Τρίτη 24 Μαΐου 2011

24 Μαΐου...Σαν Σήμερα


24 Μαΐου 1883 - Στις ΗΠΑ, παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Μπρούκλιν, αποκτώντας τον τίτλο της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας της εποχής της. Η ανέγερση της διήρκεσε 14 χρόνια.

24 Μαΐου
Γεγονότα
1626 - O Βαλλόνος άποικος Πίτερ Μινούιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν.
1798 - Οι Ιρλανδοί εξεγείρονται ενάντια στη βρετανική κυριαρχία.
1883 - Στις ΗΠΑ, παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Μπρούκλιν, αποκτώντας τον τίτλο της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας της εποχής της. Η ανέγερση της διήρκεσε 14 χρόνια.
1919 - Πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ).
1930 - O ένατος πλανήτης, που ανακαλύπτεται παίρνει το όνομα "Πλούτωνας".
1931 - Γίνονται τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στο μέγαρο της "Δουκίσσης Πλακεντίας".
1955 - Στην Κύπρο, γίνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του κυβερνήτη σερ Ρόμπερτ Αρμιτέιτζ με βόμβα που τοποθετούν άνδρες της ΕΟΚΑ κάτω από το κάθισμά του στον κινηματογράφο. Η βόμβα εξερράγη λίγο μετά την αναχώρησή του. Επικηρύχθηκαν οι Γρίβας Διγενής (10.000 λίρες) και Γρηγόρης Αυξεντίου (5.000 λίρες).
1956 - Πραγματοποιείται στο Λουγκάνο της Ελβετίας ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον.
1961 - Η Κύπρος γίνεται το 14ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
1969 - Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη μονάδα του υδροηλεκτρικού έργου Καστρακίου, ισχύος 80.000 κιλοβάτ.
1970 - Δραματικά γεγονότα σημειώνονται στην Κύπρο, όταν 100 προσωπιδοφόροι λεηλατούν αποθήκη οπλισμού.
1980 - Η Κυβέρνηση Ράλλη παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
1981 - Τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών είναι: ΑΚΕΛ 32,86%, ΔΗΣΥ 31,85%, ΔΗΚΟ 19,69%.
1989 - Σε απεργία πείνας κατεβαίνει ο Μανόλης Γλέζος έξω από την ΕΡΤ, διαμαρτυρόμενος για την άνιση κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, ενόψει των εκλογών.
1992 - O Ολυμπιακός μετά από 22 χρόνια νικάει τον ΠΑΟΚ με 2-1 μέσα στην Τούμπα για το πρωτάθλημα.
1992 - Στην Αθήνα φτάνει ο ιδιοκτήτης του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του ηθοποιό Τζέιν Φόντα, για να παραλάβει το βραβείο "Αριστοτέλης" του Ιδρύματος Ωνάση.
1994 - Την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, εισηγούνται βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
1996 - Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας και το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, εγκαινιάζει ο υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος.
1998 - O ΠΑΟ ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ μετά από 14 χρόνια νικώντας τον ΠΑΟΚ με 68-58 στον 5ο τελικό των playoffs. Ο Predrag Stojakovic αποχαιρετά τον ΠΑΟΚ και μετακομίζει στους Sacramento Kings αποκτώντας τον τίτλο του πρώτου "Έλληνα" που θα παίξει στο ΝΒΑ
Γεννήσεις
1743 - Ζαν Πολ Μαρά, Γάλλος επαναστάτης
1819 - Βικτωρία, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου
1863 - Τζορτζ Γκρέι Μπάρναρντ, Αμερικανός γλύπτης
1905 - Μιχαήλ Σόλοχοφ. Σοβιετικός λογοτέχνης, "Ο Ήρεμος Ντον" αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά έργα του.
1924 - Αλέξης Πάρνης Έλληνας ποιητής , θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος
1940 - Τζόζεφ Μπρόντσκι, Ρώσος ποιητής βραβευμένος με Νόμπελ.
1941 - Μπομπ Ντίλαν, κατά κόσμον Μπομπ Ζίμερμαν, Αμερικανός ρόκερ.
