Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ηλεία: Δριμύ κύμα ψύχους - Ενδείξεις για πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα πεδινά την Πέμπτη

Ηλεία: Δριμύ κύμα ψύχους - Ενδείξεις για πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα πεδινά την ΠέμπτηΌπως γράψαμε και σε προηγούμενη πρόγνωση, τονίζουμε για μια ακόμα φορά, το δριμύ κύμα ψύχους που περιμένουμε τη νέα εβδομάδα, όπως το θέλουν τα προγνωστικά στοιχεία,
δεν είναι και τόσο σύνηθες για την περιοχή μας. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες αρχές, οι πολίτες, οι αγρότες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
 
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι, από την Δευτέρα 30/1 έως και την Τετάρτη 1/2, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Λίγες νεφώσεις θα επικρατήσουν την Δευτέρα και ήλιος με "δόντια" την Τρίτη & την Τετάρτη.

Η θερμοκρασία κυρίως την Τρίτη & την Τετάρτη δεν θα ξεπεράσει το μεσημέρι στα παραθαλάσσια τους 7 με 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα πεδινά τους +4 με +6, στα ημιορεινά τους μηδέν με +1 και στα ορεινά (πάνω από τα 750μ) τους -3 με -1 βαθμούς Κελσίου (ολικός παγετός). Τη νύχτα και νωρίς το πρωί πιθανό τα θερμόμετρα να πέσουν σε τιμές -6 με -7 ενδεχομένως τοπικά και ακόμα χαμηλότερα όχι μόνο σε ορεινές - ημιορεινές αλλά και στις "γνωστές" πεδινές περιοχές (Πηνεία, Ωλένη, Αρχ.Ολυμπία, Κρέστενα) που ευνοούνται από το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής.

Την Δευτέρα θα πνέουν ισχυροί ανατολικοί άνεμοι 6 έως σχεδόν θυελλώδεις 7 που θα κάνουν την αίσθηση του κρύου ακόμα πιο έντονη. Από την Τρίτη σταδιακά θα εξασθενήσουν στα 4 με 5. Ασθενείς 2-3 έως σχεδόν μέτριοι 4 την Τετάρτη.

Αν και η εξέλιξη για το δεύτερο μισό της νέας εβδομάδας δεν είναι ακόμα βέβαιη, η πιθανή εξέλιξη, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία νεότερα προγνωστικά στοιχεία, θέλουν δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στη Μεσόγειο το οποίο από το πρωί της Πέμπτης 2/2 φαίνεται να επηρεάζει την Δυτική Ελλάδα.

Την Πέμπτη το θερμό μέτωπο του χαμηλού θα συγκρουστεί με τις ψυχρές μάζες του Σιβηρικού Αντικυκλώνα των βορείων Βαλκανίων. Αυτό θα προκαλέσει πρόσκαιρες χιονοπτώσεις για λίγες ώρες σε όλη την πεδινή Ηλεία, γρήγορα όμως λόγω του θερμού μετώπου η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα μετατρέψει τις χιονοπτώσεις σε βροχοπτώσεις. Έτσι, οι χιονοπτώσεις φαίνεται να περιορίζονται σε ημιορεινές & ορεινές περιοχές πάνω από τα 600 με 700 περίπου μέτρα υψόμετρο. Να σημειώσουμε πως τέτοιες συγκλίσεις δυο διαφορετικών αερίων μαζών φέρνουν πολύ νερό στα πεδινά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Το παραπάνω είναι ένα πιθανό σενάριο με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καθώς μεσολαβούν αρκετά 24ωρα και τα προγνωστικά στοιχεία θα παρουσιάσουν αλλαγές. Καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη του καιρού της Πέμπτης θα έχουμε την Δευτέρα οπότε και θα ενημερώσουμε με νεότερα στοιχεία.
Επιμέλεια μετεωρολογικής ενημέρωσης για το ilialive.gr Θεόδωρος Κονδύλης
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...