Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Aνακοινώσεις φορέων για τo τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης


Για τις δράσεις τους με στόχο την μη κατάργηση του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Πάτρας, με έδρα την Αμαλιάδα, ενημέρωσαν το ίliatora.gr φορείς της Αμαλιάδας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Παραθέτουμε τις σχετικές ανακοινώσεις που μας απέστειλαν (εντός παρενθέσεως η ημερομηνία που μας εστάλη η κάθε ανακοίνωση):

(26/5) Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας

Ψήφισμα του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων περί μη εισαγωγής νέων φοιτητών στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του Τ.Ε.Ι. Πάτρας με έδρα την Αμαλιάδα.

Το Συμβούλιο  της Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας, όντας το δημοκρατικό όργανο που εκφράζει την βούληση όλων των πολιτών της Αμαλιάδας, αντιτίθεται με ομόφωνη απόφασή του στην άδικη απόφαση του Υπουργείου για τους παρακάτω λόγους:

1. Τα κριτήρια που επικαλείται το  Υπουργείο δεν συνάδουν με τα πραγματικά στοιχεία που δείχνουν ότι το τμήμα είναι και βιώσιμο και έχει προοπτική για το μέλλον.

2. Η κοινωνία της Αμαλιάδας έχει  αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή τους φοιτητές και ο Δήμος Ήλιδας έχει ελαφρύνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας του παρέχοντας κτηριακές εγκαταστάσεις και προσωπικό.

3. Η  απόφαση αυτή δεν συνάδει με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για ανασυγκρότηση της Ηλείας και ουσιαστικά βουλιάζει ακόμα πιο πολύ στο τέλμα μια σεισμόπληκτη και πυρόπληκτη περιοχή που είναι τελευταία σε εισόδημα στην Ελλάδα.

4. Στερείται η ευκαιρία από τους παραγωγούς και εμπόρους της περιοχής για εκσυγχρονισμό των μεθόδων διάθεσης των προϊόντων και χάνεται η ευκαιρία για να γίνει το τμήμα μοχλός της πολυπόθητης ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

5. Η  Αμαλιάδα και η ευρύτερη περιοχή υποβαθμίζεται όχι μόνο οικονομικά και αναπτυξιακά αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο αφού στερείται το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας που είναι οι νέοι φοιτητές.

6. Ακυρώνεται στην πράξη η υπόσχεση που δίνεται στα λόγια δεκαετίες ολόκληρες για αποκέντρωση και ανάπτυξη της υπαίθρου.

7.Η απόφαση  αποτελεί προσβολή προς την Ήλιδα την διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και γενέτειρα της Ολυμπιακής εκεχειρίας.

Για το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας,

Ο Πρόεδρος
Ηλίας Τσαρούχας


--------------------

(26/5) Γιώργος Παπαναστασίου, επικεφαλής της παράταξης "Ζούμε Δυτικά" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

ΤΕΙ Μεσολογγίου και Αμαλιάδας

Την διατήρηση των  τμημάτων των ΤΕΙ Μεσολογγίου  και Αμαλιάδας ως έχουν ζήτησε η παράταξη «Ζούμε Δυτικά» κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην ημερήσια διάταξη του περιφερειακού  συμβουλίου. Όπως τόνισε ο Γιώργος  Παπαναστασίου επικαλούμενος το παράδειγμα του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Μεσολογγίου, η λογική και μόνο υποδεικνύει την διατήρηση του μιας και το γνωστικό του αντικείμενο συνδέεται άμεσα και ιδανικά με τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Κάτι αντίστοιχο, φυσικά συμβαίνει και με τις υπόλοιπες σχολές ή τμήματα που αναφέρονται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Ο επικεφαλής της παράταξης επίσης, έκανε λόγο για αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, που λήφθηκαν χωρίς τεκμηρίωση αλλά και πρότερο διάλογο με κανένα τοπικό φορέα.

--------------------

(25/5) Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας

Κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ  Παιδείας,

Σε συνέχεια της  συζήτησης που είχαμε κατά την επίσκεψη σας στον Πύργο την 23η Μαΐου, της δέσμευσης σας ότι θα ζητήσετε την επανεξέταση της απένταξης από το μηχανογραφικό του  τμήματος  “Εμπορίας και Διαφήμησης” της Αμαλιάδας και της δικής μας δέσμευσης για επί πλέον ενημέρωση σας, σας παραθέτουμε τα στοιχεία που ερευνήσαμε και με βάσει αυτά διαπιστώσαμε τα εξής:

Το τμήμα “Εμπορίας  και Διαφήμησης” της Αμαλιάδας  άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 με 80 θέσεις σπουδαστών στο οποίο  και εισήχθησαν 76. Το ίδιο έτος από  αυτούς τους 76 εισαχθέντες μετεγγράφηκαν 26 σπουδαστές και διαγράφηκαν 7. Παρέμειναν ενεργοί 43 σπουδαστές. Η σχέση ενεργών σπουδαστών σε σχέση με τις θέσεις (43 από 80) διαμορφώθηκε στο ποσοστό του 54%.

