Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Πήγαν να τινάξουν στον αέρα τις εξετάσεις!


Στον αέρα λίγο έλειψε να τιναχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις στην Ηλεία, εξαιτίας της αδικαιολόγητης εμμονής της Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τη μεταφορά των γραπτών των Ηλείων υποψηφίων σε αρμόδιο βαθμολογικό κέντρο της Αττικής.
Με πρόσχημα την περικοπή δαπανών

Με τον τρόπο που  χειρίστηκε η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας το λεπτό αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά εκατοντάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους, όχι μόνο κινδύνεψε να απαξιωθεί ο μοναδικός θεσμός που λειτουργεί ακόμη στην Ελλάδα, αλλά  κάποιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν, λόγω κόπωσης και εξάντλησης, να εμπλακούν ακόμη και σε τροχαίο ατύχημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Κι όλα αυτά με πρόσχημα την οικονομία αν και τα ποσά που τελικά επρόκειτο να εξοικονομηθούν είναι τουλάχιστον... αστεία, μπροστά στις γενικότερες περιττές δαπάνες του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζήτησε την αυθημερόν μεταφορά των γραπτών των Ηλείων υποψηφίων και των συνοδών  καθηγητών σε βαθμολογικό κέντρο της Αττικής, παρότι η παραλαβή των γραπτών γίνεται αργά το μεσημέρι από τον Πύργο και η ολοκλήρωση της παράδοσής τους στην Αθήνα αργά το βράδυ. Και αυτό παρότι η χιλιομετρική απόσταση Πύργου–Αθήνας είναι μεγαλύτερη των 160 χιλιομέτρων που προβλέπεται από το νόμο και δικαιολογείται η διανυκτέρευση και η διαμονή του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της νύχτας με την αντίστοιχη κάλυψη της δαπάνης από την υπηρεσία. Αφήστε που  από το νόμο  απαγορεύεται η μετακίνηση υπηρεσιακών αυτοκινήτων τις βραδινές ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι ίδιοι οι υπάλληλοι έθεσαν το θέμα και αντέδρασαν, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι θα διενεργηθεί σε βάρος του ΕΔΕ για άρνηση υπηρεσίας! Τελικά μετά από διαβουλεύσεις και αφού παρενέβη ο Σύλλογος Υπαλλήλων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, επεκράτησε η λογική και το θέμα διευθετήθηκε.
Τα ερωτηματικά όμως παραμένουν:

-Γιατί αυτός ο υπερβάλλων ζήλος για εξοικονόμηση χρημάτων σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;
-Πόσα χρήματα θα εξοικονομούσε αυτή την εβδομάδα που διενεργούνται οι εξετάσεις η Π.Ε. Ηλείας;
-Είναι άραγε τόσο μεγάλο το ποσό ώστε να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να τιναχθεί στον αέρα ο θεσμός των πανελλήνιων εξετάσεων;

Εννοείται ότι τα γραπτά των Ηλείων υποψηφίων μεταφέρθηκαν και μεταφέρονται κανονικά στην Αττική οπότε ούτε οι ίδιοι πρέπει να ανησυχούν, ούτε οι γονείς τους. Αυτό οφείλεται στην ευσυνειδησία και στην υπευθυνότητα ορισμένων υπαλλήλων οι οποίοι απέδειξαν ότι ξέρουν να σέβονται τους κόπους των μαθητών και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να πει κανείς, τέλος καλό, όλα καλά!

Οι συμπεριφορές και οι νοοτροπίες όμως μένουν και μας ακολουθούν. Και αν δεν τις αποβάλλουμε όσο είναι νωρίς,  δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε κράτος όσοι... «Καποδίστριες» και «Καλλικράτες» εφαρμοστούν.

Και μια λεπτομέρεια η οποία έχει τη σημασίας της: Όπως πληροφορηθήκαμε, η εντολή από την Περιφέρεια στην Π.Ε. Ηλείας να  διευθετήσει το θέμα της μεταφοράς των γραπτών στην Αθήνα δόθηκε μία μόλις μέρα πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες...

(ρεπορτάζ του Δημήτρη Ζιάκα -dimziak@gmail.com- για την εφημερίδα ΠΡΩΤΗ)
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...