Τρίτη 19 Απριλίου 2011

19 Απριλίου...Σαν Σήμερα


19 Απριλίου 1995 - 196 άνθρωποι σκοτώνονται από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος σε ομοσπονδιακό κτήριο στην πόλη της Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

19 Απριλίου
Γεγονότα
1587 - Ο σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την Ισπανική Αρμάδα στο λιμάνι του Κάντιθ.
1770 - O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1882 - Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.
1906 - Τελετή λήξης της Μεσολυμπιάδας στην Αθήνα
1912 - Ανατινάσσεται έξω από τη Σμύρνη, με τορπίλη, το ατμόπλοιο ''Τέξας'', στο οποίο επέβαιναν 200 περίπου επιβάτες, οι περισσότεροι Έλληνες. Διασώθηκαν μόνο 71.
1928 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα.
1941 - Μεσούσης της γερμανικής κατοχής, βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλουν στη Μακεδονία.
1941 - Μετά την αυτοκτονία του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή, η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης ανατίθεται στον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κοτζιά.
1956 - Ο Πρίγκηπας Ρενιέ Γ' νυμφεύεται την Αμερικανίδα ηθοποιό Γκρέις Κέλι στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Μονακό.
1961 - Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
1961 - Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
1980 - Συλλαμβάνεται στην Καβάλα η Ιταλίδα Ροσάνα Ματιούσι, γνωστή ως "κοντέσα Ρόσα", μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ενώ γίνονται έρευνες σε βάθος για το ρόλο της στην Ελλάδα.
1980 - 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ιρλανδίας ο Τζόνι Λόγκαν, με τη σύνθεση «What's another year». Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι των Νακασιάν/Σοφού «Ωτοστόπ», το οποίο ερμηνεύει η Άννα Βίσση και καταλαμβάνει τη 13η θέση.
1987 - Η οικογένεια Σίμσον κάνει την πρώτη εμφάνισή της στη μικρή οθόνη, ως ένθετο στο εβδομαδιαίο βαριετέ «The Tracey Ullman Show» του δικτύου Fox
1991 - Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώνεται στα γραφεία της εταιρίας "Air Courier", στην Πάτρα.
1992 - Υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας τάσσεται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ιστορικός Νίκολας Χάμοντ.
1995 - 196 άνθρωποι σκοτώνονται από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος σε ομοσπονδιακό κτήριο στην πόλη της Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
2005 - Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ'
Γεννήσεις
1721 - Ρότζερ Σέρμαν, Αμερικανός, ο μοναδικός άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του και στις 4 βασικές πράξεις ίδρυσης του αμερικανικού κράτους (Άρθρα της Ένωσης, Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, Ομοσπονδιακά Άρθρα και Σύνταγμα)
1874 - Ερνστ Ρύντιν, Ελβετός ψυχίατρος, γενετιστής και ερευνητής, πρωτοπόρος στην έρευνα της γενετικής καταγωγής ψυχασθενειών και μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος
1933 - Τζέιν Μάνσφιλντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1935 - Ντάντλεϊ Μουρ, Βρετανός ηθοποιός και μουσικός
1937 - Τζόζεφ Εστράντα, ηθοποιός και 13ος πρόεδρος των Φιλιππίνων