Το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 οι θέσεις των σπουδαστών αυξήθηκαν σε 120 και εισήχθησαν 122. Αυτό το έτος από τους 122 εισαχθέντες, μετεγγράφηκαν σε άλλα τμήματα 35 σπουδαστές και διαγράφηκαν 3. Παρέμειναν ενεργοί 84 σπουδαστές. Η σχέση ενεργών σπουδαστών σε σχέση με τις θέσεις (84 από 120)  διαμορφώθηκε στο ποσοστό του 70%.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα ότι το τμήμα  ήδη από το δεύτερο έτος της  λειτουργίας του αρχίζει να αναπτύσσεται και να ενσωματώνεται στην Αμαλιάδα. Γι'  αυτό το λόγο άλλωστε έχουμε και δυναμικές κινητοποιήσεις από  τους φοιτητές του τμήματος, αφού στην περίπτωση που είτε το τμήμα δεν πρόσφερε αξιοπρεπείς γνώσεις είτε η κοινωνία μας δεν τους είχε αγκαλιάσει οι ίδιοι θα διαδήλωναν για να φοιτήσουν αλλού!

Πρέπει δε να λάβετε υπ' όψη σας και τον αριθμό των  μετεγγραφέντων φοιτητών σε άλλα τμήματα για τον οποίο αριθμό πιθανόν θα πρέπει να πραγματοποιήσετε σχετική έρευνα.

Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα μόλις έφτασε στο δεύτερο  ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας του  και δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται  οποιοσδήποτε ότι δεν έχει αποφοίτους σε μόλις δύο χρόνια!

Κυρία Υπουργέ το σύστημα  “Εύδοξος” άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2010 με πολύ μεγάλα προβλήματα όπως μας ενημέρωσαν όλοι όσους αφορά  και κυρίως οι φοιτητές με τους οποίους  πραγματοποιήσαμε συνάντηση (την Τρίτη 24 Μαΐου) γι' αυτό το λόγο.

Οι ίδιοι λοιπόν οι φοιτητές σε Γενική τους συνέλευση  στην οποία παρευρεθήκαμε, μας ανέφεραν διάφορες περιπτώσεις όπως:

Το σύστημα “Εύδοξος” απέρριπτε φοιτητή αναίτια.
Οι χρονικοί περιορισμοί δεν συμβάδιζαν με παρατάσεις εξαμήνων και με πολλά διοικητικά προβλήματα που εκκρεμούσαν.
Η προτίμηση αρκετών φοιτητών στις σημειώσεις των καθηγητών και σε κάποιες περιπτώσεις όχι στα βιβλία.
Κάποιοι χρησιμοποιούν φωτοτυπίες από βιβλία συμφοιτητών τους γιατί δεν έχουν ακόμα καλή σχέση με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο.
Ορισμένοι φοιτητές δεν έχουν περάσει τα μαθήματα και άρα δεν δικαιούνται βιβλία ενώ παρακολουθούν τη σχολή τους.
Η δήλωση των μαθημάτων δεν συμβαδίζει σε ορισμένες περιπτώσεις χρονικά με τη δήλωση των συγγραμμάτων.

Όπως συμφωνήσαμε κατά τη συνάντηση μας και εμείς σαν θεσμικοί εκπρόσωποι ενός σημαντικού κομματιού της τοπικής κοινωνίας της Αμαλιάδας, δεν δικαιούμαστε να διεκδικούμε την επιβίωση ενός τμήματος ΤΕΙ, το οποίο δεν θα ήταν βιώσιμο και στις εποχές μας θα σπαταλούσε πολύτιμους πόρους του Ελληνικού λαού.

Όμως από τα επίσημα  στοιχεία που προέκυψαν από την  έρευνα μας και που σας παραθέσαμε, είναι συντριπτικά υπέρ της συνέχισης  της λειτουργίας του τμήματος, λαμβάνοντας υπ' όψη ότι το σύστημα  “Εύδοξος” δεν μπορεί από την πρώτη προβληματική χρονιά της λειτουργίας του να παράσχει αξιόπιστα στοιχεία και μόνο σαν μία μη πειστική, για την κατάργηση ενός τμήματος, πρόφαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Κυρία Υπουργέ, σας  παρακαλούμε να συμβάλλετε στο να κρατήσουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και τον τόπο μας ζωντανή, με τη συνέχιση λειτουργίας του τμήματος “Εμπορίας και Διαφήμησης” της Αμαλιάδας και την παραπέρα ανάπτυξη του με νέα επίσης βιώσιμα τμήματα όπως σας αναφέραμε και στο υπόμνημα που σας παραδώσαμε. 

