Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

«Πρώτα μας παίρνουν τις δουλειές και ύστερα τα σπίτια»


Σε αχαρτογράφητα νερά και με μοναδικό όπλο την ελπίδα είναι από σήμερα οι πολίτες και οι επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως προβλήματα με οφειλές και άλλες εκκρεμείς υποχρεώσει, ύστερα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναστείλει όλες τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Πρακτικά από σήμερα  όσοι χρωστούν νοίκια θα είναι αντιμέτωποι με τον «πέλεκυ» της έξωσης, ενώ στο καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, ακόμα και η πρώτη κατοικία είναι απροστάτευτη.
Τα μεσαία και λαϊκά στρώματα της πολύπαθης Ηλείας πλέον ζουν με την απειλή της απώλειας των σπιτιών τους και των μαγαζιών τους, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ήδη προετοιμάζονται για καταστάσεις… Ισπανίας, όπου τους δικαστικούς επιμελητές τους περίμεναν με το τουφέκι παρά πόδα.
Στον αέρα η πρώτη κατοικία – Τι δηλώνει δανειολήπτης
Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, υπάρχει ένα είδος ανακωχής με τις τράπεζες ως το τέλος του έτους, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των δανειστών με την κυβέρνηση για τα όρια που θα τεθούν όσον αφορά τους προστατευμένους δανειολήπτες. Όμως οι διαρροές από τις απαιτήσεις των δανειστών τρομάζουν τους πολίτες, αφού δεν πρόκειται να μείνει σπίτι υπό προστασία.
Ο 64χρονος ξυλουργός Χαράλαμπος Κοτρέτσος, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον Πύργο, ανήκει στην κατηγορία των πολιτών που επλήγησαν βάναυσα από την οικονομική κρίση και την ύφεση που «χτύπησε» την ελληνική οικονομία.
«Οι δουλειές έχουν πέσει κατά 75-80% όχι μόνο στο κλάδο των ξυλουργών αλλά σε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή» δηλώνει στην εφ.Πατρίς και εξιστορεί την περιπέτειά του με το δάνειο που πήρε το 2004 για την αποπεράτωση του σπιτιού του.
«Πήρα δάνειο ύψους 60.000 ευρώ για αποπεράτωση της οικίας μου. Από τον Ιούλιο του 2004 έως και το 2013 πλήρωνα μηνιαίως 500 ευρώ δόση, παρότι από το 2011 η κίνηση στη δουλειά έπεσε κατακόρυφα. Για έναν χρόνο σταμάτησα να πληρώνω, αφού το εισόδημά μου ήταν μηδενικό. Οι ενοχλήσεις από την Τράπεζα δεν σταμάτησαν ποτέ φυσικά. Τον Οκτώβριο του 2014, ύστερα από προφορική διαπραγμάτευση, μείωσα τη δόση στα 250 ευρώ, τώρα όμως μου λένε θα πρέπει να γίνει νέα διαπραγμάτευση με τους όρους της τράπεζας. Μέχρι στιγμής καταφέρνω και πληρώνω τα 250 ευρώ, ανάλογα με τις δουλειές που υπάρχουν κατά καιρούς. Από την πλευρά μου ξεκαθάρισα ότι οι δυνατότητές μου για να βγαίνουν οι υποχρεώσεις μου από δω και πέρα είναι μηδαμινέ» δηλώνει ο κ.Κοτρέτσος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που του ζητηθεί αύξηση της δόσης, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί, με συνέπεια να κινδυνεύει με πλειστηριασμό του σπιτιού του.
