Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Πύργος: Οι λεπτομέριες της εν ψυχρώ δολοφονίας του Διονύση Μπελόκα


foniko1a

77χρονος εκτέλεσε 58χρονο συνταξιούχο αστυνομικό - Είχε ξανά σκοτώσει ο δράστης πριν 35 χρόνια και είχε αποφυλακιστεί

Του Γιάννη Σπυρούνη

Μοιάζει απίστευτο το έγκλημα που συνέβη το μεσημέρι της Τετάρτης στην αγορά του Λαμπετίου. Στο καφενείο του χωριού, μια παρέα βρέθηκε απέναντι στην κάννη του όπλου ενός 77χρονου, που είχε όμως ως στόχο του, τον 58χρονο συνταξιούχο αστυνομικό και πρώην δημοτικό σύμβουλο, Διονύση Μπελόκα. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει ο 77χρονος πυροβόλησε δύο φορές το θύμα που έπεσε αιμόφυρτο στο έδαφος. Σκηνές αλλοφροσύνης ακολούθησαν στο σημείο, με τους αυτόπτες μάρτυρες να μην πιστεύουν αυτό που είχε εκτυλιχθεί μπροστά στα μάτια τους, τους φίλους του θύματος να ακινητοποιούν το δράστη και την Αστυνομία λίγες στιγμές αργότερα να καταφθάνει για να συλλάβει τον 77χρονο, που οδηγήθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.
foniko6
Πως έγινε το φονικό
Συγκλονίζει την τοπική κοινωνία του Λαμπετίου και του Πύργου η εν ψυχρώ δολοφονία του  Διονύση Μπελόκα. Ενός ανθρώπου που ευσυνείδητα υπηρέτησε την Ελληνική Αστυνομία και την κοινωνία για χρόνια και παράλληλα θέλησε να υπηρετήσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που έπραξε στην προηγούμενη δημοτική αρχή με την παράταξη του Γαβρίλη Λιατσή, στην αντιπολίτευση, ενώ ήταν υποψήφιος και με τον Γιάννη Αργυρόπουλο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Το κακό συνέβη λίγο πριν τη μια το μεσημέρι, στο κέντρο του Λαμπετίου, στην αγορά του χωριού, μπροστά στα μάτια δεκάδων πολιτών. Ο 77χρονος έφτασε με τη φρέζα του στο κέντρο του χωριού κρατώντας μια κυνηγετική καραμπίνα. Πλησίασε στα τραπέζια του καφενείου εκεί που ο Σάκης Μπελόκας και η παρέα του συζητούσαν. Αρχικά είπε στους θαμώνες "κάντε άκρη θα τον καθαρίσω. Οι άλλοι δεν φταίτε τίποτα" και χρησιμοποιώντας υβρεολόγιο προς το θύμα, πυροβόλησε εν ψυχρώ και σχεδόν εξ επαφής τον 58χρονο. Τουλάχιστον δύο φορές πέτυχε το θύμα του ο 77χρονος, στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα, ενώ χρησιμοποίησε και σκάγια για το κυνήγι αγριογούρουνου με μεγάλη διατρητική ικανότητα. Την ίδια στιγμή τα μέλη της παρέας του θύματος δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν, ούτε καν να τον μεταπείσουν. Μετά τους πυροβολισμούς, έπεσαν πάνω του να πάρουν το όπλο και εκτιμάται πως έπεσαν ακόμα δύο πυροβολισμοί στον αέρα. Οι θαμώνες του καφενείου ακινητοποίησαν το δράστη και στη συνέχεια τον παρέδωσαν στους αστυνομικούς που έφτασαν άμεσα στο σημείο.
foniko7
Τι είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες
