Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Σήμα κινδύνου για κουνούπι δολοφόνο!


Οδηγεί στον θάνατο το ένα τέταρτο των θυμάτων του...



Η επιστήμη δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει θεραπεία, ούτε έχει δημιουργηθεί εμβόλιο που θα προστατεύει από αυτόν. Είναι ιός-φονιάς, τον οποίο μεταδίδουν τα κουνούπια και έχει ήδη σκοτώσει ανθρώπους στην Αυστραλία.

Ο επικίνδυνος ιός εγκεφαλίτιδας Murray Valley (MVE) ενδημεί σε περιοχές της Αυστραλίας και της Παπούα Νέας Γουινέας, ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν την επέκτασή του. Προκαλεί σοβαρές φλεγμονές του εγκεφάλου και βαριά μορφή εγκεφαλίτιδας, η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι θα πρέπει οι πληθυσμοί στις περιοχές όπου έχει εμφανιστεί ο ιός να πάρουν λογικές προφυλάξεις προκειμένου να αποφεύγονται τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Στα αρχικά συμπτώματα του ιού MVE περιλαμβάνονται πυρετός, υπνηλία, πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα, ναυτία και ζάλη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς ή να πέσουν σε κώμα. Η προσβολή από τη νόσο μπορεί να τους οδηγήσει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, αν γλιτώσουν τον θάνατο. Από το ίδιο είδος κουνουπιών μεταδίδεται επίσης ο επικίνδυνος ιός Kunjin, που συνήθως προκαλεί εγκεφαλίτιδα, αλλά ηπιότερης μορφής από τον MVE. Τα συμπτώματα και των δύο ιών μοιάζουν αφού και ο ιός Kunjin προκαλεί πονοκεφάλους, δυσκαμψία του αυχένα, πυρετό και ήπιο παραλήρημα.

Η Σου Χάριγκτον, εντομολόγος στο υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας, προειδοποίησε το κοινό, ιδιαίτερα τους κατοίκους της δυτικής Αυστραλίας, να προσέχουν. Οπως εξήγησε, οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα παιδιά τους, γιατί σε εκείνα ο πυρετός μπορεί να είναι το μόνο πρώιμο σημάδι. Οι γονείς θα πρέπει αμέσως να απευθύνονται σε γιατρό, ιδιαίτερα αν το παιδί παρουσιάζει επίσης υπνηλία, είναι ευερέθιστο και ανόρεκτο.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της προσοχής του κόσμου που ζει στις περιοχές όπου υπάρχουν κουνούπια. Πρέπει κυρίως τα βράδια όταν βγαίνουν από το σπίτι να βάζουν εντομοαπωθητικές αλοιφές ή σπρέι στο ακάλυπτο δέρμα. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός καθώς περίπου το ένα τέταρτο όλων των προσβληθέντων από τον ιό πεθαίνει» κατέληξε η Σου Χάριγκτον.


24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...