Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Άλυτο το πρόβλημα με τα θερμοκήπια


ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ 15 ΜΕΡΕΣ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ 

Η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις από τον ανεμοστρόβιλο και τις καταιγίδες  στο δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης βρίσκονται σχετικά σε καλό δρόμο,  αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα θερμοκήπια.

Οι καταγραφές και εκτιμήσεις των ζημιών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την καταστροφή, δηλώνει ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ. «Πιέσαμε το ΤΑΣ να ξεκινήσει άμεσα την καταγραφή για να μην καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις. Μέχρι σήμερα παρά τα προβλήματα που υπάρχει με το προσωπικό, έχουν καταγραφεί στο δήμο μας 210 σπίτια και επιχειρήσεις  ενώ απομένουν άλλες 140 αιτήσεις. ΟΙ περισσότερες ζημιές έχουν γίνει στα Λεχαινά και την Μυρσίνη». Σε περίπου δέκα –δεκαπέντε μέρες η καταγραφή θα έχει ολοκληρωθεί και ο δήμος θα πιέσει για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.
Μόνο δύο από τον ΕΛΓΑ  
Μόνο δύο άτομα του ΕΛΓΑ βρίσκονται στο δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και πραγματοποιούν καταγραφές και εκτιμήσεις. Ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ βρίσκεται σχεδόν σε καθημερινή επαφή με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και ενημερώνεται για την πορεία των καταγραφών ενώ πιέζει  για την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να περάσουν οι πληγέντες στο επόμενο στάδιο, αυτό των αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν καταστραφεί περίπου 3.000 στρέμματα θερμοκηπίων και  25.000 στρέμματα καλαμποκιού.  Στα μέσα Οκτωβρίου ο κ. Ναμπίλ εκτιμά πως θα έχει ολοκληρώσει το έργο του ο ΕΛΓΑ σε ότι αφορά την καταγραφή και τις εκτιμήσεις. Η επόμενη φάση θα είναι οι αποζημιώσεις.
Πρόβλημα με τα θερμοκήπια
Κορυφαίο όμως πρόβλημα παραμένει  η καταστροφή των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και καλλιεργειών. Η καταστροφή που έχουν υποστεί ιδιοκτήτες θερμοκηπίων είναι ολοκληρωτική και μεταφράζεται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Υπάρχουν αγρότες που έχουν υποστεί και ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων.
Όσοι είχαν ασφαλίσει τα θερμοκήπια στον ΕΛΓΑ δεν έχουν πρόβλημα. Όμως μια μεγάλη πλειοψηφία αγροτών τα είχε ανασφάλιστα, ή είχαν ασφαλίσει μόνο τις καλλιέργειες. Με την τελευταία κατηγορία υπάρχει πρόβλημα και από το υπουργείο δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ενημέρωση. Επίσης, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Αναπτυξης,  όσοι αγρότες είχαν οφειλές προς ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις
Παλαιολόγος: «Ποτέ δεν αποζημιωθήκαμε!»
Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα καλαμπόκια, αν και ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαμποκοπαραγωγών έχει τους ενδοιασμούς του, αφού όπως αποκαλύπτει «ποτέ ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώσε καλαμπόκια»:
Συγκεκριμένα ο  κ.Χρήστος Παλαιολόγος δηλώνει:
«Από το 1980 πληρώνουμε τις εισφορές μας στον ΕΛΓΑ, αποζημίωση όμως  δεν είδαμε ποτέ. Μια ζωή βλέπουμε αποζημιώσεις σε πατατάδες, καρπουζάδες, ντοματάδες , αλλά στο καλαμπόκι δεν είδαμε ποτέ. Ακόμη και κάποιες χρονιές που κάναμε δηλώσεις όπως μας είχαν πει, επειδή είχε καύσωνα και είχαμε μειωμένη παραγωγή, δεν πήραμε φράγκο! Δώσαμε δύο ευρώ το στρέμμα για τις δηλώσεις και δεν πήραμε τίποτα. Και τώρα που έχουμε υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, δεν βλέπουμε να γίνονται κινήσεις, ενέργειες για να μας βοηθήσουν. Ας πούνε και μια φορά ότι έχει δίκιο ο καλαμποκοπαραγωγός. Έχουμε πάθει τεράστια ζημιά, ας το καταλάβουν.  Δεν μου έχουν εξηγήσει ποτέ γιατί δεν έχουμε πάρει ποτέ αποζημίωση. Η μόνη ενίσχυση ήταν του Χατζηγάκη και εκείνη κοιτάνε πώς να μας την πάρουν πίσω. Προ ημερών τηλεφώνησα στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ και μου υποσχέθηκε ότι θα δώσει εντολή στην Πάτρα να βάλει ολοκληρωτική καταστροφή. Τα καλαμπόκια είναι μέσα στη λάσπη και οι μηχανές είναι αδύνατον να τα μαζέψουν. Κανένας αγρότης δεν έχει πλέον χρήματα για οποιαδήποτε δουλειά.»
 

Του Κώστα Ζαφειρίου
kozapress@gmail.com
patrisbews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...