Σεισμός μεγέθους 4,9 R έπληξε την Ηλεία τα ξημερώματα



Σεισμός μεγέθους 4,9 R έπληξε την Ηλεία τα ξημερώματα
Το επίκεντρο από το ΕMSC. Kάτω, το επίκεντρο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και οι πρώτοι χάρτες (αριστερά: EMSC - δεξιά: Πανεπιστήμιο Αθηνών)

(Νεότερη ενημέρωση) Για σεισμό μεγέθους 4,9 R, με εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων, κάνει λόγο στην επίσημη ανακοίνωση του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στο σχετικό χάρτη του Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εμφανίζεται να είναι στον θαλάσσιο χώρο πλησίον του λιμανιού της Κυλλήνης, 228 χιλιόμετρα δυτικά των Αθηνών.
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 02:27 είχε μέγεθος 4,7 R, εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων και επίκεντρο ένα χιλιόμετρο νότιοανατολικά της Κυλλήνης, 21 χλμ. βόρειοδυτικά της Αμαλιάδας και 61 χλμ. νότιοδυτικά της Πάτρας. Σύμφωνα με το  το ΕMSC, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Κυλλήνης- Κάτω Παναγιάς, πλησίον της Ιεράς Μονής Παναγιάς της Βλαχέρνας.
O σεισμός ήταν αναμενόμενο να γίνει ιδιαίτερα αισθητός, παρά το όχι και τόσο μεγάλο μέγεθός του, αφού το εστιακό βάθος του φαίνεται πως ήταν σχετικά μικρό. Οι κάτοικοι, ιδιαίτερα της βόρειας- βορειοδυτικής Ηλείας, αναστατώθηκαν και αρκετοί βγήκαν -για λίγη ώρα- από τα σπίτια τους.
Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές μέχρι στιγμής. Έχουν σημειωθεί μικρές υλικές ζημιές από πτώση και θραύση αντικειμένων σε σπίτια και καταστήματα.
Τα "χειρότερα" φαίνεται πως πέρασαν. Ψυχραιμία, μαθημένοι είμαστε από τέτοια...

Οι αρχικές ενημερώσεις από το iliatora.gr, δευτερόλεπτα μετά το σεισμό και λίγα λεπτά αργότερα (καθώς και ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του)
(02:28): Μεγάλη σεισμική δόνηση. Σείστηκε ο Κάμπος της Ηλείας.
(Oι ενημερώσεις που ακολούθησαν): Ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός σε Πύργο- Αμαλιάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις στο iliatora.gr, φαίνεται πως ο σεισμός έχει γίνει πιο αισθητός στους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Μερικοί κάτοικοι της Βάρδας που επικοινώνησαν μαζί μας έχουν βγει από τα σπίτια τους. Μικρές υλικές ζημιές από πτώση αντικειμένων σε καταστήματα και σπίτια της βόρειας Ηλείας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κλήσεις για σοβαρές ζημιές, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική.
O σεισμός είχε μέγεθος 4,7 R αναφέρει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο και επίκεντρο στην Κυλλήνη, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο λιμάνι και τα Λουτρά. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 2 χλμ.
Για σεισμό 4,8 R κάνει λόγο το Σεισμολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ένταση του σεισμού σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές δεν είναι μεγάλη, ωστόσο η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στον ηλειακό κάμπο, όπως μπορούμε να σας μεταδώσουμε μετά βεβαιότητας, ευρισκόμενοι στην περιοχή.
Αναγνώστες αναφέρουν ο σεισμός έγινε αισθητός και σε πολλές περιοχές εκτός Ηλείας (Πάτρα, Αστακό Μεσολογγίου κ.α.)
iliatora.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