Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Σε λίγη ώρα η απόφαση για τα Σκόπια – Τι θα σημάνει καταδίκη της Ελλάδας στη Χάγη

- Μπαίνουν στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη η Σκοπιανοί;
- Πόσο θα επηρεάσει η απόφαση το θέμα της ονομασίας;
- Θα συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγώ
ν

Την ώρα που ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα περνάει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου στην Αθήνα, ο Κάρολος Παπούλια θα μαθαίνει και τα νέα από τη Χάγη. Την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την προσφυγή των Σκοπίων κατά του Βέτο της Ελλάδας για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. Απόφαση που αναμένεται να είναι κατά 50% εναντίον της Ελλάδας.

Η... μισή απόφαση όμως είναι αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα στη χώρα μας.

Τι ζητούν οι Σκοπιανοί;

Κατηγορούν την Αθήνα για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, οτι παραβίασε δηλαδή, τη Συμφωνία όταν απείλησε με Βέτο κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, για να σταματήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Παράλληλα όμως οι Σκοπιανοί ζητούν μην εμποδίσει ξανά στο μέλλον η Ελλάδα την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

Δηλαδή η Ελλάδα να μην σταθεί εμπόδιο τόσο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ε.Ε.

Οι πληροφορίες λένε ότι το δικαστήριο της Χάγης θα δικαιώσει τους Σκοπιανούς ως προς το πρώτο αίτημα, θα καταδικάσει δηλαδή της Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνία, αλλά δεν θα απαγορεύσει, δεν μπορεί να το κάνει άλλωστε, στην Ελλάδα να προβάλει στο μέλλον αντιρρήσεις.

Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να απαγορεύσει στους Σκοπιανούς μέσα στο επόμενο 48ωρο να καταθέσουν και νέα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας (7 και 8 του μήνα).

Ποια θα είναι η αντίδραση της χώρας μας, αλλά και ποια η στάση των υπόλοιπων συμμάχων μετά την απόφαση του Δικαστηρίου;

Την προηγούμενη φορά, όλοι είχαν πει όχι στην ένταξη των γειτόνων στη συμμαχία μετά το σχετικό αίτημα της Ελλάδας, όμως τώρα ίσως οι ισορροπίες αλλάξουν.

Αρκεί η απόφαση;

Πολλοί λένε ότι θα είναι μια καλή αφορμή για ορισμένους και ειδικά για τις ΗΠΑ που ολοκληρώνουν στη γειτονική χώρα μια υπερ-βάση τεραστίων διαστάσεων και που μέσω του γειτονικού κρατιδίου θέλουν να εδραιώσουν την παρουσία τους στα Βαλκάνια.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, δεν αποκλείεται μια ακόμη συγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών με αίτημα του Πρωθυπουργού για να χαραχθεί μια εθνική πολιτική καθώς τα βήματα των επόμενων ωρών και ημερών που θα κάνει η χώρα μας μπορεί να κρίνουν το μέλλον.

Διαβάστε επίσης:
Συναντήσεις Μπάιντεν στην Αθήνα και... ταλαιπωρία για τους πολίτες

Αγωνία στην Αθήνα - Σήμερα η απόφαση της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...