Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Πολεμιστής ή ιερέας στον ασύλητο εντυπωσιακό τάφο της Πύλου


Πολεμιστής, ίσως και ιερέας θα μπορούσε να είναι ο νεκρός που βρέθηκε στον ασύλητο λακκοειδή τάφο στον Άνω Εγκλιανό Πύλου, από τους αρχαιολόγους Τζακ Λ.Ντέιβις και Σάρον Ρ.Στόκερ του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού είναι νωρίς να δοθούν, καθώς θα πρέπει πρώτα να μελετηθεί το οστεολογικό υλικό.
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων θα μπουν, επίσης, όλα τα ευρήματα. 
Η σπουδαιότητα, πάντως, του προσώπου που ετάφη στο σημείο, πολύ κοντά στο Ανάκτορο του Νέστορος, αναδεικνύεται από τα μοναδικής αξίας κτερίσματα που αποκαλύφθηκαν και των οποίων οι φωτογραφίες, όπως και φωτογραφίες από τα στάδια της αρχαιολογικής έρευνας, δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την παρουσίαση της ανασκαφής, την Τετάρτη, στο υπουργείο Πολιτισμού.
«Πρέπει να ήταν πολεμιστής. Μπορεί να ήταν και ιερέας. Δεν είχαμε παπάδες στην αρχαιότητα. Ο ίδιος άνθρωπος μπορούσε να είναι πολεμιστής, βασιλέας ή ιερέας. Εξαρτάται από την εποχή. Δεν μπορούμε να δώσουμε έναν και μόνο ρόλο στον νεκρό» δήλωσε ο Τζακ Λ.Ντέιβις.
Η ανασκαφή ξεκίνησε τον Μάιο και σταμάτησε στις 10 Οκτωβρίου. Η πρώτη στιγμή, όμως, που ο Τζακ Λ.Ντέιβις και η συζυγός του Σάρον Ρ.Στόκερ επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονταν μπροστά σε μία σπουδαία ανακάλυψη ήταν τον Ιούνιο, όταν πρόβαλε από το χώμα η άκρη της χρυσής αλυσίδας από το περίτεχνο περιδέραιο που συνόδευε τον νεκρό.
Όλα τα ευρήματα φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους και ελπίδα του υπουργείου και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας είναι να εκτεθούν σε ειδικό χώρο στο Μουσείο της Χώρας, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η κτηριολογική του αναβάθμιση.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας, Ευαγγελία Μηλίτση, οι σχετικές μελέτες αναμένεται να είναι έτοιμες στο τέλος Δεκεμβρίου και αμέσως μετά, εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, θα αρχίσουν οι απαραίτητες εργασίες.






Μεγάλη ανασκαφική επιτυχία ο τάφος και τα ευρήματα της Πύλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...