Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Οι θανατηφόροι καύσωνες θα είναι όλο και πιο συχνοί στις επερχόμενες δεκαετίες


Κύματα καύσωνα τεραστίων διαστάσεων, όπως... αυτά που εξόντωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Δυτική Ευρώπη το 2003, εκτιμάται ότι θα παρατηρούνται κατά 10 φορές περισσότερο. 

Ο καύσωνας που κατέκαψε την Ανατολική Ευρώπη το 2010, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες, ήταν ο χειρότερος από τότε που άρχισαν να καταγράφονται αρχεία και οδήγησε στο πιο ζεστό καλοκαίρι στην Ευρωπαική ήπειρο για τουλάχιστον 500 χρόνια.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα τεράστια κύματα καύσωνα όπως η παρατεταμένες ακραίες θερμοκρασίες που έπληξαν τη Δυτική Ευρώπη το 2003 θα γίνουν πέντε έως 10 φορές περισσότερα πιθανόν για τα επόμενα 40 χρόνια, με το να σημειώνονται τουλάχιστον μία φορά σε μια δεκαετία. Αλλά το 2010 το κύμα του καύσωνα ήταν τόσο ακραίο – 10C πάνω από το μέσο όρο για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου μεταξύ των ετών 1970 και 2000 – όπου τέτοια περιστατικά συμβαίνουν μονάχα μια φορά στα 30 χρόνια περίπου.

Από τις καυτές θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2010 σε ολόκληρη τη Ρωσία εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 50.000 άνθρωποι, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι είχαν επικεφαλής τον David Barriopedro στο Πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας στην Πορτογαλία. 
 
Τα ποσοστά θνησιμότητας στη Μόσχα διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεμίζοντας σε χωρητικότητα τα νεκροτομεία από ανθρώπους που υπέκυπταν από τη θερμοπληξία και τα αναπνευστικά προβλήματα.
 
Περισσότερα περιστατικά θανάτου από την θερμοπληξία συνέβησαν στις χώρες της Βαλτικής της Ουκρανίας και του Καζακστάν, αν και δεν έχουν τα στοιχεία αυτά ακόμη εκτιμηθεί.
24wro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...