Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα όλη η αγροτική παραγωγή του νομού!


goev1aa
Η ΔΕΗ με εξώδικα απειλεί να κόψει το ρεύμα στους ΤΟΕΒ- Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε χθες ο ΓΟΕΒ με ΤΟΕΒ και Περιφέρεια ενόψει της έναρξης της αρδευτικής περιόδου - Στον Υπουργό όλοι μαζί για να ζητήσουν ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών προς την ΔΕΗ αλλιώς δεν θα υπάρχει νερό για πότισμα
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Με τις πιο δυσμενείς συνθήκες, ετοιμάζεται να ανοίξει σε λίγο καιρό η αρδευτική περίοδος στην Ηλεία, αφού αφενός τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα του πεπαλαιωμένου δικτύου και αφετέρου οι τεράστιες οφειλές των ΤΟΕΒ σε ΙΚΑ και ΔΕΗ που αγγίζουν τα 1,7 εκ. ευρώ και του ΓΟΕΒ που ξεπερνούν τα 3 εκ. ευρώ,  δημιουργούν γύρω τους ένα γενικότερο ασφυκτικό πλαίσιο απειλώντας την αγροτική παραγωγή του νομού. Σε όλα αυτά έρχεται πλέον να προστεθεί ένα νέο δεδομένο, που είναι η αποστολή εξωδίκων από την ΔΕΗ προς τους υπερχρεωμένους ΤΟΕΒ της Ηλείας και που απειλεί ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσουν τις οφειλές τους θα τους κόψει το ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να δώσουν στους αγρότες νερό για πότισμα! Έτσι χθες, με αφορμή την έναρξη της αρδευτικής περιόδου που πλησιάζει και το μέγεθος των προβλημάτων, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Νίκος Φάμελος συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη με τους προέδρους των ΤΟΕΒ, τον αντιπεριφεριάρχη Ηλείας κ. Γ. Γεωργιόπουλο και τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχς Λ. Αριστειδόπουλο και Π. Μπράμο. Στην σύσκεψη μάλιστα ο ΓΟΕΒ αιτήθηκε και αποφασίστηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες να επισκεφθούν τον αρμόδιο υπουργό και τον Δ/νοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, προκειμένου να ζητήσουν μια ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ για να μην τους κόψει το ρεύμα!
Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού κ. Νίκος Φάμελος επισήμανε ότι στόχος της  έκτακτης αυτής σύσκεψης ήταν ενόψει της   νέας αρδευτικής περίοδου να μπουν στο τραπέζι όλα τα προβλήματα για να προετοιμαστούν όσο μπορούν καλύτερα, γιατί λόγω των καιρικών συνθηκών μπορεί να χρειαστεί να δώσουν νωρίτερα νερό.
« ‘Έχουμε πει πάρα πολλές φορές – επισήμανε ο κ. Φάμελος0 ότι η εισπραξιμότητα τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ μικρή και έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο κόστος του έργου και της συντήρησης και της λειτουργίας. Πρέπει λοιπόν ταχύτατα να καθαρίσουμε με την συμμετοχή των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ και να μισθώσουμε και κάποια μηχανήματα τις αρδευτικές διώρυγες γιατί μπορεί να χρειαστεί να μπει γρηγορότερα το νερό στο αυλάκι. Παράλληλα συζητήσαμε την άμεση συντήρηση των αντλιοστασίων γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, υπάρχουν πολλοί μετασχηματιστές που έχουν καεί κατά την διάρκεια του χειμώνα, έχουμε προβλήματα με τον ηλεκτρολομηχανολογικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα μοιραστούμε. Παράλληλα συζητήσαμε και τις προσλήψεις του εποχικού προσωπικού που πλέον πρέπει να γίνουν μέσω των ΤΟΕΒ γιατί ο ΓΟΕΒ δεν μπορεί να κάνει ο ίδιος προσλήψεις.»
Ν. Φάμελος : «Χωρίς καλλιέργειες η Ηλεία θα πεθάνει!»
Όσον αφορά τις οφειλές ο . Φάμελος ανέφερε: «Το μεγάλο μας θέμα είναι οι οφειλές σε  ΙΚΑ και  ΔΕΗ και απορούμε πώς έρχονται τελεσίγραφα – εξώδικα από την ΔΕΗ- ειδικά για τα αντλιοστάσια αποστράγγισης που σημαίνει ότι η διακοπή του ρεύματος θα φέρει πλημμύρα. Τα χρέη έρχονται από πολύ παλιά, οι οφειλές είναι μεγάλες και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Πήραμε λοιπόν μια απόφαση ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και σε σχέση με τις οφειλές στην ΔΕΗ και σε σχέση με τις οφειλές στο ΙΚΑ για να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο ειδικών ρυθμίσεων στις οποίες όμως να μπορούμε να ανταποκριθούμε.  Από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε κάποιες από τις συντηρήσεις να αναλάβει η Περιφέρεια και ζητάμε την συμπαράστασή της σε όλο αυτό το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και πάνω απ’ όλα η παραγωγή είναι η δύναμη του νομού. Χωρίς καλλιέργειες ο νομός έχει πεθάνει.»
