Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Συγκίνηση και περηφάνια για τα νιάτα της Ηλείας (photos)


Συγκίνηση και περηφάνια για τα νιάτα της Ηλείας (photos)
Στην απονομή των βραβείων του 2ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ποίησης και Ζωγραφικής
Του Γιάννη Σπυρούνη

Ακόμα και οι άνθρωποι της τέχνης με την πολύχρονη και πολύπλευρη εμπειρία τους, έμειναν έκθαμβοι από το υψηλό επίπεδο των Ηλείων μαθητών που συμμετείχαν στο 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Ζωγραφικής. Στην εκδήλωση των βραβεύσεων που έγινε χθες στην Αρχ. Ολυμπία, η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, πνευματική κόρη του Ν. Καζαντζάκη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κώστας Καζάκος και η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου, πραγματικά είδαν μπροστά τους μια άλλη δημιουργική νεολαία που μπορεί να δημιουργήσει στο χώρο των γραμμάτων και της τέχνης…
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, διοργάνωσαν στο χώρο του δημαρχείου την εκδήλωση των βραβεύσεων, σε μια κατάμεστη αίθουσα.
Τους επίσημους προσκεκλημένους και το κοινό, μαθητές και γονείς υποδέχθηκε η υπεύθυνοι πολιτιστικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τίτα Τερζή. «Σας υποδεχόμαστε στην ιερή γη των θεών που γέννησε το ιδεώδες του ευ αγωνίζεσθαι, για να αποδώσουμε τον κότινο στους μαθητές που διεξήγαγαν τον καλό αγώνα, μέσα από τον 2ο Διαγωνισμό Ποίησης και Ζωγραφικής που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας με την αρωγή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» είπε μεταξύ άλλων. «Είναι επίσης ξεχωριστή η ερμηνεία των έργων των παιδιών από τον ιεροφάντη της τέχνης Κώστα Καζάκο και την Πρωθιερέα Κατερίνα Διδασκάλου»… ανέφερε στην παρουσίαση των προσκεκλημένων. Στο διαγωνισμό που είχε ως θέμα τη φράση του Νίκου Καζαντάκη «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα», υπήρξε μια ακόμα διασύνδεση με τον κορυφαίο δημιουργό, αφού παραβρέθηκε η ποιήτρια, πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντάκη, Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ. Η ίδια ανέφερε πως «…είναι φοβερά συγκινητικό να είμαι εδώ, όπως και ο συνδυασμός της Αρχαίας Ολυμπίας με τη μνήμη του νονού μου»…
Η Κατερίνα Διδασκάλου που πάντα κεντρίζει τα βλέμματα σε κάθε της επίσκεψη στην περιοχή, δήλωσε χαρούμενη για αυτή της την παρουσία, στον ιερό τόπο, που της φέρνει αναμνήσεις από τις Αφές της Ολυμπιακής Φλόγας για το σκοπό αυτό.
«Είναι ευχής έργο να υπάρχουν εκπαιδευτικοί όπως η Τίτα και οι υπόλοιποι που είναι εδώ και βάζουν τα παιδιά σ’ αυτή τη διαδικασία, που είναι οι αυριανοί επιστήμονες. Μου δίνει χαρά και ελπίδα για το μέλλον ότι υπάρχουν έφηβοι που γράφουν τόσο ωραία ποιήματα» επισήμανε. Ο Πύργιος ηθοποιός Κώστας Καζάκος χαρακτήρισε ως σοβαρό ζήτημα αυτούς τους διαγωνισμούς. «Τρέφω από πολύ νέος βαθύτατο σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους δασκάλους κάθε είδους, για το ρόλο τους σε τέτοιους διαγωνισμούς για τα παιδιά. Τους δίνετε κίνητρο να ασχοληθούν με κάτι που είναι έξω από τον εαυτό τους. Να πετάξουν την αδιαφορία και την πλήξη και να ασχοληθούν με την τέχνη σε κάθε μορφή της. Τα πονήματα των παιδιών δεν έχουν απλή σκέψη. Είναι πολυσύνθετη και σε βάθος. Είναι η μόνη αισιοδοξία στις μαύρες ημέρες που ζούμε» τόνισε.
Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς συνεχάρη τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες και δήλωσε πως ο δήμος στηρίζει με όλες τους τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια, ώστε ο διαγωνισμός, να αποκτήσει μόνιμη έκφραση και στέγη στον χώρο σύμβολο της αρχαίας Ολυμπίας.
Τέλος από την ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης
Δημητρέλλος στο χαιρετισμό του, εξέφρασε την ικανοποίηση και τη συγκίνηση του «Βρισκόμαστε ανάμεσα σε δυο γενιές με μεγάλο ειδικό βάρος και σπάνια σημειολογία. Από τη μια φιλοξενούμε ανθρώπους της τέχνης, παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητες, φάρους πολιτισμού μας. Από την άλλη, οι μαθητές μας, η νέα γενιά, αυτά τα παιδιά που είναι εκκολαπτόμενοι ποιητές και ζωγράφοι, με τόλμη και φαντασία Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου και την κα Τερζή και τους μαθητές που συμμετείχαν. Εύχομαι αυτές οι προσπάθειες να έχουν συνέχεια» σχολίασε.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Βοηθός Περιφερειάρχη Δημήτρης Κωσταριάς, ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Αηδόνης, η γραμματέας του ΔΣ Αρχ. Ολυμπίας Άννα Παπαϊωάννου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρόη Αντωνοπούλου (υπεύθυνη επιτροπής παιδείας Α/θμιας) και Δημήτρης Δημητρόπουλος.
Ποιοι βραβεύτηκαν
Ζωγραφική γυμνασίων: Δήμητρα Μανιάτη (1ο βραβείο - Γ’ τάξη 3ου γυμνασίου Πύργου), Γεωργία και Χρυσούλα Κουκουζέλη, (2ο βραβείο - Α’ τάξη Γυμνασίου Γαστούνης), Νικολέτα Λιαλιάρη (3ο βραβείο - Γ’ τάξη Γυμνασίου Ανδραβίδας), Μαρίνα Γιουβάνη (Ειδική διάκριση - Β’ τάξη 3ο Γυμνάσιο Πύργου), Ηλίας Παντής (Ειδική διάκριση - Β’ τάξη 3ο Γυμνάσιο Πύργου), Ρομίνα Χοτζάι (Έπαινος - Β’ τάξη Γυμνάσιο Επιταλίου).
Ζωγραφική λυκείων: Χριστίνα Φουρκαλίδη (1ο βραβείο - Α’ τάξη ΓΕΛ Κρεστένων), Φιλοθέη Ζωγογιάννη (2ο βραβείο - Β’ τάξη ΓΕΛ Κρεστένων), Αθανασία Παναγοπούλου (3ο βραβείο - Β’ τάξη 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας), Γεωργία – Ερμιόνη Τριγωνίδη (Ειδική διάκριση - Α’ τάξη 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας), Μαριάννα Μαραγκού (Έπαινος – Α’ τάξη 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας).
Ποίηση γυμνασίων: Νίκος Γκαϊτατζής (1ο βραβείο - Γ’ τάξη Εσπερινού Γυμνασίου Αμαλιάδας), Μάκης Τραπουζάνης (2ο βραβείο - Β’ τάξη Εσπερινού Γυμνασίου Αμαλιάδας), Ευανθία Σόλα (3ο βραβείο – Α’ τάξη 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας).
Ποίηση λυκείων: Κατερίνα Δημητρουλοπούλου (1ο βραβείο – Α’ τάξη ΓΕΛ Κρεστένων), Κωνσταντίνος Ροδόπουλος (2ο βραβείο – Γ’ τάξη ΓΕΛ Γαστούνης), Αθανασία Σεσσέ (3ο βραβείο – Β’ τάξη ΓΕΛ Κρεστένων), Ανδριάνα Πανούτσου (Ειδική διάκριση – Β’ τάξη ΓΕΛ Κρεστένων), Κατερίνα Γιαννακοπούλου (Έπαινος – Β’ τάξη Εσπερινού Λυκείου Αμαλιάδας).
vraveia2
vraveia3
vraveia4
vraveia5
vraveia7
vraveia8
vraveia9
vraveia10
vraveia11
vraveia12
vraveia13

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...