Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Νεοχώρι Κυλλήνης: Εντυπωσιακή και ανανεωμένη η καύση του Ιούδα


ioudas1
 












Του Γιάννη Σπυρούνη
Τηρώντας την παράδοση που τα τελευταία χρόνια αναβίωσαν και καθιερώνουν ως θεσμό για το χωριό τους ο Σύλλογος των Εν Αθήναις Νεοχωριτών Κυλλήνης και οι πάντα
δραστήριοι κάτοικοι της περιοχής, έκαψαν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τον Ιούδα. Το ομοίωμα παραδόθηκε στις φλόγες λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στους εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Η διαδρομή του Ιούδα ήταν μικρή όμως ακολουθήθηκε από κατοίκους του χωριού, υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών. Τα μέλη του συλλόγου μίλησαν για το έθιμο στον κόσμο και ευχαρίστησαν όλους για την στήριξη που παρέχουν. Στη συνέχεια περιέλουσαν το ομοίωμα του Ιούδα και οινόπνευμα, του έβαλαν φωτιά και μέσα σε λίγα λεπτά έγινε στάχτη…  Από την άλλη στο τέλος της καύσης, οι γυναίκες του χωριού που είχαν ετοίμασαν σπιτικά γλυκά τα πρόσφεραν στους επισκέπτες. Σε ρόλο τελετάρχη το μέλος του συλλόγου των Εν Αθήναις Νεοχωριτών Γιάννης Στριγάς, μίλησε στο κοινό για την ιστορία του εθίμου και για όσους συνέβαλαν στη σύγχρονη αναβίωσή του. Μάλιστα φέτος τιμήθηκαν στο περιθώριο των εκδηλώσεων και τα πρόσωπα εκείνα που βοήθησαν στις προετοιμασίες για την καύση του Ιούδα. 
Το έθιμο αναβίωσε για πρώτη φορά πριν από σαράντα χρόνια και πλέον οι κάτοικοι του χωριού μα κυρίως οι εν Αθήναις Νεοχωρίτες φροντίζουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα να ζωντανεύει το χωριό. Τα πυροτεχνήματα τόσο αυτά που είχαν τοποθετηθεί στο ομοίωμα του Ιούδα, όσο και αυτά που έριξαν οι κάτοικοι στον ουρανό, έδωσαν άλλο χρώμα στην βραδιά.
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Νεοχωρίου Κυλλήνης, Βασίλης Τσάκος τόνισε πως «αναβιώνουμε ένα έθιμο στο χωριό μας με το σύλλογο των Νεοχωριτών της Αθήνας. «Θέλουμε τέτοιες ημέρες να κάνουμε κάτι για το χωριό μας και για αυτό πασχίζουμε». Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εν Αθήναις Νεοχωριτών Κυλλήνης, Ζώης Χ. Ζορμπάς, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι με την αναβίωση του εθίμου, να δώσουμε χρώμα και ζωντάνια στο χωριό μας που έχουμε ανάγκη. Είναι μια προσπάθεια των συγχωριανών και δεν έχει καμία σχέση με το δήμο που δεν βοηθά στα πολιτιστικά δρώμενα. Κινούμαστε ως σύλλογος σε τρεις άξονες, κοινωνικά, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά. Αυτό το έθιμο στηρίζεται στους δύο τελευταίους άξονες» εξήγησε ο κ. Ζορμπάς.
Φωτό και video Ανδρέας Μίγκος

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...