Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μονόδρομος η προβολή των επενδυτικών ευκαιριών της Ηλείας


Μονόδρομος η προβολή των επενδυτικών ευκαιριών της ΗλείαςΤα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας είδαν τα μέλη της μεγαλύτερης κοινής διπλωματικής αποστολής που ήρθε ποτέ στη Δυτική Ελλάδα.
Στη χθεσινή επίσκεψη οι 32
Μονόδρομος η προβολή των επενδυτικών ευκαιριών της ΗλείαςΜονόδρομος η προβολή των επενδυτικών ευκαιριών της ΗλείαςΠρέσβεις, Πρόξενοι και Εμπορικοί Ακόλουθοι, είδαν από κοντά μόνο μερικές από τις δυνατότητες του νομού, σε σχέση με την οικονομία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό. Οι Διπλωμάτες είδαν από κοντά τις δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα – δηλαδή στη γεωργία επισκεπτόμενοι παρασκευαστήριο φρούτων και λαχανικών και οινοποιείο και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία και το αρχαιολογικό μουσείο όπου και ξεναγήθηκαν από τον αρχαιολόγο της Ζ’ ΕΠΚΑ κ. Λιάγκουρα.
Η πορεία τους στην Ηλεία ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή τους σε ημερίδα που οργανώθηκε για να παρουσιαστούν οι απόψεις των τοπικών παραγόντων και οι επενδυτικές δυνατότητες και προτάσεις, στο ξενοδοχείο «Amalias».
Εκεί βασικοί ομιλητές ήταν οι πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσος ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Αποστολόπουλος και στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας.
Στο χαιρετισμό του λίγο πριν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες της Ηλείας, στο ισχυρό επιχειρηματικό προφίλ της περιοχής, στις καινοτόμες δράσεις των επιχειρήσεων της αλλά και στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.
Άλλωστε όπως επεσήμανε αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας από τον ίδιο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει θέσει ως πρωτεύοντα στόχο της την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, την τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς που η περιοχή αναπτύσσει δυναμική, με ορίζοντα την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράμπος Καφύρας  μίλησε για τα πλεονεκτήματα του νομού εστιάζοντας στο το ότι  «κατέχει» ένα από τα ισχυρότερα παγκόσμια ονόματα πολιτισμού που είναι η Ολυμπία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.  Βασιζόμενος στον πολιτισμό του νομού, μίλησε για όλα τα μνημεία αλλά και φυσικές ομορφιές της Ηλείας και μίλησε για στόχους της τοπικής κοινωνίας όπως είναι το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, η Ολυμπία Οδός, ο αυτοκινητόδρομος Πύργος – Ολυμπία – Τρίπολη, οι επεκτάσεις στα λιμάνια Κατακόλου και Κυλλήνης, η επέκταση του προαστιακού έως την Ολυμπία, έργα βελτίωσης στις υποδομές της αγροτικής παραγωγής
Ο κ. Νικολούτσος παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα του νομού. Τόνισε πως το  39% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του νομού απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, το 44% στο τριτογενή και το 17% στο δευτερογενή. Ο πρωτογενής τομέας, αποτελείται από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία και παρουσιάζει μία καθοδική πορεία από το 1995 ως το 2006, για την πλειονότητα των νομών αλλά και για την Ελλάδα ως σύνολο. Όμως ανάμεσα στους νομούς που σημείωσαν αύξηση την πρώτη θέση κατέχει ο νομός Ηλείας με 21,3% .
Ακόμα τόνισε πως  οι τουριστικοί πόροι κατατάσσουν το νομό, σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές τουριστικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Δημήτρης Αποστολόπουλος εστίασε όπως ήταν φυσικό στις δυνατότητες και τις προοπτικές της κρουαζιέρας και του λιμένα, ενώ τα στελέχη της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας αναφέρθηκαν με στοιχεία στις προοπτικές σε ότι αφορά τη αγροτική παραγωγή.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...