Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Πτώχευσαν τη χώρα και κουβεντιάζουν για την επόμενη μέρα τους



Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Κλείνουν σε λίγες μέρες δύο μήνες από το «πείραμα» της συγκυβέρνησης – σαν να μην μας έφθαναν όλα τα άλλα πειράματα – και η χώρα εξακολουθεί να ασχολείται με την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Η σημερινή ημέρα πιθανόν να είναι μια ακόμη «μεγάλη ημέρα» - για το ΠΑΣΟΚ, όχι για τη χώρα, αυτή έχει μπει στον αυτόματο πιλότο της χρεοκοπίας.

Θα είναι εκεί όλοι τους – ο καθένας με τις επιδιώξεις του, που καμιά σχέση δεν έχουν με τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της, δηλαδή σε διαδικασία πτώχευσης.

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ο τότε υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Ρόιτερ’ς διαβεβαίωνε:

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της».

Παράλληλα, διέψευδε τα δημοσιεύματα που έφεραν τη χώρα να βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με ιδιώτες δανειστές και με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Και υπογράμμιζε πως κάτι τέτοιο (σ.σ. αναδιάρθρωση) «δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους Έλληνες πολίτες ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

Τώρα, η χώρα βρίσκεται μια χαρά σε τέτοιες συζητήσεις, οι οποίες μάλιστα αρέσουν στον κ. Παπακωνσταντίνου και τους άλλους, καθώς, κατά τον κ. Παπανδρέου, η χώρα απαλλάσσεται από το «ιστορικό της βάρος»!

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου μας ενημέρωνε πως «στο κλείσιμο του 2010 είμαστε εντός του στόχου μας, οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός χρονοδιαγράμματος», και επομένως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επόμενη δόση ή για οποιαδήποτε δόση, όσο κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Όπως όλοι ξέρουμε, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τις δόσεις μας – και επομένως κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Είχες πει επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι ανέμενε έσοδα ύψους 1 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις του 2011 – ως γνωστόν στη χώρα δεν έχει μπει ούτε ευρώ πλην των δόσεων και αυτές με χίλια ζόρια.

Και βέβαια – το καλύτερο – υποσχέθηκε ότι μέσα στο 2011 θα βγαίναμε στις αγορές.

Όχι μόνο δεν βγήκαμε στις αγορές, αλλά οι… αγορές βγήκαν από εμάς!

Και μας είπε επίσης ότι συνεχίζονταν οι συζητήσεις με τις κινεζικές αρχές για την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπως είχε συμφωνηθεί κατά τη επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Κίνας τον Οκτώβριο (σ.σ. του 2010).

Προφανώς, οι συζητήσεις συνεχίζονται ακόμη…

Και αφού «καθάρισε» με το Ρόιτερ’ς, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε και μια σειρά συνεντεύξεων στον ελληνικό Τύπο, δηλώνοντας βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της!

Τέτοια σιγουριά, ο άνθρωπος! Κι’ όταν τον ρωτούσαν με ποιο τρόπο θα συνέβαινε αυτό, την είχε έτοιμη την απάντηση: 

«Δημιουργώντας και συντηρώντας στον προϋπολογισμό  πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5 έως 6% επί του ΑΕΠ, εφαρμόζοντας δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν ποσοστά πραγματικής ανάπτυξης άνω του 2%, και επίσης με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις».

Υποσχόταν και κάτι άλλο. Ότι στους ερχόμενους μήνες (τους πρώτους του 2011) η Ελλάδα θα εξέδιδε «ομόλογο της διασποράς» που θα απευθυνόταν στους ομογενείς.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε τότε και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τώρα προσπαθεί να κρατήσει την καρέκλα του. Οργάνωνε ακόμη υπουργικά συμβούλια με… σασπένς, όπως εκείνο που παρουσίασε στους υπουργούς του ένα βίντεο για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ!

Είδατε τίποτε από όλα αυτά;

Προφανώς όχι. Μόνο οι υπουργοί του έμαθαν τα πάντα για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ!

Ένα χρόνο μετά, πάει και ο Κινγκ, πάνε και οι φανφάρες.

Αλλά εξακολουθούν να μας απασχολούν με την «επόμενη μέρα» τους. Αφού προηγουμένως μας φλόμωσαν στους φόρους και στα ψέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...