Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Διαμαρτυρία κατοίκων: "Να φύγει η ρετσινιά από την Ν. Μανωλάδα"


fraoules
Συγκέντρωση- διαμαρτυρία κατοίκων και εκπροσώπων του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης ζητώντας την νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών γης στη φράουλα

Σε συγκέντρωση- διαμαρτυρία  προχώρησαν χθες το πρωί έξω από το χώρο του κοινοτικού καταστήματος της Νέας , κάτοικοι της περιοχής, αυτοδιοικητικοί παράγοντες,  εκπρόσωποι συλλόγων και αγρότες που ασχολούνται με τη φράουλα, ζητώντας να λυθεί το εργασιακό ζήτημα με τους εργάτες γης στα φραουλοχώραφα, όπως και αυτό  με την στέγασή τους για να διαβιώνουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Το θέμα με τους αλλοδαπούς εργάτες δυστυχώς  παραμένει πάντα ανοιχτό παρά το γεγονός της δημοσιοποίησής του και των τραγικών περιστατικών που είχαν συμβεί στο παρελθόν και εν τούτοις λύση δεν δόθηκε μέχρι σήμερα. Αφορμή για την συγκέντρωση αυτή υπήρξαν δημοσιεύματα που χαρακτήριζαν τα γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα σε  πτηνοτροφική μονάδα στην Χαλανδρίτσα Αχαΐας με την εκμετάλλευση αλλοδαπών, ως… νέα Μανωλάδα.
Έτσι, όπως τονίστηκε χθες στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το καθεστώς που συνεχίζει να υπάρχει στην Μανωλάδα, δεν θεωρούν ότι αποτελεί ευθύνη ούτε των τοπικών παραγόντων ούτε και των ιδιοκτητών καλλιέργειας φράουλας και δεν μπορεί να αμαυρώνει το όνομα μιας ολόκληρης κοινωνίας που είναι ενάντια στο ρατσισμό. Ο δημοτικός σύμβουλος Ανδραβίδας  Κυλλήνης κ. Ανδρέας Χαμουζάς μιλώντας στην «Πρωϊνή» επισήμανε ότι θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να κάνει ότι δεν έκανε η προηγούμενη, δηλαδή να νομιμοποιήσει τους εργάτες γης στην φράουλα κυρίως από το Μπαγκλαντές,  παρόλο που φέτος λόγω του Ρώσικου εμπάργκο είναι πολύ λιγότεροι, για να πάψουν και εκείνοι να είναι κυνηγημένοι και να μπορέσουν να ζήσουν στα άνθρωποι.
« Τα θέματα αυτά τέθηκαν και προχθές στον βουλευτή Ηλείας κ. Μάκη Μπαλαούρας και από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους και ζητήσαμε να κλειστεί ένα ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να του εκθέσουμε από κοντά το πρόβλημα.  Ήδη από το 2007 και το 2009 αλλά και με το θλιβερό γεγονός του Απριλίου του 2013, έχει ζητηθεί, νομιμοποίηση, έστω και προσωρινή 3 μηνών με δυνατότητα ανανέωσης των εργατών γης που επιθυμούν και θέλουν να εργαστούν στις καλλιέργειες. Είναι λυπηρό και άδικο, να κατηγορούνται μόνιμα οι παραγωγοί της Μανολάδας αλλά και μια ολόκληρη τοπική κοινωνία και ότι συμβαίνει σε άλλες περιοχές με αλλοδαπούς να το χαρακτηρίζουν ως νέα Μανωλάδα..»
Όσον αφορά τα  καταλύματα των εργατών γης, ο κ. Χαμουζάς τονίζει ότι θα πρέπει να τους επιτρέψει το κράτος να χτίσουν νόμιμα καταλύματα χαμηλού έστω κόστους, για να στεγάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες, αφού ο νόμος το επιτρέπει μόνο… εφόσον προηγηθεί η νομιμοποίηση των εργατών γης και όλο αυτό είναι μια αλυσίδα.
Στην διαμαρτυρία της Μανωλάδας συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκτός από κατοίκους της περιοχής μέλη της δημοτικής αρχής και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, όπως , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Σοφιανόπουλος, ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Δημόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Χαμουζάς και Αντώνης Τζιτζογλάκης, η πρόεδρος της Τ.Κ Μανωλάδας Πόπη Μπιτούνη, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΕΛΠΙΖΩ» Ζωή Δημητροπούλου και η αντιπρόεδρος Πελαγία Μπάμπιατζη κ.α , αρκετοί εκ των οποίων πήραν το λόγο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν εκ μέρους του κράτους όλες εκείνες οι ενέργειες για την νομιμοποίηση των εργατών γης και να πάψει να έχει η Μανωλάδα τη ρετσινιά.
Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...