«Δεν βλέπω καμία προοπτική δυστυχώς. Για να φτιάξω το σπίτι μου πήρα 60.000 ευρώ και έβαλα και δικά μου χρήματα για να ολοκληρωθεί. Έχω ήδη πληρώσει περίπου 50.000 ευρώ και μου απομένουν άλλα 36.000 ευρώ (ήταν 28.000 και μαζί με τους τόκους ενός έτους μη εξυπηρέτησης του δανείου εκτοξεύτηκε στις 36.000 ευρώ). Τι άλλο παραπάνω να πληρώσω» αναρωτιέται ο 64χρονος Χαράλαμπος Κοτρέτσος, ο οποίος ευελπιστεί ότι δεν θα χαρακτηριστεί “μη συνεργάσιμος” από τις τράπεζες επειδή δεν θα δεχθεί αύξηση της δόσης.
Πλην όμως της πρώτης κατοικίας, σε άμεσο κίνδυνο τίθεται και το ξυλουργείο, αφού «η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και με όλες τις προδιαγραφές παρότι η δουλειά έχει πέσει και δεν βλέπω καμία προοπτική αναθέρμανσης. Σήμερα κανένας δεν φτιάχνει σπίτι ούτε αγοράζει διαμέρισμα. Σε αυτή τη θέση δεν είμαι μόνο εγώ, αλλά και η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν συνάφεια με την οικοδομή. Ως επαγγελματίας μεταχειρίστηκα τα προβλήματα της επιχείρησης και της οικογένειάς μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσο υπήρχε η προοπτική της οικοδομής».
Ο κ.Κοτρέτσος στη συνέχεια εξαπολύει επίθεση κατά του πολιτικού συστήματος για τα σκληρά φορολογικά μέτρα που λαμβάνει, αφού η αύξηση του φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και η συνακόλουθη προκαταβολή φόρου δεν αφήνουν περιθώρια για εξυπηρέτηση των ήδη προβληματικών δανείων.
«Έτσι όπως πάει, θα τα παραδώσουμε όλα στο τραπεζικό σύστημα. Φορολογούμε αλύπητα τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο σφυρίζει αδιάφορα. Μας οδηγούν στην εξαθλίωση, αφού πρώτα θα μας πάρουν τα μαγαζιά και ύστερα τα σπίτια. Ο κόσμος θα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αδιαφορήσει για τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν τη χώρα και έχει το δικαίωμα να τους λιντσάρει. Η δική μου πρόταση είναι να συστρατευθούν με το ΚΚΕ, που είναι η μόνη πολιτική δύναμη ανατροπής» τονίζει και επισημαίνει ότι τη λέξη «ανάπτυξη» τη χρησιμοποιεί ο καθένας όπως θέλει. «Φυσικά και θέλουμε ανάπτυξη, αλλά όχι για τους λίγους και τις πολυεθνικές που θα πατήσουν πάνω σε κατεστραμμένη κοινωνία. Ανάπτυξη και επενδύσεις με έλεγχο από το λαό, όχι από τα μονοπώλια».
Ο θάνατος του εμποράκου
Παράλληλα, όλα τα υπόλοιπα ακίνητα (γεωργικά, εμπορικά, γραφεία, καταστήματα) είναι πλέον «βορά» στις κατασχέσεις, εξέλιξη που συνεπάγεται ραγδαία αλλαγή στον χάρτη των επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα, για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία η «θηλιά» σφίγγει κι άλλο.
