Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μετά το περίστροφο, στο τραπέζι το υπερόπλο των εκλογών

Φοβούνται τους βουλευτές, όχι τα spread

Το περίστροφο και τα άλλα…
συμβατικά όπλα που υπήρχαν στο τραπέζι πριν από έναν χρόνο, έχουν αντικατασταθεί με… πυρηνικά.

Το πολιτικό σύστημα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό που αιφνιδιαστικά - και βλέποντας να φυλλορροεί η παράταξή του - επισκέπτεται σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνει αποφασισμένο να πάρει μαζί του στον γκρεμό ολόκληρη τη χώρα.

Χωρίς να τιμωρήσει κανέναν, περιοριζόμενο συνεχώς σε μια επιδερμική αυτοκριτική, κραδαίνοντας την δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας - αλλά χωρίς να απολογηθεί για τους πραγματικούς λόγους που την έχουν προκαλέσει - παίζει τα ρέστα του.

Ακόμη και αυτοί που παραιτούνται ή αποστασιοποιούνται, προσπαθούν με την σημερινή στάση τους να οδηγήσουν στη λήθη την μέχρι τώρα συνενοχή τους. Τη συμμετοχή τους σε αποφάσεις που αποτελούν την αιτία για το σημερινό αδιέξοδο.

Ειδικά ο κ. Παπανδρέου, αφού κατά τις προηγούμενες ημέρες φόρεσε στο κεφάλι του το στεφάνι του οσιομάρτυρα, επαναλαμβάνοντας πως κατήντησε επαίτης για... χάρη του λαού και διαπιστώνοντας πως όχι μόνο δεν τον λυπήθηκε κανείς, αλλά και δεν έπεισε κανέναν, παίζει σήμερα το τελευταίο του χαρτί.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε θορυβηθεί από το χθεσινό ρεκόρ των spread, αλλά κινητοποιήθηκε μόνο όταν είδε πως κινδυνεύει να χάσει την δεδηλωμένη.

Ενόψει της γενικής απεργίας, της περικύκλωσης της Βουλής από τους «Αγανακτισμένους», των αντιδράσεων και παραιτήσεων των βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και των πάσης φύσεως πιέσεων των πολιτών, η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον κ. Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο, έχει ήδη χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα.

Με αιχμή του δόρατος, το υπερόπλο της προπαγάνδας, αποδείχθηκαν μέχρι στιγμής όλα άσφαιρα.

Με τον βουλευτή Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδη να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, με τις αντιδράσεις των στελεχών να κορυφώνονται – ο βουλευτής Γ. Λιάνης ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ την παραίτησή του υπέβαλε ήδη το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πρώην υπουργός Αντώνης Κοτσακάς – με την κοινοβουλευτική ομάδα ανάμεσα στις συμπληγάδες της κομματικής πειθαρχίας και της αντίδρασης της κομματικής βάσης, αλλά και με την κριτική του Ευάγγελου Βενιζέλου να ακούγεται ιδιαίτερα αιχμηρή – οι εξελίξεις προοιωνίζονται δραματικές.

Στην υπηρεσία του «υπέρτατου» στόχου της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου έχουν μέχρι στιγμής τεθεί όλα τα όπλα:

-Στενή παρακολούθηση των βουλευτών, με όλες τις δηλώσεις τους να αποκρυπτογραφούνται προσεκτικά.

Για σήμερα είχε προγραμματιστεί και πάλι συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστούν οι βουλευτές πως η ψήφος τους συνδέεται άμεσα με την «σωτηρία της χώρας».

«Είναι ιστορικό καθήκον όλων, να ανταποκριθεί ο καθένας στην ευθύνη του», έσπευσε να υπογραμμίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, προκαταλαμβάνοντας νέες αντιδράσεις.

Οι οποίες, όμως, υπάρχουν και εκφράσθηκαν ξανά από τον βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη, που με νέο κείμενό του επιμένει ότι δεν αρκεί να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ενώ παράλληλα ζητά σχηματισμό κυβέρνησης «ευρύτερης εμπιστοσύνης».

-Για το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει θεαματική είσοδο στον ραδιοθάλαμο του κρατικού ραδιοφώνου προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις των πολιτών.

-Η προπαγανδιστική εκστρατεία ενισχύθηκε και από τις ανακοινώσεις της τελευταίας περιόδου σχετικά με τα πετρέλαια του Ιονίου και της Κρήτης, με αποκορύφωμα τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, περί ύπαρξης μεταλλευτικών αποθεμάτων αξίας 28 δις ευρώ.

Πετρέλαια και μεταλλεύματα καλλιεργούν χωρίς αμφιβολία το αίσθημα της προσμονής για «καλύτερες ημέρες», που πιστεύεται ότι θα συμβάλει στην αποδοχή των νέων θυσιών.

-Την ίδια ώρα, πληροφορηθήκαμε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε την τροποποίηση της δανειακής συμφωνίας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 80 δις ευρώ.

Η είδηση συνοδεύθηκε από την θριαμβολογία περί εξοικονόμησης 800 εκ ευρώ ετησίως από τόκους – με βάση πάντα τους γνωστούς αλχημιστικούς υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου.

Άλλωστε, είναι πιθανότερο να πληρώσουμε περισσότερα, καθώς θα πληρώνουμε για περισσότερα χρόνια - με τους τόκους να τρέχουν, έστω και κατά μία μονάδα χαμηλότερους.

-Έμφαση δόθηκε και στο δημοσίευμα της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Ιλ Σόλε 24 Όρε», που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας λίβελλος κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά και της πολιτικής που προτείνει για έξοδο από την κρίση.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα όχι μόνο αποτελεί όργανο του Συνδέσμου Ιταλών Βιομηχάνων, αλλά και είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ιταλού βιομηχάνου και ισόβιου γερουσιαστή Τζιάννι Ανιέλλι.

Το 2003, λίγο πριν πεθάνει, ο Ανιέλλι έκανε τρία πράγματα: Ζήτησε να δει για τελευταία φορά έναν πίνακα του Πικάσο, έκανε έκκληση για να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ και έβαλε την υπογραφή του κάτω από μια επιστολή προς τον Πρόεδρο των Βιομηχάνων, με την οποία τον καλούσε να σταματήσει τις παρεμβάσεις στην συγκεκριμένη εφημερίδα και στο οικονομικό πανεπιστήμιο «Λούις», «ώστε να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να μην χειραγωγηθούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες επιχειρηματικές επιλογές»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από το ενδεχόμενο – ήδη ο Ρεν δηλώνει πως η συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά - να συμμετάσχουν στο χρέος ιδιώτες, αποσιωπούνται εντελώς, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί το «μεγάλο λάθος» της 11ης Μαρτίου.    

Ήδη, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να μας υποβαθμίζουν, επιμένοντας πως η κίνηση αυτή θα θεωρηθεί χρεοκοπία (επειδή δεν θα θεωρηθεί εθελοντική, αλλά καταναγκαστική).

Ως συνέπεια αυτού του κινδύνου,  αλλά και των υποβαθμίσεων, το spread του 10ετούς ομολόγου σημείωσε νέο ρεκόρ, φθάνοντας  τις 1.459,9 μονάδες βάσης!
Και, απ’ ό,τι φαίνεται, τα spread δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, ούτε με… πυρηνικά υπερόπλα.
Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...