Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Οι εφορίες επιστρέφουν πίσω τους φακέλους με τις αποδείξεις


Μια ακόμα έκπληξη περιμένει χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι προσέρχονται στις εφορίες για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες αποδείξεις από καταναλωτικές τους δαπάνες, ώστε να καλύψουν το υπόλοιπο μισό του αφορολόγητου ορίου, καταθέτουν το φάκελο με τα μαγικά χαρτάκια, μαζί με το έντυπο Ε1. Οι οδηγίες από το υπουργείο οικονομικών προς τους εφοριακούς είναι ξεκάθαρες:

Παραλαμβάνετε το φάκελο, τον κρατάτε στο γραφείο σας μέχρι να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος και – όταν ολοκληρωθεί αυτός – τον οδηγείτε στην ανακύκλωση. Όπως... είχε επισημάνει το Capitaltax, όταν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα αυτές οι οδηγίες, η διαδικασία αυτή βάζει σε πειρασμό πολλούς φορολογουμένους να δηλώσουν ποσά μεγαλύτερα από αυτά, που πραγματικά έχουν συγκεντρώσει σε αποδείξεις, αφού – αν δεν είναι στο δείγμα - δεν πρόκειται να ελεγχθούν ποτέ ξανά. Τι συμβαίνει στην πράξη;

Σε πάρα πολλές Δ.Ο.Υ., οι εφοριακοί – κατά την παραλαβή της δήλωσης – αποδέχονται το ποσό των δαπανών, που αναγράφουν στο έντυπο οι φορολογούμενοι, αλλά αρνούνται να παραλάβουν το φάκελο με τις αποδείξεις. «Κρατείστε τον στο σπίτι και, σε περίπτωση που είστε στο δείγμα για έλεγχο, θα σας ζητηθεί να τον προσκομίσετε», είναι η απάντηση που δίνουν στους υπόχρεους, σε αντίθεση με τις οδηγίες του υπουργείου.

Αυτό, πάντως, συμβαίνει γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις, οι εφορίες να φυλάξουν όλο αυτό τον όγκο φακέλων μέχρι να γίνει ο δειγματοληπτικός έλεγχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είχαμε μεταδώσει από τον περασμένο Αύγουστο (βλ. «Στροφή 180 μοιρών για τη συλλογή αποδείξεων»), στην Καραγιώργη Σερβίας οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν διαπιστώσει εγκαίρως ότι ο μηχανισμός των εφοριών αδυνατεί να παραλάβει και να διαχειριστεί όλα αυτά τα στοιχεία και πρότειναν τη μη υποβολή των αποδείξεων στις εφορίες και τη διακράτησή τους από τους φορολογούμενους κατ΄ οίκον. Η ηγεσία του υπουργείου δεν άκουσε τις ενστάσεις των στελεχών του, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. να κάνουν από μόνοι τους πράξη την απορριφθείσα πρόταση!

Εκτός και αν αυτό γίνεται, ώστε οι φορολογούμενοι – έχοντας τις αποδείξεις στο σπίτι τους – να πρέπει να τις διακρατήσουν για μεγαλύτερο διάστημα, πέραν της ολοκλήρωσης του ελέγχου του δείγματος. Έτσι, η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να τους ελέγξει οποιαδήποτε άλλη στιγμή, ακόμα και αν δεν βρίσκονται στο δείγμα, αφού τα χαρτάκια δεν θα έχουν ανακυκλωθεί.
του Νεκτάριου Β. Νώτη
apneia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...