010 και μετά δεν υπάρχει ούτε μία άδεια. Στην ουσία λειτουργούμε χωρίς άδεια. Ειδικά εμείς που έχουμε στον αναπτυξιακό νόμο από το 2008 που κάναμε δεν μπορούμε να πάρουμε τα χρήματά μας γιατί δεν έχουμε οριστική άδεια λόγω του προβλήματος αυτού που χρονίζει. Ζητάμε να είμαστε νόμιμοι ούτε το περιβάλλον να επιβαρύνουμε ούτε τίποτα για αυτό και πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα αυτό», επισημαίνει ο κ Παπαδόπουλος.
Ο κ Θανόπουλος από την Κορυφή κάνει σαφές πως ως ελαιοτριβείς έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πως είναι θέμα των αρμόδιων υπηρεσιών να προχωρήσουν στην εξεύρεση λύσης.
Παναγιώτης Παυλόπουλος
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: