Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ηλεία: Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από 24 έως 27 Ιανουαρίου

Ηλεία: Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από 24 έως 27 Ιανουαρίου
Δελτίο Τύπου Π.Ε. Ηλείας
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε, σημαντική αλλαγή ,σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από τα δυτικά το
βράδυ από Τρίτη 24 έως Παρασκευή 27 Ιανουαρίου που θα επηρεάσει σταδιακά όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας.
Πιο συγκεκριμένα:
Σήμερα Τρίτη  ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στη Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, κακοκαιρία θα επικρατήσει σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα Δυτικά, τα Βόρεια, τα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά και από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη από το απόγευμα θα  ενισχυθούν και στο Ιόνιο οι Βοριάδες θα φτάνουν τα 8 και πιθανώς τα 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση.
Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί αρχικά σε όλη τη χώρα, κυρίως όμως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, θα είναι πυκνές. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τα Βορειοδυτικά. Οι Βόρειοι άνεμοι στα πελάγη θα φθάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση.
Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και θα εξασθενήσουν. Οι Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ,  ΓΙΑ ΧΙΟΝΙ – ΠΑΓΕΤΟ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:
1.    Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ  για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)
2.    Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συμπίπτει µε την αχνή των καιρικών φαινομένων
3.    Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
4.    Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση
5.    Να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους και να προβλέπεται ένας ελάχιστος εξοπλισμός
6.    Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν  κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν  τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται  στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
7.    Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης
8.    Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους,  αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών
9.    Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος
10.    Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού από τον παγετό.
11.    Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.
12.    Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
13.    Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους  κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
14.    Να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
15.    Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Η Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ  ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΩΣ & ΤΟΥΣ Ο.Τ.Α ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΥΧΟΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ & ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ.
ilialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...