Σάββατο 21 Μαΐου 2011

21 Μαΐου...Σαν Σήμερα



21 Μαΐου 2005 - Η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "My number One", ερμηνευμένο από την Έλενα Παπαρίζου.

21 Μαΐου
Γεγονότα
1864 - Το Ιονικό κράτος ενώνεται με την Ελλάδα.
1927 - Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ προσγειώνεται στο Παρίσι, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση χωρίς σταθμό πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Ιστορία.
1930 - Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται πάνω στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.
1938 - "Εδώ Αθήναι", με τον τίτλο αυτό βγήκε στον αέρα η πρώτη επίσημη εκπομπή της τότε ΥΡΕ (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τους ραδιοθαλάμους Ζαππείου στην Αθήνα.
1939 - Γίνονται στην Κέρκυρα τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Σολωμού και του Μάντζαρου, παρουσία αρχών και πολιτών.
1940 - Οι Ναζί παγιδεύουν τους Συμμάχους στη Λουκέρνη, ενώ βρίσκονται ήδη 60 μίλια από το Παρίσι.
1941 - Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου βυθίζεται στα ανοιχτά της Βραζιλίας το αμερικανικό σκάφος SS Robin Moor. Πρόκειται για το πρώτο σκάφος των ΗΠΑ που βυθίζεται από γερμανικό υποβρύχιο.
1956 - Πραγματοποιείται στα νησιά Μπικίνι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τη νησίδα.
1961 - Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, δηλώνει ότι, πριν το τέλος της δεκαετίας οι ΗΠΑ θα στείλουν άνθρωπο στο φεγγάρι.
1979 - Στην Ισπανία, από μουσείο, που δεν φυλάσσεται, κλάπηκε πίνακας του Ελ Γκρέκο, μεγάλης αξίας.
1985 - Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα.
1991 - Το περιοδικό "Τρίποντο" δημοσιεύει δημοψήφισμα των Ελλήνων αθλητικογράφων για την ανάδειξη των κορυφαίων καλαθοσφαιριστών με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του μπάσκετ. Πρώτος παίκτης αναδεικνύεται ο Νίκος Γκάλης με 1.120 ψήφους και ακολουθούν: Π. Γιαννάκης (1.108), Π. Φασούλας (1.101), Β. Γκούμας (916), Φ. Χριστοδούλου (913). Καλύτερος προπονητής ο Γιάννης Ιωαννίδης και διαιτητής ο Κώστας Ρήγας. Πρώτη ομάδα ανακηρύσσεται ο Άρης.
1993 - Τιμάται το μυθιστόρημα "Πριν" του συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη με το γαλλικό βραβείο "Αλμπέρ Καμί".
1998 - Ο δικτάτορας της Ινδονησίας Σουχάρτο παραιτείται.
2003 - Τα 192 κράτη-μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας υιοθετούν στη Γενεύη την πρώτη διεθνή συνθήκη κατά του καπνίσματος.
2005 - Η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "My number One", ερμηνευμένο από την Έλενα Παπαρίζου.
2006 - Το Μαυροβούνιο αποφασίζει σε δημοψήφισμα με πλειοψηφία 55.5% την ανακύρηξή του σε ανεξάρτητο κράτος και τη διάλυση του ομόσπονδου κράτους της Σερβίας και Μαυροβουνίου
Γεννήσεις
428 π.Χ - Πλάτων, Έλληνας φιλόσοφος.
1471 - Άλμπρεχτ Ντύρερ, Γερμανός ζωγράφος
1688 - Αλεξάντερ Πόουπ, Άγγλος ποιητής
1844 - Ανρί Ρουσσώ, Γάλλος ζωγράφος
1851 - Λεόν Μπουρζουά, Γάλλος πολιτικός και νομπελίστας
1860 - Βίλεμ Αϊντχόβεν, Ολλανδός γιατρός και νομπελίστας
1902 - Μαρσέλ Μπρόιερ, Ουγγροεβραίος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής
1904 - Φατς Γουόλερ, Αμερικανός τζαζ μουσικός
1913 - Τζίνα Μπαχάουερ, Ελληνίδα μουσικός (πιανίστρια)
1921 - Αντρέι Ζαχάρωφ, Ρώσος φυσικός
1944 - Μαίρη Ρόμπινσον, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ιρλανδίας
Θάνατοι
987 - Λουδοβίκος Ε', βασιλιάς της Γαλλίας
1786 - Καρλ Βίλελμ Σέελε, Σουηδός χημικός
1895 - Φραντς Φον Ζουπέ, αυστριακός συνθέτης κλασσικής μουσική
1935 - Τζέιν Άνταμς, Αμερικανίδα κοινωνική λειτουργός και νομπελίστρια
1991 - Ρατζίβ Γκάντι, πρωθυπουργός της Ινδίας
1999 - Φρέντυ Γερμανός, Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής
2000 - Τζον Γκίλγουντ, Βρετανός ηθοποιός
2000 - Μπάρμπρα Κάρτλαντ, Αμερικανίδα συγγραφέας
2006 - Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ιδρυτής της αλυσίδας τροφίμων «Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος ΑΕ»
Συναξαριστής
Αγίων Κωνσταντίνου (†337) και Ελένης (†327). Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 247. Γονείς του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α` ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη από το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία και το αγέρωχο φρόνημά του, προήχθη γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού. Ο Κύριος θέλοντας να τον βοηθήσει στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου, σχημάτισε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού με την επιγραφή « Εν τούτω Νίκα», προσφέροντάς του ένα ισχυρότατο όπλο για να κατατροπώσει τούς εχθρούς του. Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας ο οποίος ευνόησε την Εκκλησία μετά από τρεις αιώνες απηνών διωγμών. Μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους του στο αρχαίο Βυζάντιο και έκτισε τη Βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Λίγο πριν πεθάνει αξιώθηκε και του Αγίου Βαπτίσματος. Εκοιμήθη σε ηλικία 63 ετών, την 21 Μαΐου 327. Ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε πολύ και για τα ιερά σεβάσματα των χριστιανών, για το λόγο αυτό απέστειλε στα Ιεροσόλυμα την μητέρα του, για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Μετά την εύρεσή του, η Αγία Ελένη, αφού διχοτόμησε τις κεραίες του δημιούργησε δύο Σταυρούς εκ των οποίων τον ένα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Εκοιμήθη ειρηνικά το 327 σε ηλικία 83 ετών.
Οσιομάρτυρος Παχωμίου, του εν Φιλαδελφεία (†1730).
Αγίων Βόρου, Θεοδώρου και Ισιδώρου.
Εορτολόγιο
Ελένη, Ελενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Λένα, Ελενιώ, Ελενίτσα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελεωνόρα, Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα, Κωνσταντίνα, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Κωνσταντίνος, Κωσταντίνος, Κων/νος, Κων/τίνος, Κώστας, Κωστής, Κώτσος, Κώτσαρης, Κωστάκης, Κωτσάκης, Κωστάρας, Κωστάλας, Νάντια.
 iliatora/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...