Ο Παναγιώτης Σαργιέντης καθόταν ακριβώς δίπλα στον Διονύση Μπελόκα όταν ο 77χρονος εμφανίστηκε και πυροβόλησε. «Είμασταν μια παρέα πέντε ατόμων και πίναμε ένα ουζάκι. Ξαφνικά είδαμε τον δράστη να απευθύνεται σε εμάς με μια καραμπίνα στα χέρια. «Φευγάτε θα σας γ….ω όλους», ενώ απευθύνθηκε μετά στο Σάκη και του είπε «με γράφεις στα α…..α σου, θα σε σκοτώσω». Ο μόνος που σηκώθηκε ήμουν εγώ να του πω «περίμενε να πούμε δυο κουβέντες, με ποιον τα έχεις», όμως αυτός αντέδρασε άμεσα, σήκωσε την καραμπίνα και πυροβόλησε τον Μπελόκα. Θα μπορούσε να έχει σκοτώσει οποιονδήποτε στην παρέα. Το όπλο όπως διαπιστώθηκε περιείχε εννιάβολα φυσίγγια που σκοτώνουν αγριογούρουνο στα 50 μέτρα. Ο Σάκης όταν ήρθε ο δράστης δεν ξέρω, αδράνησε, δεν είπε τίποτα» είπε ο κ. Σαργέντης. «Πάλι καλά που ζώ» ψέλλισε… «Με την πρώτη ντουφεκιά, άκουσα ένα ωχ και είδα το Σάκη να πέφτει. Έπεσαν κανά τεσσάρι ντουφεκιές, δεν είδα που. Το μόνο που σκέφτηκα να μην είμαι και εγώ θύμα». Οι επόμενες στιγμές που ακολούθησαν ήταν έντονες. «Πέσαμε μετά πάνω στο δράστη, ο οποίος μας είπε «τι έκανα…; Και να πεθάνω δεν τρέχει τίποτα…». Παλιότερα από ότι ξέρω είχε σκοτώσει μια γυναίκα με δύο παιδιά. Έκανε 17 χρόνια φυλακή και βγήκε έξω»… συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Σαργέντης.
Ο ιδιοκτήτης του καφενείου που είχε καθίσει το θύμα με την παρέα του, Γιάννης Φακιάς, ανέφερε πως ήταν μια παρέα από πέντε άτομα και ξαφνικά είδαν τον 77χρονο μπροστά τους. «Φύγετε, έχω προηγούμενα με τον Μπελόκα», τους είπε και πριν προλάβει να αντιδράσει κανείς, του έριξε. Οι άλλοι δεν πρόλαβαν να φύγουν. Λένε πως είχαν οικονομικές διαφορές, όμως ο Μπελόκας δεν του απαντούσε και σήμερα έγινε αυτό που έγινε. Είναι ευτύχημα που δεν σκοτώθηκαν και άλλοι ή που δεν τραυματίστηκε κανείς άλλος. Του έριξε εν ψυχρώ και κανένας δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Μετά έπεσαν πάνω στο δράστη, ακούστηκε και πυροβολισμός στον αέρα. Ο δράστης είναι σκοτώσει το 1980 μια γυναίκα στις γραμμές του Λαμπετίου».
foniko2
Οι οικονομικές διαφορές
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικές διαφορές που είχαν ο δράστης με το θύμα, όπλισαν το χέρι του 77χρονου. Ο ανιψιός του δράστη διατηρεί μαζί με το γιο του θύματος αρτοποιείο στον Πύργο και αυτό είχε γίνει αντικείμενο τριβών εδώ και πολύ καιρό ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς συνέβαινε όμως θεωρείται σίγουρο από τις Αρχές πως τα αίτια δεν είναι άλλα. Σύμφωνα με άλλες πηγές το θύμα είχε υποβάλει μήνυση κατά του δράστη στο παρελθόν για απειλή και εξύβριση. Ο 77χρονος μετά την σύλληψή του και τραυματισμένος μεταφέρθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πύργου στο νοσοκομείο της πόλης όπου και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Ο δράστης δεν έχει καταθέσει ακόμα σχετικά στους αστυνομικούς όμως σε βάρος σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία και εκτός απροόπτου αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Ηλείας.
foniko3
foniko4
foniko5

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...