Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ολική καταστροφή στον Κάμπο της Ηλείας - Ταφόπλακα το χαλάζι στις καλλιέργειες (photos)


xalazi1a

Του Γιάννη Σπυρούνη

Θάνατος… Με αυτή τη λέξη χαρακτηρίζουν την επόμενη ημέρα για αυτούς, οι αγρότες του Κάμπου της Ηλείας, μετά τη νέα
θεομηνία που τους «χτύπησε» χθες. Μια απρόσμενη καταιγίδα βύθισε στην απόγνωση είναι οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ηλείας. Συνοδεύτηκε από σφοδρή χαλαζόπτωση και έφερε την ολοκληρωτική καταστροφή, βάζοντας ταφόπλακα στις καλλιέργειες. Μετά τους θυελλώδεις ανέμους, τις πλημμύρες και τον παγετό ήρθε και το χαλάζι για να ολοκληρώσει το σκηνικό της καταστροφής. Τραγική ειρωνεία… χθες το πρωί έμποροι αγροτικών προϊόντων είχαν φτάσει στην περιοχή για να αγοράσουν και να παραλάβουν την παραγωγή του πορτοκαλιού που θα μάζευαν οι παραγωγοί…
xalazi2
Σχεδόν σε όλο τον ηλειακό κάμπο σφοδρές χαλαζοπτώσεις έπληξαν τις καλλιέργειες. Στο Βαρθολομιό, την Ανδραβίδα, τα Λεχαινά, αλλά κυρίως στο Τραγανό, τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι πορτοκαλεώνες δέχθηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα από χαλάζι σε μεγάλο μέγεθος, ενώ η κακοκαιρία αποτελείωσε και τις υπόλοιπες καλλιέργειες που δέχθηκαν επίσης ισχυρό πλήγμα από τον έντονο παγετό.
Στη διάρκεια του ρεπορτάζ βρεθήκαμε στους πορτοκαλεώνες που επλήγησαν στο Τραγανό και μιλήσαμε με τους αγρότες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το χαλάζι είχε παραμείνει παγωμένο μέσα στα χωράφια, αρκετές ώρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, μια εικόνα ενδεικτική της καταστροφής. Το χειρότερο για τους παραγωγούς πορτοκαλιού είναι πως το πρωί της Τετάρτης είχαν καταφτάσει έμποροι για να αγοράσουν την παραγωγή, η οποία λόγω της κακοκαιρίας παρέμεινε στα δέντρα, εκμηδενίζοντας το όποιο εισόδημά τους. Πλέον οι αγρότες περιμένουν να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποζημιωθούν για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
xalazi3
Απόγνωση για τους παραγωγούς
Ο Ανδρέας Τσουκαλάς, πρόεδρος πατατοπαραγωγών Ηλείας μιλώντας για την χθεσινή καταστροφή τόνισε ότι «με τον παγετό ολοκληρώθηκε η καταστροφή στις πατάτες, είχε προηγηθεί η χαλαζόπτωση στα περιβόλια και σήμερα έγινε το τελειωτικό χτύπημα. Τουλάχιστον για τρία τέταρτα είχαμε ισχυρή χαλαζόπτωση από μέγεθος αμύγδαλου και μεγαλύτερο. Καταλαβαίνεται τι έγινε… Έχουν περάσει τόσες ώρες και το χαλάζι παραμένει στα χωράφια. Η ζημιά είναι ολοκληρωτική».
xalazi4
Αγρότης από την περιοχή Μαρκόπουλο Τραγανού, ο Βίκτωρας Τσουκαλάς, περιέγραψε τις στιγμές τις καταστροφής. «Όταν είδα τον καιρό να αλλάζει ανησύχησα και έτρεξα στο χωράφι μου. Μόλις έφτασα άρχισε να ρίχνει μεγάλο χαλάζι χωρίς βροχή. Κράτησε πάνω από μισή ώρα. Δεν θυμάμαι ποτέ τόσο μεγάλη διάρκεια. Το έστρωσε όπως το χιόνι. Θεωρώ πως είναι πολύ μεγάλη η ζημιά και θα φανεί τις επόμενες τρεις – τέσσερις ημέρες. Μια ποικιλία θα κόβαμε στις 20 Μάρτη. Για άλλη ποικιλία, είχαν έρθει οι έμποροι με τα τελάρα να παραλάβουν και μόλις είδαν το χαλάζι, έφυγαν. Η ζημιά φτάνει και το 90%».
xalazi5
Ο Διονύσης Σκαλτσάς, αγρότης από το Τραγανό, χαρακτήρισε πρωτοφανή τη χθεσινή χαλαζόπτωση. «Κατέστρεψε την παραγωγή και ήταν το τελειωτικό χτύπημα για εμάς. Μετά τον παγετό στις πατάτες ήρθε αυτό. Έριχνε χαλάζι πάνω από μισή ώρα. Το πρωί έκοβαν πορτοκάλια για εξαγωγή και οι έμποροι έφυγαν μόλις άρχισε η χαλαζόπτωση. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε πλέον τα χωράφια μας. Δεν έχουμε πληρώσει τις προηγούμενες υποχρεώσεις και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πουθενά. Δεχόμαστε το ένα χτύπημα μετά το άλλο».
xalazi6
Με δάκρυα στα μάτια ο Κώστας Μπελτσώνης αγρότης από το Τραγανό, δήλωσε πως η επόμενη μέρα για τους αγρότες της περιοχής είναι θάνατος. «Η καταστροφή είναι μεγάλη. Το χαλάζι έχει μείνει μέσα στα χωράφια τόσες ώρες μετά. Να έρθουν να το δουν οι κύριοι που πολιτεύονται, να δουν τι τραβά ο αγρότης και πως θα ανταπεξέλθουμε. Η καταστροφή είναι και στον καρπό και στο δέντρο. Οι έμποροι έφυγαν και δεν θα ξανάρθουν. Αυτά θα τα φάει το χώμα. Μαζεύαμε τώρα πορτοκάλι, αλλά και τα δέντρα έχουν πάθει ζημιά. Το χαλάζι ήταν πολύ μεγάλο. Είμαι 64 ετών και δεν έχω δει ποτέ ξανά τόσο μεγάλο χαλάζι και τόση ώρα. Η επόμενη μέρα είναι θάνατος για εμάς. Καλύτερα να πεθάνουμε παρά που ζούμε».

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...