Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Στη τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν ότι επιστρέφει από εβδομάδα η τρόικα - Θρίλερ για το πόσο σκληρά θα είναι τα μέτρα

-  το πρωί στις 11:30 κυβερνητική σύσκεψη - Άγνωστο πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα
- Reuters: Ανεξάρτητα από τις τηλεδιασκέψεις μόνο όταν επιστρέψει η τρόικα θα υπάρξει απόφαση για την 6η δόση
- Το Σαββατοκύριακο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες στην επίσκεψη του Ε. Βενιζέλου στις ΗΠΑ
- Διαβάστε πόσο θα επιβαρυνθούν τα ελληνικά νοικοκυριά με τις νέες τιμές πετρελαίου

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 11 το βράδυ η τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες επήλθε συμφωνία ώστε στις αρχές της άλλης εβδομάδας να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της 6ης δόσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος. Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σκληρές οι πιέσεις για νέα μέτρα

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τρόικα ζητεί τα μέτρα να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες. Για το σκέλος των εσόδων, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, τόσο ή νέα μείωση του αφορολόγητου, όσο και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός- έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.λπ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, μόνο όταν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, τότε μόνο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την έκτη δόση, κάτι που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τις τηλεδιασκέψεις θα πρέπει να περιμένουμε και την άφιξη της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε την λύσης της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν ότι στο μέτρο αυτό πρέπει να προστεθούν και απολύσεις. Η τρόικα απαιτεί μεταξύ άλλων να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.

Έτσι λοιπόν τα μέτρα που φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τώρα είναι η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης. Επιβέβαιωση αυτού είναι και η επιστολή του κ. Ρέππα προς τους υπουργούς, ο οποίος αναφέρει πως πρέπει άμεσα όλοι να μειώσουν κατά 30% το προσωπικό τους.

Διαβάστε την σχετική είδηση με την επιστολή του κ. Ρέππα

Τι θα συμβεί με το πετρέλαιο θέρμανσης και πόσο θα πληρώσουμε την εξίσωση

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται άμεσα σε μια επιβάρυνση 500 ευρώ για κάθε 1.000 πετρελαίου ή πάνω από 2.000 ευρώ για ένα μόνο γέμισμα της δεξαμενής μιας μέσης πολυκατοικίας. Αυτό σημαίνει 150 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση σε ετήσια βάση για ένα μέσο νοικοκυριό, καθώς η τιμή λιανικής από τα 90 λεπτά το λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 98 λεπτά/ λίτρο.

Αυτό, για ένα μέσο νοικοκυριό μεταφράζεται σε περίπου 1.750 ευρώ για όλη τη σεζόν, από 1.600 ευρώ πέρυσι.
Ωστόσο, αν ισχύσει η άμεση εξίσωση του ΕΦΚ τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να δώσουν έναν ακόμη μισθό σε ετήσια βάση, αφού το νέο χαράτσι μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα 90 λεπτά/ λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, στα 1,40 ευρώ/ λίτρο σε έναν μήνα από σήμερα, όταν και θα αρχίσει η περίοδος διάθεσής του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", από τα περίπου 1.600 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι μια μέση οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση για τη σεζόν 2010-2011, θα αναγκαστεί να βάλει φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας 2.500 ευρώ.

Δηλαδή, θα υποχρεωθεί να δώσει 900 ευρώ επιπλέον ή έναν μισθό, για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (1,5 τόνο ή 1.800 λίτρα) με εκείνες που χρειάστηκε να πάρει πέρυσι.
Όλα αυτά θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από τα 20 ευρώ/ χιλιόλιτρο στα 412 ευρώ/ χιλιόλιτρο, κάτι που σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά ως το 2013.

Διαβάστε τη σχετική είδηση για την τιμή τουη πετρελαίου θέρμανσης που θα φτάσει το 1,40 ευρώ/λίτρο

Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται προτάσεις που αφορούν σε:

- Απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και στον στενό δημόσιο τομέα
- Αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία
- Μείωση συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 60 και λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ
- Νέα μείωση αφορολόγητου

Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, στην τηλεδιάσκεψη μετέχουν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...