Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Κατέληξε στη ΜΕΘ Πύργου 59χρονος με γρίπη!


nosokomeio_pirgou1
Νοσηλευόταν με Η1Ν1 τον τελευταίο μήνα - Από την αρχή εμφάνισης του ιού έχουν χάσει τη ζωή τους 124 άτομα

Την τελευταία του πνοή, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πύργου, άφησε πριν μερικές ημέρες 59χρονος ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος με τον ιό της εποχικής γρίπης Α (Η1Ν1). Ο 59χρονος, είχε διακομισθεί στη Μονάδα της πόλης από την Τρίπολη πριν από ένα περίπου μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες δεν άνηκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς δεν αντιμετώπιζε κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Τα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει το προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου είναι δεκάδες ενώ αρκετά ήταν και αυτά που χρειάστηκαν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, είτε της πόλης είτε να διακομισθούν εκτός Ηλείας λόγω κάλυψης των εδώ κλινών.
Αν και οι ειδικοί, εμφανίζονται πλέον αισιόδοξοι καθώς η εποχική γρίπη βρίσκεται στη φάση της κορύφωσης και ο ιός μπαίνει σταδιακά σε ύφεση, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή της σε όλη τη χώρα 124 άτομα ενώ συνολικά από την αρχή εμφάνισης του ιού έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 360 ασθενείς.
Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ο ιός Α(Η1Ν1) χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, καθώς και παιδιά και νέους.
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, παρά τις συστάσεις των ειδικών.
Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου.
Σημειώνεται πως την περσινή περίοδο (2014-2015) καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον 19 ήταν παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών και 5 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Τα περισσότερα όμως παιδιά που καταγράφηκαν ως κρούσματα είχαν ήδη σημαντικά προβλήματα υγείας.
Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Τα συμπτώματα της γρίπης Α (Η1Ν1) μοιάζουν με τα αντίστοιχα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνο στους μύες, διάρροια και εμετούς.
Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων, από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπου υπάρχουν σταγονίδια με τον ιό της νέας γρίπης ή της επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.
Ασθενείς από τον ιό της νέας γρίπης μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέχρι και 7 ημέρες μετά την εμφάνιση της ασθένειας, ενώ τα μικρά παιδιά ενδέχεται να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο ιός επιβιώνει εκτός σώματος σε σκληρές επιφάνειες για διάστημα 1-2 ημερών, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρύου ή χαμηλής υγρασίας.
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...