Ο κ. Φάμελος συμπλήρωσε ακόμα ότι όσον αφορά τις οφειλές το θέμα είναι τεράστιο, το κόστος της παραγωγής πολύ υψηλό,  κάτι π[ρέπει να γίνει με το νερό της άρδευσης ώστε ο αγρότης να μην επιβαρύνεται.
« Πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι σε σχέση με την αποστράγγιση δεν μπορούν μόνο οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων και οι αγρότες που βρίσκοντας εντός αναδασμού να πληρώνουν και για όλους τους άλλους, Γι αυτό και θα διεκδικήσουμε και αυτά που χρωστάνε οι δήμοι γιατί τα νερά που έρχονται από τις ορεινές περιοχές για να αποστραγγιστούν πληρώνουν μόνο οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.»
Γ. Γεωργιόπουλος: «Η ΔΕΗ έχει ή δεν έχει κοινωνικό ρόλο;»
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γώργος  Γεωργιόπουλος από την πλευρά του σε ότι αφορά την χθεσινή σύσκεψη, τόνισε ότι η ΠΕ Ηλείας όλη τη χρονιά είτε με τα μηχανήματά της  είτε μέσω της Πολιτικής προστασίας καθαρίζουν τα αποστραγγιστικά δίκτυα, διώρυγες και βοηθούν με κάθε τρόπο.
«Οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για όλη τη χώρα και για την Περιφέρεια επίσης, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αμέριστη οικονομική βοήθεια είπαμε όμως  να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες προκειμένου να τρέξει νερό γιατί ενδεχομένως και οι κλιματικές συνθήκες να είναι δύσκολες και να είμαστε και πιο έγκαιρα προγραμματισμένοι. Το άλλο θέμα που έθεσαν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ είναι το μεγάλο ύψος των οφειλών τους προς την ΔΕΗ που αγγίζει το 1,7 εκ. ευρώ , η ΔΕΗ στέλνει εξώδικα και απειλεί με διακοπές και να συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τον νομό και της αγροτική μας παραγωγή και πρέπει να αναλογιστεί και η ΔΕΗ την δική της ευθύνη. Αν θεωρεί η ΔΕΗ λοιπόν ότι δεν έχει και κοινωνικό ρόλο, ας τα κάνει. Σε κάθε περίπτωση εμείς με τον Περιφερειάρχη θα κλείσουμε ένα ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό και τον Δ/νοντα σύμβουλο της ΔΕΗ να τους θέσουμε το πολύ σοβαρό αυτό θέμα για να έχουμε την καλύτερη δυνατή ρύθμιση να μην κοπεί το νερό.  Ωστόσο δεν τίθεται θέμα να μην ξεκινήσει φέτος η αρδευτική περίοδος, κάθε χρόνο υπάρχουν προβλήματα, το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.  Έχουμε ζητήσει υπογειοποίηση του δικτύου, υπάρχει μια μελέτη που είναι ώριμη, δεν μπορούμε να την πάρουμε όλη  γιατί το νούμερο είναι τεράστιο, 68 εκ. ευρώ δεν μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να μας τα δώσει κανείς.  Βεβαίως πρέπει να βελτιωθεί κάποια στιγμή και το ίδιο το σύστημα των ΓΟΕΒ και ΤΕΟΒ, το δίκτυο έχει φτάσει στα όρια του.»
Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος τόνισε ότι στις 22 Μαρτίου  γίνεται η δημοπρασία για το έργο των 834.000 ευρώ για την αποκατάσταση και ενίσχυση της λειτουργίας του δικτύου στα εγγειοβελτιωτικά έργα της Ηλείας και ότι γενικά η Περιφέρεια είναι σε κατεύθυνση να βοηθήσει όπου μπορεί.
«Μας ζητήθηκε  ένα πλαίσιο παρεμβάσεων από τον ΓΟΕΒ, για τα οικονομικά δυστυχώς της περιφέρειας τα πράγματα δεν είναι καλά, παρότι γίνεται μια σωστή και υγιής διαχείριση των οικονομικών της. Ωστόσο 19 εκ ευρώ είναι μισθοδοσία των υπαλλήλων που πληρώνεται πλέον από εμάς, 13,5 εκ ευρώ από έσοδα της Περιφέρειας μεταφέρθηκαν στ κρατικά ταμεία για να πληρωθούν μισθοί συντάξεις και την κάρτα σίτισης ένα ποσόν 35 εκ. ευρώ συνολικά. Παρ’ όλα αυτά είμαστε στην κατεύθυνση να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.»

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...