Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η καριέρα της κατάθλιψης


Νομίζετε ότι η δουλειά σας μπορεί να σας προκαλεί κατάθλιψη; Ίσως και να μην έχετε άδικο, αφού έρχονται και οι ειδικοί να συμφωνήσουν σε μια λίστα με επαγγέλματα που ενέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης σε κάποια δεδομένη στιγμή.
«Σε κάποιους τομείς εργασίας υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οξύνουν και να επιταχύνουν την έλευση μιας κρίσης κατάθλιψης», υπογραμμίζει η Δρ. Deborah Legge, μέλος του συμβουλίου ψυχικής υγείας του Buffalo.
Τα 10 πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη επαγγέλματα:

1.    Αποκλειστική φροντίδα - φροντίδα στο σπίτι
Σχεδόν το 11% των ατόμων που εργάζονται στον τομέα της φροντίδας στο σπίτι, είτε ασχολούνται με τη φροντίδα ηλικιωμένων, είτε ανηλίκων, τείνουν να εμφανίζουν σημάδια μείζονος κατάθλιψης.
2.    Σερβιτόροι
Το προσωπικό χώρων συνεστιάσεων παρουσιάζει σημάδια κατάθλιψης σε ποσοστό 10%. Καθημερινά εκτελεί μια εξαιρετικά κουραστική δουλειά, με ελάχιστες απολαβές και πληθώρα ανθρώπων να δίνουν εντολές.

3.  Κοινωνικοί λειτουργοί
Δεν αποτελεί έκπληξη η παρουσία αυτής της κατηγορίας στη λίστα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με δραματικές καταστάσεις που απαιτούν την αμέριστη προσοχή τους, ενώ πολλές φορές συνδυάζονται και με πολλή γραφειοκρατική εργασία, αμφότερες έμπλεες παραγόντων άγχους.
4.    Γιατροί-νοσοκόμοι-θεραπευτές
Άστατα και εξαντλητικά ωράρια, ορθοστασία, καθημερινή αντιμετώπιση ανθρώπινης δυστυχίας, αίσθημα απώλειας και μεγάλη ευθύνη καθώς κυριολεκτικά έχουν στα χέρια τους ανθρώπινες ζωές. Επίπεδο άγχους; Αφάνταστο.

5.    Καλλιτέχνες, συγγραφείς κ.ά
Άτομα που ακολουθούν την τέχνη ως πηγή επιβίωσης βιώνουν μια μόνιμη κατάσταση αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά στην αμοιβή τους, που συνήθως είναι χαμηλή και σποραδική, ενώ τα ωράρια εργασίας τους είναι άστατα και παράλληλα υποβάλλονται σε μακρές περιόδους απομόνωσης. Στους άντρες αυτής της κατηγορίας το καταγεγραμμένο ποσοστό που εμφανίζει κατάθλιψη αγγίζει το 7%.

6.    Δάσκαλοι
Οι πιέσεις που δέχονται οι δάσκαλοι τόσο από τους γονείς των παιδιών, όσο και από τις απαιτήσεις που επιβάλλονται από τη φύση του επαγγέλματος, οι οποίες και διαφοροποιούνται από παιδί σε παιδί, είναι τέτοιες που πολλές φορές φέρνουν τους εργαζομένους σε αυτό τον τομέα στο κατώφλι της απόγνωσης.

7.  Διοικητικό προσωπικό υποστήριξης
Οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα βιώνουν την κλασσική περίπτωση αντίθεσης “πολλές απαιτήσεις – λίγες πρωτοβουλίες”. Λαμβάνουν καθημερινά πολλές εντολές, δεν έχουν λόγο και έλεγχο σε ό,τι τους ζητείται, ενώ δεν αναγνωρίζεται και δεν εκτιμάται η ποιότητα εργασίας τους. Καλός λόγος για κατάθλιψη…

8.    Εργαζόμενοι στη συντήρηση
Σε καλούν μόνο όταν κάτι πηγαίνει λάθος, ενώ πάντα φτιάχνεις κάτι που δε χάλασες. Η δουλειά σου είναι επικίνδυνη και οι άνθρωποι που συναντάς είναι αγχωμένοι και έχουν από εσένα την προσδοκία να διορθώσεις το άγχος τους. Επίπεδο στρες στα ύψη!

9.    Λογιστές και σύμβουλοι επιχειρήσεων
Μόνο άγχος. Στα χέρια τους βρίσκονται οι οικονομίες και οι επενδύσεις χιλιάδων ανθρώπων και εταιρειών. Αν κάτι πάει λάθος μπορεί να καταλήξουν να έχουν νομικά προβλήματα, παλεύουν μονίμως με τη γραφειοκρατία και είναι υπόλογοι για κάθε τους κίνηση. Κατάθλιψη σε ποσοστό 23%.

10.    Πωλητές
Αν και τελευταίοι στη λίστα βρίσκονται ανάμεσα στους πρώτους που αντιμετωπίζουν άγχος καθημερινά, αφού ακόμα και η πληρωμή τους εξαρτάται από την απόδοσή τους. Πρέπει μονίμως να έχουν διάθεση για πωλήσεις, πειθώ, ενώ αν βρίσκονται σε κακή μέρα χάνουν πολλές ευκαιρίες και πηγές εισοδήματος.

Αν δε βρίσκεστε στην παραπάνω λίστα δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάθετε κατάθλιψη κι εσείς… απλά δεν έχετε έναν παραπάνω λόγο…
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...