Με εκτίμηση, για τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας

Ο Πρόεδρος
Πέτρος Παπαδάτος


--------------------

(24/5) Ευγένιος Μπαλκάμος, Περιφερειακός Σύμβουλος

ΕΙΣΗΓΗΣΗ στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Θέμα:« ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ- Παράρτημα Αμαλιάδας »


1.Γενικά:

Το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης στο Παράρτημα Αμαλιάδας του Τ.Ε.Ι. Πάτρας ιδρύθηκε με το Π.Δ. 23/2009 (ΦΕΚ Α΄44/12.03.2009), με το οποίο εγκρίθηκε και το περιεχόμενο σπουδών.

Σκοπός του τμήματος είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση στην Επιστήμη της Εμπορίας και Διαφήμισης (Μάρκετινγκ) και στα επιμέρους επιστημονικά πεδία της, καθώς επίσης στη Διαφήμιση, στην Έρευνα Αγοράς, στην Τεχνική των Πωλήσεων και στις Δημόσιες Σχέσεις.

2.Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχιούχου του Τμήματος καθορίζονται από το Π.Δ. 79/1989 (ΦΕΚ Α΄36/07.02.1989).

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται «Πτυχιούχος Εμπορίας και Διαφήμισης - Μάρκετινγκ», διαθέτει δε τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, όπως:

-υπηρεσίες και οργανισμοί του δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
-τράπεζες και εξαγωγικοί οργανισμοί
-βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις
-ιδρύματα , μεγάλα καταστήματα κ.λπ.
-καθηγητές στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

3.Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

4.Τομείς / Κατευθύνσεις :

-Διοίκησης και Οικονομίας

-Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
-Νέων Τεχνολογιών και Διαδικτύου.

5.Επί μέρους στοιχεία –Αιτιολογικό- Πρόταση:

Φοιτητικός πληθυσμος 2010-2011/ 2009-2010
Φ1 –  Αριθμός φοιτητών 1ου εξαμήνου που στο χειμερινό εξάμηνο προμηθεύθηκαν συγγράμματα: 49/ 43
Φ2 –  Αριθμός φοιτητών όλων των υπόλοιπων εξαμήνων που προμηθεύθηκαν συγγράμματα: 23/-
Φ3 –  Εισακτέοι: 120/80
Φ4 –  Εισαχθέντες: 122/76
Φ5 –  Αριθμός ενεργών σπουδαστών: 84/43
Φ6 – Αριθμός μετεγγραφέντων σε άλλα τμήματα: 35/26
Φ7 –  Αριθμός διαγραφέντων σπουδαστών: 03/07

Η απόφαση να μην εισαχθούν φοιτητές στο ΤΕΙ Αμαλιάδας :

Βρίσκει αντίθετους τους θεσμικούς φορείς και συνολικά την κοινωνία της Ηλείας.
Έρχεται σε αντίθεση με διακηρύξεις και προγράμματα, που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός της χώρας για την ανάπτυξη στην Ηλεία Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ακυρώνει και υπονομεύει  ουσιαστικά τη δυνατότητα ανασυγκρότησης του Ηλειακού χώρου μετά τη δυσμενή συγκυρία που ακολούθησε τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές στην Ηλεία.
Υπονομεύει και αμφισβητεί το μοντέλο της περιφερειακής εξακτίνωσης των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελληνική Περιφέρεια και ειδικά στην Π.Δ.Ε.

Το περιφερειακό συμβούλιο καλείται να ψηφίσει υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης και λειτουργίας του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης στο Παράρτημα Αμαλιάδας του Τ.Ε.Ι. Πάτρας, όπως και των τριών τμημάτων του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

--------------------

(24/5) Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σημαντική απόφαση για το νέο σχεδιασμό  του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έλαβε στη συνεδρίαση του της Τρίτης το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Στην  παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε μια δυσάρεστη κατάσταση με διάφορα τμήματα να βρίσκονται σε συνεχώς φθίνουσα πορεία» και ανέφερε ότι συνιστά λανθασμένη προσέγγιση το «πρώτα κλείνω και μετά σχεδιάζω». Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι απαιτούνται «αλλαγές και τομές στη βάση μιας συνολικής προσέγγισης».

Στη συνέχεια και αφού προηγήθηκε εξαντλητική  συζήτηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε σε μια απόφαση που αφού σημειώνει την ανάγκη συγκρότησης ισχυρών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρατηρεί τον ισχυρό πόλο του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας στη Δυτική Ελλάδα και με βάση της ανάγκες αναδιοργάνωσής του προτείνει τη δημιουργία, με βάση το ΑΤΕΙ Μεσολογγίου, αναμορφωμένης Σχολής Γεωπονικού χαρακτήρα. 

Στο σημείο αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο εκτίμησε ιδιαίτερα την παρουσία του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών και Υδατικής Διαχείρισης που είναι το πρώτο  που ιδρύθηκε στη χώρα, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τομέα των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα, διατηρεί μεγάλη εμπειρία και παράδοση, ενώ επίσης γειτνιάζει και με τις μοναδικές λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Τελικά  το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε  να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να υπάρξουν εισακτέοι σπουδαστές για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 σε όλα τα τμήματα του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου αλλά και της Αμαλιάδας προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους μέχρις ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις αναμόρφωσης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...