O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Γιώργος Ανδριόλας δήλωσε ότι αυτές οι αποφάσεις θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στη μικρή και στη μεσαία επιχείρηση: «Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την αγορά με αυτές τις εξελίξεις. Όταν είμαστε σε μια αγορά όπου υπάρχει πλήρης φτωχοποίηση, θεωρούμε ότι σύντομα αυτά τα γεγονότα θα χτυπήσουν την πόρτα όλων. Πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις στο πλαίσιο της ζοφερής οικονομικής κατάστασης για να υπάρχει η κοινωνική προστασία. Από τη στιγμή που όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αυτή η κατάσταση αλλά έχει επιδεινωθεί, είναι αυτονόητα ότι τα μέτρα αυτά θέλουν βελτίωση, όχι να καταργήσουμε και τα ήδη ανεπαρκή μέτρα, πόσω μάλλον να το πράττει και μια αριστερή κυβέρνηση. Το πρόβλημα  ότι η πρακτικη των τελευταίων χρόνων δεν μας διασφαλίζει ότι μετά από 6 ή 10 μήνες δεν θα καταρρεύσουν κι αυτές οι δικλείδες που υπάρχουν. Είναι τελειωτικό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα, διότι θα έπρεπε να υπάρχει προστασία ως προς το δικαίωμα του επιχειρείν. Ξεκινά μια διαδικασία που θα συμπαρασύρει αλυσιδωτά όλες τις επιχειρήσεις, από ένα οδοντιατρείο. Σε συνθήκες οικονομικού πολέμου, προστατεύεις και την μικρη επιχείρηση, διότι αυτό είναι το «φιλέτο» που θέλουν, εμπορικές επιχειρήσεις με αέρα που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της κρίσης».
Ο Ηλείος γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Γιώργος Μαραγκός, δήλωσε στην εφ.Πατρίς ότι ως το τέλος του 2016 δεν θα έχει μείνει κανένας έμπορος και ότι «με φορομπηχτικές καταστάστεις το εμπόριο πεθαίνει κάθε ημέρα. Πρώτα θα χάσουμε τη δουλειά μας, θα μας πάρουν το μαγαζί και ύστερα το σπίτι μας για ένα χρέος που δημιουργήθηκε σε όλες τις επιχειρήσεις αναγκαστικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης και της συρρίκνωσης του εισοδήματος. Αντί να δίνουν κίνητρο σε όσους χρωστάνε ώστε να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, μας οδηγού στα όρια της επιβίωσης. Είναι απαράδεκτο να βγαίνουν στο σφυρί τα υπάρχοντα για χρέη 5.000 ευρώ στον ασφαλιστικό τους φορέα. Πλέον είμαστε βορά στα μεγάλα funds του εξωτερικού».

Δ.Δημητρουλόπουλος: «Το παράδειγμα της Ισπανία είναι προς αποφυγή»
Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ηλείας, Δ.Δημητρουλόπουλος, εξέφρασε στην εφ.Πατρίς τον έντονο προβληματισμό του για τις εξελίξεις που αναμένονται  μετά την απελευθέρωση των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης:  «Η αιφνίδια παύση της αναστολής των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης που ανακοινώθηκε προχθές, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τη διενέργεια πλειστηριασμών σε βάρος των οφειλετών, τραπεζικών ιδρυμάτων και πιστωτών. Από τον κίνδυνο απώλειας περιουσιών, μέσω της διαδικασίας αυτής, δεν εξαιρείται πλέον ούτε η α’ κατοικία των πολιτών, καθώς δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ καμία διάταξη νόμων που να παρέχει τέτοια προστασία. Εξαιρούνται μόνο οι πολίτες που έχουν ενταχθεί στο προστατευτικό δίχτυ του λεγόμενου νόμου Κατσέλη, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν περιουσιακά στοιχεία από τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από τον προσεχή Ιανουάριο, οπότε τίθεται σε ισχύ και νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας που προβλέπει διαδικασίες εξπρές για τη διενέργεια και ολοκλήρωση των πλειστηριασμών με αντίστοιχο περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών που απειλούνται από τον κίνδυνο αυτό παρά τις αντιδράσεις ολόκληρου του νομικού κόσμου και ιδίως του δικηγορικού  σώματος. Οι εξελίξεις καθιστούν επιβεβλημένη την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και τη θέσπιση  ενός αποτελεσματικού και γενικευμένου συστήματος προστασίας τουλάχιστον της πρώτης κατοικίας χωρίς να τίθενται όρια και προϋποθέσεις που ουσιαστικά αφήνουν χωρίς εξασφάλιση τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Το παράδειγμα της Ισπανίας δεν είναι προς μίμηση αλλά προς ανεπιφύλακτη αποφυγή».
Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...