Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Σε ιδιώτες εκτάσεις - φιλέτα στην Ηλεία


Σε ιδιώτες προτίθεται να παραχωρήσει για πενήντα χρόνια δημόσιες «εκτάσεις- φιλέτα» στο Νομό Ηλείας και σε άλλους Νομούς της Χώρας η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου έχουν μπει στο …μικροσκόπιο για παραχώρηση τρεις εκτάσεις, και  συγκεκριμένα μια έκταση 856.000 τ.μ. στο Δήμο Αμαλιάδας, 12.234 τ.μ. στο Δήμο Σκιλλούντος, καθώς και 2.500.000 τ.μ στην παραλία της Ζαχάρως.

Πέραν τούτου, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του Σεπτεμβρίου κλιμάκιο από την εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα θα επισκεφθεί την Ηλεία προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία σε τρεις «περιοχές-φιλέτα», σε Λουτρά Κυλλήνης, Καϊάφα και Κουνουπέλι, ώστε να προχωρήσει σε προτάσεις ορθολογικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Φυσικά ο σχεδιασμός της παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες δεν αφορά μόνο την Ηλεία αλλά επεκτείνεται  σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα , όπως γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ», στο στόχαστρο της Qatar Ηolding αλλά και της αιγυπτιακής Οrascom, συμφερόντων της οικογένειας Σαουίρις, έχουν μπει μερικά από τα «ακίνητα-φιλέτα» της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Πριν από μερικούς μήνες εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΚΕΔ και ζήτησαν πληροφορίες για κάποια από τα συγκεκριμένα ακίνητα: κυρίως της περιοχής του Ρίου- Αντιρρίου, του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν, αλλά και για τα ακίνητα στο Βαθύ Σάμου, τις Αλυκές Μεσολογγίου και τις Γούρνες της Κρήτης.

Δύο από τα ακίνητα αυτά είναι αρκετά ώριμα για να βγουν σε διεθνείς διαγωνισμούς προκειμένου να αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους έως και 50 χρόνια. Τα δύο ακίνητα είναι, το ακίνητο των 270 στρεμμάτων στο τέλος της γέφυρας του Ρίου- Αντιρρίου και, το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν μαζί με τη γύρω έκταση των 18.000 στρεμμάτων.

Πηγές της ΚΕΔ εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2010 και παρά το γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία δεν είναι η καλύτερη θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για τα δύο ακίνητα-φιλέτα. Στα σχέδιά της, που βεβαίως θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αναδόχους, είναι η κατασκευή μιας ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, μιας από τις μεγαλύτερες μαρίνες της περιοχής, καθώς επίσης εμπορικών κέντρων και κέντρων ψυχαγωγίας- εστίασης.

Για το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία πίστας 1.000 μέτρων στην οποία θα μπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη, μεταφέροντας τουρίστες από περιοχές της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Ένας από τους κλάδους που θα επιδιώξει την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων του είναι και η τουριστική βιομηχανία. Μία από τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται σήμερα στον κλάδο του τουρισμού είναι και η επένδυση της Dolphin Capital Ιnvestors, που αφορά το τουριστικό συγκρότημα Ρorto Ηeli Collection, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, το οποίο αναπτύσσεται σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Αργολίδα
.
Αντιδράσεις 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι παραπάνω σχεδιασμοί έχουν προκαλέσει τις πρώτες  αντιδράσεις. Βουλευτές του ΚΚΕ έχουν φέρει το θέμα στη Βουλή και με ερώτησή τους ζητούν να σταματήσει η παραχώρηση – εκποίηση Δημόσιων εκτάσεων σε ιδιώτες.

Όπως τονίζουν, πρόκειται για φιλέτα δημόσιας γης με εξαιρετική σημασία,  ιδανικά  για τουριστική εκμετάλλευση λόγω της θέσης τους, που παραδίδονται στο κεφάλαιο για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι με αυτή τη λογική δημιουργούνται νέα πεδία δραστηριότητας για επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να αυξηθεί  η κερδοφορία τους, χωρίς όμως να ληφθεί υπόψη  το γεγονός ότι η γη και το περιβάλλον είναι δημόσια αγαθά που πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού για αξιοπρεπείς διακοπές, δραστηριότητες και ψυχαγωγία.

the best news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...