Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μαύρες σημαίες και καταλήψεις στα καταργούμενα σχολεία


Μαύρες σημαίες και καταλήψεις στα καταργούμενα σχολεία
Από την κατάληψη που πραγματοποίησαν το πρωί οι μαθητές των Λυκειακών τάξεων του Νεοχωρίου Κυλλήνης.
Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε στην Ηλεία η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τριάντα δημοτικά και νηπιαγωγεία, ένα γυμνάσιο και να συγχωνεύσει 38 άλλα σχολεία...
... πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε κάποια από τα σχολεία που υπήρξαν αλλαγές οι μαθητές προχώρησαν σήμερα σε καταλήψεις και αναρτήθηκαν μαύρες σημαίες, ενώ η ΕΛΜΕ Ηλείας προανήγγειλε κινητοποιήσεις από την πλευρά των καθηγητών. Συγκεκριμένα η διοίκηση της ΕΛΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι μόνο παιδαγωγικά δεν είναι τα κριτήρια με τα οποία έγιναν οι αλλαγές αυτές.

«Το υπουργείο Παιδείας με αφορμή το μνημόνιο και τον Καλλικράτη μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, καταργώντας και συγχωνεύοντας εκατοντάδες σχολικές μονάδες» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βασίλης Βασιλειάδης, προσθέτοντας: «Η κυρία Διαμαντοπούλου, αφού κατάργησε την πρόσθετη διδακτική στήριξη και την ενισχυτική διδασκαλία, αφού μείωσε δραματικά τα λεφτά για τις σχολικές επιτροπές, αφού χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ώρες από το μη επαρκή και έγκαιρο διορισμό εκπαιδευτικών, αφού διαλύει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές ΕΣΠΑ), έφτασε η ώρα να κλείσει σχολεία - προς όφελος του μαθητή πάντα».

Στριμώχνουν μαθητές σε λυόμενες αίθουσες
Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Γιάννης Γιαννόπουλος τόνισε ότι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις έγιναν μόνο με οικονομικά και όχι με εκπαιδευτικά κριτήρια. Ανέφερε ως παραδείγματα το Γυμνάσιο Μυρτιάς - Σκουροχωρίου με 55 μαθητές που δεν καθορίζεται σε ποιο σχολείο του Πύργου θα πάνε, τις Λυκειακές τάξεις Νεοχωρίου που στεγάζονται σ' ένα άρτιο σχολικό συγκρότημα, το άρτιο κτιριακά Γυμνάσιο Εφύρας οι μαθητές του οποίου πάνε στις λυόμενες αίθουσες του Σιμόπουλου, το Γυμνάσιο Αυγείου που εντάσσεται στο προβληματικών υποδομών Γυμνάσιο Χαβαρίου και το Γυμνάσιο Καβασίλων που "μετακομίζει" στα λυόμενα του Γυμνασίου Γαστούνης.

«Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά απλά και μόνο οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που υλοποιεί την αποφασιστική διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ακόμα παραπέρα μείωση των προσλήψεων», ανέφερε από την πλευρά της το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Άβα Βαγγελάτου.

Οι καθηγητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν να κάνουν τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ακολούθως στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (διοικητήριο) Επίσης στη 1μμ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση στο 4ο λύκειο Πύργου για να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους. 

Σήμερα έγιναν καταλήψεις από τους μαθητές του Γυμνασίου Μυρτιάς – Σκουροχωρίου και των Λυκειακών τάξεων του Νεοχωρίου Κυλλήνης, ενώ αύριο στις 12 έχει προγραμματιστεί συνέλευση στο Γυμνάσιο Καβασίλων, το οποίο συγχωνεύεται με το Γυμνάσιο Γαστούνης χωρίς όμως να υπάρχουν κτιριακές υποδομές για τη συστέγαση των δύο σχολείων!
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...