Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Εφιαλτική πρόβλεψη για σεισμό και τσουνάμι στο Αιγαίο


Ρίχτερ… ανησυχίας προκαλεί Τούρκος σεισμολόγος που προβλέπει ισχυρό σεισμό στο Αιγαίο και τα τουρκικά παράλια.
Ο καθηγητής Αχμέτ Ερτζάν δήλωσε ότι επίκειται σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 στην περιοχή και προειδοποίησε ότι αν συμβεί θα δημιουργήσει τσουνάμι ύψους δύο μέτρων.

Οι δηλώσεις του Αχμέτ Ερτζάν, προέδρου του τουρκικού ιδρύματος Γεωφυσικής και καθηγητή του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, έγιναν με αφορμή τον σεισμό μεγέθους 4,7 που σημειώθηκε προχθές στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μυτιλήνης.

Ο Αχμέτ Ερτζάν δήλωσε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο σεισμός αυτός ήταν «προειδοποιητικός» για ένα μεγαλύτερο, μεγέθους 7,2. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος επιστήμονας ανέφερε ότι μετά τον σεισμό με μέγεθος 7,1 που είχε σημειωθεί στην πόλη Βαν στις 23 Οκτωβρίου 2011, είχε τονίσει πως «θα συμβεί σεισμός μεγέθους 7,2 στο τρίγωνο ανάμεσα σε Μυτιλήνη, Καραμπουρούν και Φώκαια».

Ο Αχμέτ Ερτζάν συνέχισε λέγοντας: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο σεισμός 5,1 (σ.σ.: σύμφωνα με τις τουρκικές μετρήσεις) είναι ένα δείγμα του σεισμού που περιμένω. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ο προπομπός, αλλά ο προειδοποιητικός». Επίσης, ο Τούρκος επιστήμονας εκτίμησε ότι στην περίπτωση που συμβεί τέτοιος σεισμός, θα δημιουργήσει τσουνάμι ύψους 2 μέτρων στο Αιγαίο.

Πάντως, οι δηλώσεις του Αχμέτ Ερτζάν προκάλεσαν την αντίδραση άλλων Τούρκων επιστημόνων, που αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της πρόβλεψης. Ετσι, ο Αχμέτ Ερτζάν εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση όπου κάνει λόγο μόνο για πιθανότητες να συμβεί ένας ισχυρός σεισμός στην περιοχή σε βάθος 25ετίας και τονίζει την ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.

ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: «ΕΙΝΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ»

Απόλυτα καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι δενν έχουν κανένα στοιχείο που να συνηγορεί με τις προβλέψεις του Τούρκου καθηγητή. «Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας» δηλώνει στην «Espresso» ο Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος και κύριος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Ο σεισμός της πόλης Βαν δεν μπορεί να διεγείρει ρήγματα στο Αιγαίο που είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Δεν ισχύει η θεωρία του ντόμινο σε τέτοιες μεγάλες αποστάσεις και εκτός αυτού δεν ήταν ένας μεγάλος σεισμός, μεγέθους 8 ή 9, ένας συνηθισμένος σεισμός ήταν» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο σεισμός της πόλης Βαν θα μπορούσε μόνο να ενεργοποιήσει ένα κοντινό τοπικό ρήγμα.

Ο κ. Χουλιάρας αναφέρει επίσης ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 που σημειώθηκε προχθές νότια της Μυτιλήνης, είναι ένα σεισμός συνηθισμένος για τη συγκεκριμένη περιοχή του ελλαδικού χώρου. Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του Αχμέτ Ερτζάν για τσουνάμι, ο κ. Χουλιάρας σημειώνει ότι σεισμοί στο Αιγαίο σημειώνονται συχνά αλλά τσουνάμι έχουμε μια φορά κάθε εκατοντάδες χρόνια, γιατί δημιουργούνται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, που υπογραμμίζει ότι η γέννηση ενός σεισμού της τάξης του 5 στο Αιγαίο «δεν σημαίνει από μόνη της απολύτως τίποτα» για τη γέννηση κάποιου ισχυρού σεισμού.

«Στον βαθμό που έχουν αποδοθεί σωστά οι δηλώσεις του Τούρκου συναδέλφου μου, δεν γνωρίζω καμία σχετική δημοσίευση που να αναφέρεται σε κάποιο άμεσα επικείμενο σεισμό σε αυτή την περιοχή. Προφανώς αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες εκτιμήσεις, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν στην επιστημονική κοινότητα και να αξιολογηθούν» καταλήγει ο Ελληνας καθηγητής.

madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...