Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Πύργος: Αγιασμός σε ΕΕΕΕΚ και Ειδικό Γυμνάσιο με καθυστέρηση ενός μήνα και χωρίς εκπαιδευτικούς


eeeek1a
Με καθυστέρηση ενός μήνα, και χάρις στην υπέρβαση των ελάχιστων αριθμητικά εκπαιδευτικών, χτύπησε χθες το κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο ΕΕΕΕΚ και το Ειδικό Γυμνάσιο Πύργου στα Βυτινείκα.

Ογδόντα πέντε μαθητές με αναπηρία, επέστρεψαν με χαρά στις σχολικές αίθουσες, συναντήθηκαν με τους συμμαθητές τους και παρακολούθησαν τον αγιασμό μαζί με τους γονείς τους και τους… τέσσερις μόλις εκπαιδευτικούς που κλήθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και τεράστιες ελλείψεις να ανοίξουν τις δυο σχολικές μονάδες που συστεγάζονται.
Και τα δυο σχολεία, ξεκινούν με σοβαρότατες ελλείψεις καθώς τη δεδομένη στιγμή, η διδασκαλία θα γίνεται από τον Διευθυντή του ειδικού Γυμνασίου, έναν Μουσικό, έναν Μαθηματικό και μία Γυμνάστρια καθώς και κάποιες ώρες από Θεολόγο. Χωρίς δηλαδή την παρουσία ειδικού βοηθητικού προσωπικού, εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, φυσικοθεραπευτής κτλ.).
Το «παρών» στο χθεσινό αγιασμό που τέλεσε ο Επίσκοπος Ωλένης έδωσαν ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Νίκος Αγγελόπουλος, η αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάννα Αγγελακοπούλου και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και ΑΜΕΑ «Ήλις» Γιάννης Παπαδάτος .
Μετά τον αγιασμό, ο Διευθυντής του Ειδικού Γυμνασίου Τάσος Παναγιωτόπουλος, μίλησε για την απαξίωση της ειδικής αγωγής λέγοντας χαρακτηριστικά «κάθε πέρσι και καλύτερα» επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι στους σχεδιασμούς της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του  Υπουργείου Παιδείας δε συμπεριλαμβάνεται η ειδική αγωγή. «Φαίνεται καθαρά, διανύουμε τον Οκτώβρη, 12 του μηνός και για τους 85 μαθητές των δυο σχολείων, η έναρξη γίνεται με τέσσερις εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί που ούτως ή άλλως θα κάνουν για ακόμα χρονιά την υπέρβαση παρόλες τις ελλείψεις και ευελπιστούμε ότι σε λίγες μέρες που θα γίνει η δεύτερη φάση των διορισμών να στελεχωθούν και τα δυο σχολεία και να κυλήσει η χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ειδικότερα για τα προβλήματα δε θα σας μιλήσω, τα γνωρίζετε όλοι, ας ελπίσουμε ότι τα περισσότερα από αυτά θα επιλυθούν και θα έχουμε μια καλή σχολική χρονιά».
eeeek2
Καταγγελίες και αγωγές από το Σύλλογο ΑΜΕΑ
Την έντονη δυσαρέσκεια του, τόσο για την καθυστέρηση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς όσο και για τον τρόπο που αυτή ξεκινά εξέφρασε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και ΑΜΕΑ «Ήλις» Γιάννης Παπαδάτος, τονίζοντας ότι η απαξίωση για τα άτομα με αναπηρία είναι πλέον προφανής και αποδεικνύεται και από την απουσία όλων όσων είχαν προσκαλέσει στην τελετή του αγιασμού. «Αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία ως μαθητές δεύτερης κατηγορίας δυστυχώς… Μήνες τώρα έχουμε ζητήσει τη μεταστέγαση του ειδικού Γυμνασίου στα λυόμενα που λειτουργούσε μέχρι πρότινος το 1ο γυμνάσιο, ως τη μοναδική ανέξοδη λύση, αλλά κανένας από τους αρμοδίους δεν έχει επι της ουσίας απαντήσει. Η μεταστέγαση του σχολείου σε έναν μεγαλύτερο χώρο είναι αναγκαία για να απεγκλωβιστούν τα παιδιά που σήμερα στριμώχνονται στις λιγοστές αίθουσες. Μόνον έτσι, το επίπεδο μάθησης τους θα ανέβει, θα πάρουν πολλά περισσότερα καθώς θα υπάρξει η δυνατότητα ανάπτυξης των εργαστηρίων, της πληροφορικής και του γυμναστηρίου που σήμερα στερούνται λόγω της έλλειψης χώρου. Παραμένοντας εδώ, είναι σαν να κάνουν πισωγύρισμα» είπε και ανακοίνωσε πως ο Σύλλογος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε έγγραφες καταγγελίες και αγωγές κατά παντός υπεύθυνου όχι μόνο για το θέμα της μεταστέγασης του σχολείου αλλά και για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην πρόσληψη του αναγκαίου ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδάτος, εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών του σχολείου, χαρακτηρίζοντας τους «ήρωες». «Έχουν ξεπεράσει τα όρια τους, στηρίζοντας τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και εμείς ως γονείς αντιλαμβανόμαστε το έργο τους και δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν τις ανάγκες 85 μαθητών με αναπηρία. Οτιδήποτε άλλο είναι πάνω και πέρα από τις δυνατότητες τους. Το γεγονός και μόνο ότι ο αγιασμός γίνεται ένα μήνα μετά την έναρξη των  υπόλοιπων σχολείων είναι απόδειξη ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειδική αγωγή…».
eeeek3
«Καταβάλλονται προσπάθειες…»
Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Νίκος Αγγελόπουλος επισήμανε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την κάλυψη των κενών θέσεων, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν έρθει αναπληρωτές και σήμερα- αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση τους. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε να στελεχώσουμε τα δυο σχολεία ανάλογα πάντα με τις δυνατότητες που έχουμε» είπε και ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά.
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...