Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Πύργος: Με Μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός του Αγίου Ελευθερίου


ΜΕ ΔΙΗΜΕΡΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα, Ιερή κατάνυξη και εν μέσω πλειάδος Κληρικών, τελέσθηκαν οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός Αυτού Ανθίας, το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στον Πύργο.
 
Τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασιών τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ομιλώντας επίκαιρα προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα.
 
Κατά την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος κατά την διακονία του Θείου λόγου, αναφέρθηκε εκτενώς και Θεολογικά εμπεριστατωμένα στους εορταζομένους Αγίους της Εκκλησίας μας.
 
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προεορτίως στον ως άνω Ιερό Ναό τελέσθηκε το Θεοσύστατο και τελευταίο από τα Ιερά Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας  αυτό του Ιερού Ευχελαίου, ενώ κατά το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων πλήθος φιλακόλουθων Χριστιανών, όπως κάθε χρόνο συνέρρευσε ευλαβικά για να τιμήσουν την Ιερή μνήμη του προστάτου και εφόρου της ενορίας τους, καθώς επίσης να λάβουν την χάρη και την ευλογία του εορταζομένου Αγίου Ελευθερίου, ο οποίος αναδείχθηκε πνευματικός καθοδηγητής και φιλόστοργος Ποιμενάρχης της επαρχίας του Ιλλυρικού, αγλάϊσμα Αρχιερέων και εγκαλλώπισμα μαρτύρων, αλλά και πρεσβευτής στον Κύριο για τη σωτηρία των ψυχών όλων των Χριστιανών. Παράλληλα δε θεωρείται Προστάτης κάθε έννοιας ελευθερίας, αλλά ιδιαιτέρως των φυλακισμένων και των εγκύων γυναικών, καθώς πιστεύεται ότι δίνει «καλή λευτεριά», όταν επικαλούνται την βοήθειά του και ακουμπούν το εικόνισμα του Αγίου πάνω στην κοιλιά τους!
 
Την παραπάνω αλήθεια επισημαίνει και ο Υμνογράφος της Εκκλησίας μας, καθώς αναφέρεται σε ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής που λέει τα εξής: «Των επιτόκων γυναίων, Πάτερ, κηδόμενος, ελευθερίαν δίδως τω Ναώ σου φοιτώσαις∙ εύπλοιαν δε πάλιν άλλοις θερμώς εξαιτούσιν επέδωκας∙ και τοις νοσούσιν υγείαν συ χορηγείς, διαλάμπων εν τοις θαύμασιν». Δηλαδή: Φροντίζοντας, πάτερ, τις επίτοκες γυναίκες, δίνεις ελευθερία σ’ αυτές, που έρχονται προσκυνήτριες στον Ναό σου. Και έκανες καλοτάξιδους πάλι εκείνους που σε παρακάλεσαν θερμά, όπως και στους ασθενείς δίνεις την υγεία, λάμποντας έτσι με τα θαύματα.
 
Τέλος κατά το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Γρηγόριος Πάπαρης, καθώς επίσης και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, δεξιώθηκαν «Αβραμιαία», τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό εις το παρακείμενο Ενοριακό τους κέντρο, προσφέροντας καφέ και γλυκίσματα, ευγενική προσφορά των κυριών της δραστήριας αυτής ενορίας, ενώ παράλληλα έγινε και η κλήρωση ενός αποταμιευτικού βιβλιαρίου προικοδοτήσεως, με το χρηματικό ποσόν των 500 €, όπου τυχερή αναδείχτηκε η μαθήτρια Αικατερίνη Ασημακοπούλου.
 patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...