1945 - Πρισίλα Πρίσλεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός η οποία το 1967 έγινε η σύζυγος του Έλβις Πρίσλεϊ.
1960 - Κριστίν Σκοτ Τόμας Βρετανίδα ηθοποιός.
1966 - Ερίκ Καντονά Γάλλος ποδοσφαιριστής.
Θάνατοι
1543 - Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος
1883 - Αμπντ Ελ Κάντερ, Αλγερινός εμίρης, εθνικός ήρωας και θεμελιωτής του κράτους της Αλγερίας. Οργάνωσε πολιτικά και διοικητικά το κράτος του και ήταν ο γενικός αρχηγός στους πολέμους των Αλγερινών κατά των Γάλλων για την ανεξαρτησία τους.
1903 – Ο Μαρσέλ Ρενώ και ο συνοδηγός του Βολτιέ σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα Παρίσι-Μαδρίτη.
1922 - Κοσμάς Δουμπιώτης, στρατηγός
1963 - Έλμορ Τζέιμς Αμερικανός μπλουζίστας.
1974 - Ντιουκ Έλιγκτον, μια από τις μεγάλες μορφές της μουσικής τζαζ.
1995 - Χάρολντ Ουίλσον, πρώην ηγέτης των Εργατικών, που κέρδισε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και ισάριθμες πρωθυπουργίες έως το 1976.
2001 – Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Ελληνίδα συγγραφέας
2001 - Χαβιέ Ουρουτσικοϊτσέα, τερματοφύλακας της Ρεάλ Σοσιεδάδ και της Μπαρτσελόνα στη δεκαετία του '80, χάνει την ζωή του σε τροχαίο.
2010 - Πολ Γκρέι, Αμερικανός μπασίστας του Χέβι Μέταλ συγκροτήματος Slipknot.
Συναξαριστής
Οσίων Συμεώνος, του εν τω Θαυμαστώ όρει (†590), Ο όσιος Συμεών, έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστίνου. Καταγόταν από την Έδεσσα, αλλά γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Όταν ευρίσκετο στην ηλικία των πέντε ετών ένας τρομερός σεισμός κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Αντιόχειας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο πατέρας του, ο οποίος σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του. Η μητέρα του Μάρθα όμως, διασώθηκε διότι απουσίαζε από την πόλη όπως και ο Συμεών, ο οποίος είχε πάει να προσκυνήσει το ναό του Αγίου Στεφάνου. Έκτοτε η Μάρθα ανέτρεφε και μεγάλωνε το γιο της εν Χριστώ. Σε πολύ νεαρή ηλικία, πλήρης χάριτος και πνεύματος, ο Συμεών μετέβη στη Σελεύκεια σε κάποιο φημισμένο μοναστήρι όπου μόναζε ένας περίφημος ασκητής, ο Ιωάννης. Κοντά του ο Συμεών μελέτησε συστηματικότερα τις άγιες Γραφές και ασκήθηκε στην προσευχή και την ταπεινοφροσύνη. Γρήγορα έγινε παράδειγμα μίμησης και για τούς άλλους αδελφούς της Μονής. Όμως κάποιος συμμοναστής του επιχείρησε να τον σκοτώσει με μαχαίρι, αλλά από θαύμα το χέρι του παρέλυσε επί τόπου.Όμως ο αμνησίκακος Συμεών όχι μόνον δε θύμωσε αλλά και προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο να θεραπεύσει τον αδελφό του όπως και έγινε. Αργότερα ο όσιος αποσύρθηκε στο Θαυμαστό Όρος σ` ένα τόπο όπου υπήρχαν μόνο ξερόλιθοι. Εκεί έζησε αυστηρή ασκητική ζωή επί σαράντα πέντε έτη. Εκοιμήθη ειρηνικά σε βαθύτατο γήρας και αξιώθηκε της αιωνίου μακαριότητας.
Νικήτα στυλίτου, του Ρώσου και Κυριακού του εν Κύπρω.
Μεγαλομάρτυρος Μελετίου του στρατηλάτου και των συν αυτώ.
Ιωάννου και Στεφάνου, του «ακοιμήτου».
Σεραπίωνος του Αιγυπτίου, Καλλινίκου του μάγου, των 12 Κομητών και Τριβούνων: Διδύμου, Θεοδωρίσκου, Θεοδώρου, Μαρκελλίνου, Μαρκέλλου, Μελετίου, Μερκουρίου, Φαύστου, Φήστου, Φίληκος και Φωτεινού των τριών γυναικών: Μαρκιανής, Παλλαδίας και Σωσάννης των δύο Νηπίων: Κυριάκου και Χριστιανού και του λοιπού πλήθους των συν αυτοίς μαρτυρησάντων χιλιάδων ένδεκα και διακοσίων οκτώ (†208).
Εορτολόγιο
Παλλαδία, Παλαδία, Παλλάδα, Παλάδα, Μαρκιανή, Μαρκιάνα, Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...