1941 - Άλαν Πράις, Βρετανός μουσικός κιμπορντίστας των "Ανιμαλς"
1949 - Παλόμα Πικάσο, Γαλλοισπανίδα σχεδιάστρια & επιχειρηματίας, κόρη του Πάμπλο Πικάσσο
1954 - Τρέβορ Φράνσις, Βρετανός ποδοσφαιριστής, ο πρώτος του οποίου η μεταγραφή ξεπέρασε το ποσό του 1 εκατ. λιρών
1972 - Ριβάλντο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1978 - Τζέιμς Φράνκο, Αμερικανός ηθοποιός
1987 - Μαρία Σαράποβα, Ρωσίδα τενίστρια
Θάνατοι
1321 - Γεράσιμος Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1824 - Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, Άγγλος ποιητής και φιλέλληνας, γνωστός ως Λόρδος Βύρωνας
1882 - Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης, θεμελιωτής της Θεωρίας της Εξέλιξης
1906 - Πιερ Κιουρί, Γάλλος φυσικός & νομπελίστας
1967 - Κόνραντ Αντενάουερ, καγκελάριος της Γερμανίας
1974 - Αγιούμπ Χαν, πρόεδρος του Πακιστάν
1989 - Δάφνη ντι Μοριέ, Βρετανίδα συγγραφέας
1993 - Τίμος Περλέγκας, Έλληνας ηθοποιός
1998 - Οκτάβιο Παζ, Μεξικανός συγγραφέας, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
2005 - Γιώργιος Παν Κοσμάτος, Έλληνας σκηνοθέτης ταινιών
Συναξαριστής
Μεγάλη Τρίτη
Οσιομαρτύρων Παφνουτίου Ο άγιος Παφνούτιος έζησε στα χρόνια του φοβερού διώκτη των χριστιανών του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Όταν εκείνος κήρυξε το διωγμό κατά των χριστιανών, ο έπαρχος Αρριανός ξεκίνησε για την έρημο της Αιγύπτου για να συλλάβει τον Παφνούτιο, ο οποίος ήταν ήδη περίφημος για την πνευματικότητα, το ήθος του και την εμμονή του στις χριστιανικές αξίες. Όμως ο άγιος παρουσιάσθηκε μόνος του μπροστά στον Αρριανό, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του επί τόπου. Από το μένος τους έσχισαν τις σάρκες του αγίου, ο οποίος αφού προσευχήθηκε θερμά εντελώς θαυματουργικά έκλεισαν όλες οι πληγές του με αποτέλεσμα να πιστεύσουν στο Χριστό οι δύο βασανιστές του. Έξαλλος ο Αρριανός διέταξε να αποκεφαλισθούν οι δύο επίορκοι στρατιώτες και έριξε τον Παφνούτιο στη φυλακή. Εκεί συνάντησε 40 προκρίτους τους οποίους μετά από κατήχηση κατάφερε να τους κάνει χριστιανούς. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο Αρριανός διέταξε το θάνατο όλων, όμως θαυματουργικώς ο Παφνούτιος έγινε άφαντος από τα μάτια του τυράννου. Αργότερα παρουσιάσθηκε από μόνος του στον Αρριανό, ο οποίος διέταξε να τον κομματιάσουν αλλά όταν ο Αρριανός επισκέφθηκε τον τόπο του μαρτυρίου για να επιθεωρήσει το διαμελισμένο σώμα του αγίου, τα κομμάτια από θαύμα ενώθηκαν μεταξύ τους και είδε έκθαμβος τον Παφνούτιο ζωντανό μπροστά του. Το θαύμα αυτό του αγίου έγινε αφορμή να πιστεύσει στο Χριστό ένα ολόκληρο τάγμα στρατιωτών. Απελπισμένος ο Αρριανός και συγχρόνως φοβούμενος την θαυματουργική δράση του αγίου τον έστειλε στη Ρώμη, όπου ο άγιος υπέστη σταυρικό θάνατο κερδίζοντας έτσι την ουράνια δόξα.
και Αγαθαγγέλου του εν Άθω (†1818).
Μαρτύρων Διονυσίου, Θεοδώρου, Σωκράτους του εν Πέργη και των συν αυτοίς.
Τρύφωνος πατριάρχου Κπόλεως, Γεωργίου επισκόπου Αντιοχείας της Πισιδίας του ομολογητού.
Συμεών του «μονοχίτωνος και ανυπόδητου», ιδρυτού της ιεράς Μονής Φλαμουρίου, εν Πηλίω (1594), και Φίλιππης μητρός αγίου Θεοδώρου, του εκ Πέργης.
 iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...